Κατοικίδια & Ζώα

Ακίτα: Οι μεγαλοπρεπείς ιαπωνικοί «βασιλιάδες»

Συντάκτης  | 

Ακίτα

Ποια είναι τα μυστικά του Ακίτα, αυτού του μεγαλεπήβολου και επιβλητικού σκυλιού; Αυτή η ράτσα κατάγεται από την Ιαπωνία, συγκεκριμένα, από την πόλη Odate στην περιφέρεια Ακίτα του νησιού Χονσού.

Το Ακίτα ξεκίνησε ως φύλακας και σκύλος εργασίας, σταδιακά όμως μετατράπηκε σε μια πολύ εκλεπτυσμένη και ιδιαίτερη ράτσα.

Από τη Μαριλίν Μανούρα

Το Ιαπωνικό Akita (akita inu) στην πορεία συνήθως επιλεγόταν από αριστοκράτες, σαμουράι και γενικότερα άτομα της ανώτερης τάξης.

Αρχικά, χρησιμοποιήθηκε για την φύλαξη της αριστοκρατίας και της βασιλείας στη φεουδαρχική Ιαπωνία. Έχουν κοντό, αλλά πλούσιο βελούδινο τρίχωμα που μοιάζει με αυτό των χάσκυ και μυτερά αυτιά. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι η φουντωτή ουρά που αγκαλιάζει την πλάτη τους.

Πως προέκυψε αυτή η ράτσα;

Διασταυρώθηκε με μεγαλύτερες ράτσες σκυλιών από την Ασία και την Ευρώπη, όπως το Αγγλικό Μαστίφ, το Μεγάλο Δανό, τα μεγαλόσωμα σκυλιά του Αγίου Βερνάρδου και τα γερμανικά ποιμενικά. Η ιαπωνική κυβέρνηση κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποφάσισε με διάταγμα την ευθανασία της συγκεκριμένης ράτσας. Εξαίρεση αποτελούσαν τα σκυλιά που προορίζονταν για στρατιωτικές αποστολές. Όσοι είχαν στην κατοχή τους Ακίτα για να τα προστατεύσουν από αυτή τη βάρβαρη διαταγή τα άφησαν ελεύθερα στα βουνά.

Η φυλή χωρίζεται σε δυο κατηγορίες, τα Ιαπωνικά και Αμερικάνικα. Τα ιαπωνικά Ακίτα είναι γνωστά ως «Akita Inu» και τα αμερικάνικα ως «akita».

Το Αμερικανικό Ακίτα είναι πολύ πιο μεγαλόσωμο από το ιαπωνικό, καθώς διασταυρώθηκε με πιο εύσωμες ράτσες. Τα αμερικανικά διαφέρουν και ως προς το χρώμα. Συνήθως, έχουν χρωματική ποικιλία και μαύρη μουσούδα.

Προέκυψαν κατά τη διάρκεια της αμερικάνικης κατοχής (1945-1952) στην Ιαπωνία. Οι Αμερικανοί στρατιώτες υιοθετούσαν την συγκεκριμένη ράτσα σκυλιών και άρχισαν να τα στέλνουν στην πατρίδα τους. Στην Αμερική αρχικά χρησιμοποιήθηκαν ως σκύλοι κυνηγιού για μεγάλα θηράματα. Συγχρόνως όμως αποτελούσαν και τον καλύτερο φύλακα των σπιτιών.

Χαρακτηριστικά

Είναι ιδιόρρυθμα, μεγαλόσωμα και πολύ δυνατά, γι’ αυτό δεν αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή για έναν νέο και άπειρο ιδιοκτήτη.

Το αμερικανικό αρσενικό ζυγίζει από 38-54 kg, ενώ το θηλυκό από 38-50 kg.

Το ενήλικο ιαπωνικό έχει μάζα 32 – 39 kg (αρσενικό) και 23 – 29 kg (θηλυκό).

Το ύψος τους στα αρσενικά κυμαίνεται μεταξύ 61-71 εκατοστά, ενώ στα θηλυκά μεταξύ 61-66 εκατοστά.

Η διάρκεια ζωής του Ιαπωνικού Ακίτα είναι περίπου 10 – 12 έτη.

Το Ακίτα είναι ένα πολύ πιστό σκυλί!

Είναι προστάτης της οικογένειας και πιστός σύντροφος. Η προέλευσή των σκυλιών αυτών, από τη μια πλευρά τους μαρτυρά την υπεροχή και τη δύναμη τους στο κυνήγι. Από την άλλη όμως, διαπιστώνεται και πως μπορούν να εξημερωθούν πολύ, μεταμορφώνοντας τα σε εξαίρετα κατοικίδια.

Πρόκειται όμως για κατοικίδια που είναι πολύ ανεξάρτητα και αρκετά κτητικά, όσον αφορά τους ιδιοκτήτες και το σπίτι. Ωστόσο, φημίζονται ότι δημιουργούν πολύ καλές σχέσεις με τα παιδιά.

Ακίτα

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος που θέλει να έχει ένα Ακίτα;

Πριν αποφασίσετε να αγοράσετε αυτόν τον ιδιαίτερο σκύλο πρέπει να κάνετε μια προσεγμένη έρευνα αγοράς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χρειαστεί ιδιαίτερη εκπαίδευση, ώστε να μπορέσει να εξημερωθεί σωστά. Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης, το Ακίτα δεν ανταποκρίνεται στις σκληρές μεθόδους χειρισμού. Οπότε, αναζητήστε τον κατάλληλο εκπαιδευτή.

Είναι δυναμική, ανεξάρτητη και κυρίαρχη ράτσα και συνήθως επιφυλακτική με τους ξένους, αλλά πολύ οικεία με τα μέλη της οικογένειας τους.

Πρόσφατες έρευνες στο DNA των Ακίτα έδειξαν ότι τα αρσενικά εμφανίζουν έντονη επιθετικότητα.  Αυτό γίνεται καθώς έχουν κάποιο γονίδιο που ενισχύει αυτή την συμπεριφορά τους. Η επιθετική συμπεριφορά και η λάθος εκπαίδευση αποτέλεσε και την αιτία κάποιοι να τα εντάξουν στην κατηγορία των «επικίνδυνων» ζώων.

Χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα καθώς έχει χοντρή γούνα, την οποία πρέπει να περιποιείστε συχνά. Το καλοκαίρι ενδείκνυται να βρίσκεται σε δροσερές τοποθεσίες, ιδίως κατά τους καύσωνες.

Το Ακίτα, ωστόσο, μπορεί να γίνει ένα κοινωνικό κατοικίδιο, το οποίο χρειάζεται άφθονο χρόνο με την οικογένεια του. Η ανάγκη του για συντροφικότητα το φέρνει πιο κοντά στον ιδιοκτήτη του (κυρίως είναι απόλυτα πιστό μόνο σε ένα άτομο).

Τα Ακίτα έγιναν ευρύτερα γνωστά μέσα από την ταινία με τον Ρίτσαρντ Γκιρ «Hachi». Η αληθινή ιστορία του Χάτσικο είναι και δείχνει την απόλυτη πίστη και αφοσίωση ενός Ακίτα στο αφεντικό του. Ο Χάτσικο έζησε στην Ιαπωνία πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1923-1935).

Τα Ακίτα είναι για όσους είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν χρόνο και χρήμα για την κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίησή του. Όποιος καταφέρει να αποκτήσει ένα  θα έχει ως ανταμοιβή έναν δυναμικό, πολύ ευφυή και απόλυτα πιστό σύντροφο για πολλά χρόνια!

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!