Fitness

5 διαδεδομένοι μύθοι για το τρέξιμο

Συντάκτης  | 

Το τρέξιμο είναι η ίσως πιο απλή, δημοφιλής και οικονομική σωματική δραστηριότητα. Μπορεί να το ξεκινήσει κάποιος τόσο για να βελτιώσει της φυσικής του κατάστασης, όσο και για να χάσεις από λίγο έως πολύ βάρος.

Ωστόσο, το τρέξιμο το περιβάλλουν και ορισμένοι -κακώς- “διαδεδομένοι μύθοι”, που καλό είναι να μην πιστεύετε. Οι πιο διαδεδομένοι μύθοι για το τρέξιμο είναι οι ακόλουθοι:

Πρέπει πάντα να τεντώνεστε καλά πριν τρέξετε

Όταν μιλάμε για το πρωινό jogging και όχι για τη συμμετοχή σας σε αγώνα αντοχής μετ’ εμποδίων, με τις διατάσεις μάλλον χάνετε χρόνο.

Όπως έχει αναφέρει και η Tamra Llewellyn, επίκουρη καθηγήτρια Βιοχημείας και Φυσιολογίας της Άσκησης στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα «Το επίμονο stretching δεν παρέχει κανένα όφελος στις επιδόσεις ενός ερασιτέχνη δρομέα».

«Η ήπια κίνηση των ποδιών σε ένα συγκεκριμένο ρυθμό χωρίς ακραίες εξάρσεις επιτάχυνσης δεν έχει ανάγκη από διατάσεις πριν το τρέξιμο, αλλά αμέσως μετά. Και αυτό, μόνο για να μη νιώσεις πιασμένος την επόμενη μέρα».

Αν τεμπελιάσετε κάποιες μέρες, την επόμενη φορά θα τρέξετε λιγότερο

Στην πραγματικότητα, λίγες μέρες αποχής δεν μειώνουν το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης. Αντίθετα, επιπλέον βοηθούν τους μυς των ποδιών και τις αρθρώσεις να ξεκουραστούν.

Έτσι ανοικοδομείτε το σώμα, ώστε να πετύχει καλύτερες επιδόσεις. Μέχρι και πέντε μέρες είναι ένα ασφαλές όριο αποχής, χωρίς κανένα αντίκτυπο στο τρέξιμο που έχετε συνηθίσει να κάνετε.

Δεν χρειάζεται να κάνετε και βάρη

Χρειάζεται και πολύ μάλιστα. Η απόκτηση ολικής μυϊκής δύναμης (και όχι μόνο στα πόδια) βοηθά το σώμα σας να αποφεύγει τραυματισμούς (κυρίως στα πόδια).

Οι δυνατοί κοιλιακοί και η σφιχτή μέση ισορροπούν τον κορμό την ώρα που θα επιχειρήσετε έναν επικίνδυνο διασκελισμό. Για παράδειγμα στο πέρασμα πάνω σε πεζοδρόμια, από λακκούβες, παρτέρια, πέτρες, μαλακή άμμο κλπ…

Οι προπονημένοι ώμοι δίνουν στιβαρό ρυθμό και έλεγχο στα χέρια (μεγάλο ποσοστό της ταχύτητάς οφείλεται εκεί). Επίσης, οι γυμνασμένοι μύες των ποδιών διασφαλίζουν τις αρθρώσεις, τη λεκάνη και τα γόνατα. Όλα αυτά μαζί, σας κάνουν καλύτερους δρομείς.

Τρέχοντας ξυπόλητοι στην παραλία γυμνάζεστε περισσότερο

Ναι… Αλλά είναι σαν να τρέχετε σε ναρκοπέδιο. Δεν ξέρετε ποια στιγμή η άμμος θα είναι πιο μαλακή και πόσο λοξά θα βυθιστεί το πέλμα σας. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Πυροδοτείτε μια αλυσιδωτή έκρηξη που ξεκινά από ένα διάστρεμμα στον αστράγαλο και φτάνει σε οξεία φλεγμονή των μυών και των τενόντων της ποδοκνημικής και του γονάτου.

Επιπλέον, χωρίς ένα ζευγάρι ελαφριά αθλητικά παπούτσια, το τρέξιμο στην άμμο μπορεί να σας κάνει να «τρέχετε και να μη φτάνετε».

Αιχμηρά κομμάτια από γυαλί, πλαστικό, σίδερο ή ξύλο προκαλούν προβλήματα που ξεκινούν από μια ελεγχόμενη τοπική μόλυνση έως τέτανο.

Όσο πιο πολύ τρέχετε, τόσο πιο πολλά τα οφέλη

Τα κέρδη από το τρέξιμο δεν μετριούνται με τα χιλιόμετρα, αλλά με τον τρόπο που τρέχετε τη διαδρομή σας.

Ακόμη και έναν πρωταθλητή δρομέα να ρωτήσετε, θα σας πει ότι η ποιότητα υπερισχύει της ποσότητας στην προπόνησή του. Ειδικά όταν θέλει να δει τις επιδόσεις του να κορυφώνονται την ημέρα ενός μεγάλου αγώνα.

Αυτό σημαίνει εναλλαγή ταχύτητας και απόστασης κάθε μέρα που τρέχετε, αφήνοντας πάντα μια μέρα για ξεκούραση. Ένα ήπιο 5άρι (χιλιόμετρα) τη μια μέρα είναι ok.Τρία γρήγορα διακοσάρια τη μεθεπόμενη μέρα είναι επίσης ok.

Αλλά όλα μαζί σε μια μέρα, δεν είναι καθόλου εντάξει.

Με πληροφορίες από Askmen.gr | Επιμέλεια κειμένου: Στέλιος Μαγκούτης

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!