Κατοικίδια & Ζώα
10 εντυπωσιακά επιστημονικά στοιχεία που δεν ξέραμε για τις γάτες
Μέσα από έρευνες θα δείτε δέκα σημαντικά και εντυπωσιακά επιστημονικά στοιχεία για τις γάτες και τον χαρακτήρα τους. Διαβάζοντας τα μας έκαναν να τις αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο.
Αυτά τα δέκα σημαντικά στοιχεία για τις γάτες και τον χαρακτήρα τους, είναι ικανά να κάνουν και τους haters αυτών των πανέξυπνων αιλουροειδών να τις λατρέψουν.
Σχεδόν όλοι πιστεύουν πως τα σκυλιά είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου. Με τις γάτες όμως τι γίνεται; Οι περισσότεροι τις περιφρονούν. Το πρόβλημα όμως τελικά, τις περισσότερες φορές δεν είναι οι γατούλες, αλλά εμείς οι άνθρωποι. Καθώς δεν γνωρίζουμε σημαντικά πράγματα για τον χαρακτήρα και τις ευαισθησίες τους.
Αν είστε από αυτούς που αγαπούν αυτά τα πανέμορφα κατοικίδια με τα παρακάτω στοιχεία θα τις λατρέψετε ακόμη περισσότερο. Εάν είστε από τους αρνητές τους διαβάστε οπωσδήποτε τα παρακάτω έξι επιστημονικά αποδεδειγμένα στοιχεία. Αυτά ίσως σας κάνουν τελικά να τις αγαπήσετε!
1. Η γάτα αγαπάει πραγματικά το αφεντικό της.
Η γάτες που πλησίασαν για πρώτη φορά αρχικά τους ανθρώπους το έκαναν για την εξασφάλιση του φαγητού τους. Αυτός ήταν ο λόγος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μας βλέπουν ως «ταΐστρες».
Με μια έρευνα που έγινε στην Κίνα και την χημική ανάλυση από διάφορα οστά γάτας με ηλικία έως και 5300 ετών, αποκαλύφτηκαν πολλά. Η έρευνα έδειξε ότι αυτά τα ζώα ήταν κυνηγοί τρωκτικών και ζούσαν από τότε γύρο από τους ανθρώπους. Ουσιαστικά, ζούσαν γύρο από χώρους με σπόρους και δημητριακά όπου σύχναζαν και τα τρωκτικά. Στη πορεία ο άνθρωπος τις εκπαίδευσε να μείνουν κοντά του για να εξολοθρεύουν έντομα και τρωκτικά στους χώρους του.
Με το πέρασμα των χρόνων εξημερώθηκαν και λόγο της γλυκύτητας και του ευαίσθητου χαρακτήρα τους ήθελαν χάδια και αγκαλιές. Από εκεί και πέρα η αγάπη έγινε αμοιβαία και όπως έγινε και με τα σκυλιά οι γάτες άρχισαν να έχουν μια παιχνιδιάρικη συμπεριφορά.
2. Οι γάτες παίζουν όταν νοιώθουν ασφάλεια.
Όταν μια γάτα παίζει νιώθει οικειότητα και ασφάλεια και περιποιείται τον εαυτό της. Μία από τις επιδείξεις διάθεσης παιχνιδιού είναι και όταν μεταφέρει στον άνθρωπό μισο-πεθαμένα θηράματα.
Για μια γάτα αυτή η συμπεριφορά υπερβαίνει την «υποχρέωση ανταπόδοσης» που αισθάνεται για τον άνθρωπο. Αυτό για αυτήν αντιστοιχεί σε μια οικία, οικογενειακή σχέση.
Στα τέλη του 2019, έπειτα από μελέτες, επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι οι γάτες εμφανίζουν χαρακτηριστικά «ασφαλούς ψυχικού δεσμού» όπως ακριβός και οι σκύλοι. Αυτό σημαίνει πως όταν υπάρχει ένα αφεντικό η γάτα τον εκλαμβάνει ως γονέα. Εκδηλώνει λοιπόν σε αυτόν (όπως και τα παιδιά) όλα της τα συναισθήματα, αλλά παράλληλα νοιώθει και ασφάλεια και ηρεμία.
Διαπιστώθηκε πως ο εγκέφαλος της γάτας κατά την διάρκεια που την χαϊδεύουμε εκκρίνει ορμόνες ευχαρίστησης και νοιώθει όπως και ο άνθρωπος. Στους ανθρώπους αυτό συμβαίνει όταν περιβάλλονται από αγαπημένα τους πρόσωπα.
3. Εάν ανοιγοκλείσεις απαλά τα μάτια μπορείς να γίνεις φίλος με μια γάτα.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως εάν κοιτώντας μια γάτα ανοιγοκλείσεις απαλά τα μάτια σου, μπορείς πολύ καλά να αποκτήσεις ψυχικό δεσμό μαζί της.
Σε έρευνα των πανεπιστημίων του Portsmouth και του Sussex, διαπιστώθηκε ότι με το «slow blink» ενωνόμαστε ψυχικά μαζί τους. Το «slow blink» είναι το κλείσιμο των ματιών με ελαφρύ χαμόγελο, όπως κάνει η γάτα.
Η Karen McComb, καθηγήτρια του τμήματος ψυχολογίας του πανεπιστημίου Sussex και υπεύθυνη της έρευνας, είπε:
«Τυγχάνει να είμαι γατο-μαμά και επιστήμονας επάνω στο πεδίο εξερεύνησης ζωικών συμπεριφορών. Μπορώ λοιπόν να βεβαιώσω ότι οι γάτες και οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνήσουν με αυτόν τον τρόπο. Αυτό είναι κάτι που υποψιαζόνταν όλοι οι γατο-γονείς. Αλλά είναι συναρπαστικό πλέον να αποδεικνύεται και επιστημονικά. Προσπαθήστε να στρέψετε απαλά το βλέμμα σας επάνω τους έχοντας ένα χαλαρό χαμόγελο. Έπειτα κλείστε τα μάτια σας για λίγα δευτερόλεπτα. Θα διαπιστώσετε πως θα σας “απαντήσουν” με τον ίδιο τρόπο. Έτσι θα ξεκινήσετε ένα είδος συζήτησης.»
4. Πάνω από το 10% των γατών πάσχουν από άγχος αποχωρισμού (separation anxiety).
Πάνω από 1 στις 10 γάτες που ερευνήθηκαν έδειξαν προβλήματα συμπεριφοράς, όταν αποχωρίστηκαν από τους ανθρώπους γονείς τους. Έστω και προσωρινά. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γάτες που επηρεάστηκαν ή δεν συζούσαν με γυναίκες ή ζούσαν με πολλές γυναίκες μαζί. Επίσης, όσες δεν είχαν παιχνίδια ή άλλο κατοικίδιο για παρέα όταν έμεναν μόνες τους.
Οι ιδιοκτήτες αυτών των γατών έδωσαν και επιπλέον πληροφορίες σχετικά με την σχέση και την συμπεριφορά τους και με άλλα κατοικίδια. Τι έκαναν όταν έλειπαν αυτοί από το σπίτι και πως ήταν το περιβάλλον που ζούσαν.
Από αυτά διαπιστώθηκε πως το 13% εμφάνισαν τουλάχιστον μία φορά «άγχος αποχωρισμού», ενώ 20 στις 30 είχαν καταστροφική συμπεριφορά.
Άλλες συμπεριφορές που καταγράφηκαν είναι:
Έντονο νιαούρισμα, ούρηση και αφόδευση σε ακατάλληλα σημεία, επιθετικότητα, αναστάτωση και ταραχή.
Επιπλέον, ως επακόλουθο αυτής της καταθλιπτικής συμπεριφοράς διαπιστώθηκε απάθεια και απώλεια ενέργειας και ενδιαφέροντος.
5. Οι γάτες προαισθάνονται τις αστραπές που θα δημιουργηθούν.
Όπως πολλά ζώα έτσι και οι γατούλες είναι πολύ πιο ευαίσθητες σε ήχους, μυρωδιές και κλιματικές αλλαγές από τον άνθρωπο. Οι οξυμένες αισθήσεις τους τις κάνουν να αντιλαμβάνονται μια καταιγίδα πολύ πριν από εμάς. Τα ευαίσθητα αυτιά τους αισθάνονται μια ξαφνική πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης και νοιώθουν τον ερχομό μιας καταιγίδας.
Επίσης, αντιλαμβάνονται και ακούν τους κεραυνούς μίας καταιγίδας που ξεσπάσει πολύ πιο μακριά από το μέρος όπου βρίσκονται. Μυρίζουν την βροχή πριν ξεσπάσει, αλλά και την αστραπή.
6. Οι γάτες λατρεύουν να κουλουριάζονται σε κουτιά.
Οι γάτες από την φύση τους είναι μοναχικά ζώα και θέλουν πάνω από 16 ώρες την ημέρα να κοιμούνται. Γι’ αυτό το λόγο θέλουν να έχουν ένα δικό τους μέρος, ζεστό και ασφαλές ώστε να ξεκουράζονται και να χαλαρώνουν.
Οι γάτες θέλουν ζέστη, αναλογικά με τον άνθρωπο χρειάζονται σχεδόν 14 βαθμούς περισσότερη ζέστη από αυτή που θέλουμε εμείς. Όταν δεν έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν τις ζεστές ακτίνες του ηλίου, ψάχνουν ένα ζεστό μέρος. Λόγω της ευελιξίας τους λοιπόν, τρυπώνουν μέσα και στα πιο μικρά χαρτόκουτα, αρκεί να τους παρέχουν την ζέστη που έχουν ανάγκη.
Εάν δείτε μια γάτα να κουλουριάζετε μέσα σε ένα κουτί, μέσα ή έξω από το σπίτι, απλά θέλει να μην ξαπλώνει στα κρύα πατώματα.
7. Οι γάτες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την πανίδα του μέρους που ζουν
Σε έρευνες που έγιναν διαπιστώθηκε πως οι οικόσιτες γάτες κυνηγούν και σκοτώνουν στο περιβάλλον τους περισσότερα θηράματα από αντίστοιχους θηρευτές στην άγρια φύση.
Μία από αυτές τις έρευνες ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι πως τα κατοικίδια που κυνηγούσαν είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες επιπτώσεις στον πληθυσμό άγριας ζωής που τα περιέβαλαν.
Όπως είπαν οι επιστήμονες, αυτό συμβαίνει κοντά στο σπίτι και σε ακτίνα 100 μέτρων γύρω από αυτό. Επίσης η έρευνα έδειξε πως οι οικόσιτες γάτες σκοτώνουν 2-10 φορές παραπάνω ζώα της άγριας φύσης. Σε αντίθεση με τους άγριους θηρευτές.
Ο Roland Kay’s όμως είπε γι’ αυτό:
«Από τη στιγμή που οι γάτες πλέον τρώνε εμπορικές τροφές, σκοτώνουν λιγότερα θηράματα καθημερινά. Σε αντίθεση με τους άγριους κυνηγούς. Σε αυτή την έκταση η γκάμα των θηραμάτων άλλωστε είναι και πολύ μικρή και περιορισμένη.
Πρέπει όμως να υπολογίσουμε από τη άλλη σε αυτό και το γεγονός του μεγάλου πληθυσμού των οικόσιτων γατών σε διάφορες γειτονιές (δηλαδή τον υπερπληθυσμό τους). Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τα πουλιά ή άλλα μικρά θηλαστικά θηράματα. Ο κίνδυνος γι’ αυτά αυξάνεται κατά πολύ.»
Με βάση την ίδια έρευνα διαπιστώθηκε επίσης πως μια κατοικίδια γάτα σκοτώνει κατά μέσο όρο 14 με 39 θηράματα ανά 10.000 m2 τον χρόνο. Τη μεγαλύτερη ζημιά την κάνει μια γάτα κατά την διάρκεια που επισκευάζετε ή ανακαινίζετε η κατοικία της. Αυτό καθώς μένει για πολύ περισσότερο χρόνο έξω από το σπίτι, με αποτέλεσμα να περιφέρονται περισσότερο.
8. Πιστεύεται πως μια γάτα είναι Vegan; Όχι βέβαια.
Όποιος είναι Vegan και τρέφει και τη γάτα του ανάλογα πρέπει να προσέξει πολύ. Μια Vegan διατροφή πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά και άψογα προσεγμένη στην γάτα. Πρέπει να συμβαδίζει με την ηλικία και το βάρος του ζώου. Αυτό καθώς στην άγρια φύση, οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα. Μέσα από τα θηράματα τους και το κρέας παίρνουν πολλά αμινοξέα, όπως την ταυρίνη. Την ταυρίνη για παράδειγμα δεν μπορούν να την συνθέσουν ή την αποθηκεύσουν με άλλο τρόπο. Πρέπει να φάνε κρέας.
Η ελάχιστη ταυρίνη στην γάτα μπορεί να προκαλέσει τύφλωση και καρδιακή ανεπάρκεια. Η μεγαλύτερη ποσότητα από την άλλη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές φλεγμονές του ουροποιητικού τους συστήματος.
Οι γάτες ως σαρκοφάγες, παίρνουν την ταυρίνη που χρειάζονται από το κρέας που καταναλώνουν. Η συνθετική ταυρίνη από την άλλη που προστίθεται σε μια Vegan διατροφή, αφορά διαφορετικές μορφές. Αυτές απορροφώνται από τον μεταβολισμό του ζώου σε διαφορετικά ποσοστά.
Έτσι, όποιος είναι Vegan και θέλει να κάνει μια αντίστοιχη, ισορροπημένη Vegan διατροφή κατά τη γνώμη του, και στη γάτα του είναι πολύ δύσκολο. Το κατοικίδιο το πιο πιθανό να αποκτήσει προβλήματα.
9. Οι γάτες προσγειώνονται πάντα με τα πόδια.
Από την εποχή του Νεύτωνα ακόμη οι επιστήμονες προσπαθούσαν να εξηγήσουν την προσγείωση της γάτας στα πόδια της, όταν πέφτει από συγκεκριμένο ύψος.
Αυτό το φαινόμενο το εξήγησαν δύο Δανοί φυσιολόγοι ο G.G.J Rademaker και ο J.W.G ter Braat το 1935.
Οι Rademaker και Braat παρομοίασαν το σώμα της γάτας με 2 κυλίνδρους. Το ένα υποκαθιστά το μπροστινό μέρος της και το άλλο το πίσω μέρος.
Αν η γάτα μπορεί να στριφογυρίσει στον αέρα το πίσω μέρος του σώματος της, τότε μπορεί να στρίψει και το μπροστινό του μέρος προς την αντίθετη κατεύθυνση. Με αυτόν τον τρόπο προκαλεί αντιστροφή της ορμητικής γωνίας του σώματος που ακολουθεί την ταχύτητα της πτώσης της.
Οι γάτες έχουν εκπληκτική αίσθηση της ισορροπίας και το πολύ ευέλικτο πίσω μέρος τους επιτρέπει να στριφογυρίσουν ταχύτατα το εμπρόσθιο. Έτσι, ολόκληρο το σώμα γυρίζει προς τα κάτω και η γάτα μπορεί να προσγειωθεί στα πόδια της.
Για αυτό όμως την βοηθούν και άλλοι παράγοντες.
Το μικρό κορμί με τον ελαφρύ σκελετό τους, καθώς και το πυκνό τους τρίχωμα. Αυτά εξασθενούν τις αρνητικές επιδράσεις μιας πτώσης τους.
Μάλιστα, κάποιες γάτες προλαβαίνουν και να τεντώσουν το σώμα τους κατά τη διάρκεια της πτώσης. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνουν την αντίσταση του αέρα που επιβραδύνει την ταχύτητα που πέφτουν.
10. 5 επιπλέον σημαντικά στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε για τις γάτες.
Για το τέλος θα θέλαμε να εστιάσουμε σε 5 αξιοθαύμαστα πράγματα που αφορούν αυτά τα εντυπωσιακά κατοικίδια μας.
- Ο πρώτος χρόνος ζωής μίας γάτας ισούται με 15 ανθρώπινα έτη. Με το πέρασμα του 2ου έτους η ηλικία της γάτας μας είναι 25 ανθρώπινα έτη. Από το 3ο χρόνο και μετά κάθε χρόνο τον μετράμε με 7 δικά μας έτη.
- Μια γάτα έχει τη δυνατότητα να περιστρέφει τα αυτιά της 180°.
- Οι γάτες έχουν από 5 δάχτυλα στα μπροστινά τους πόδια και από 4 στα πίσω πόδια. Αρκετές φορές έχουν παραπάνω δάχτυλα σε κάποια πόδια, ενώ έχει καταγραφεί γάτα με 8 δάχτυλα σε κάθε πόδι.
- Οι γάτες δεν συνεννοούνται με το νιαούρισμα. Το νιαούρισμα της γάτας αναπτύχθηκε με στόχο να επικοινωνεί με τον άνθρωπο.
- Οι οικόσιτες γάτες κοιμούνται το 70% από τον καθημερινό τους χρόνο. Από το υπόλοιπο 30%, το 15% το ξοδεύουν στον καλλωπισμό και την περιποίηση τους.
Με πληροφορίες από το petfan.gr