Κατοικίδια & Ζώα
Τροφή για ψάρια
Υπάρχουν διάφορα είδη ψαριών, που το κάθε ένα έχει και διαφορετικό μενού διατροφής. Υπάρχουν ψάρια που τρώνε ξηρά τροφή, άλλα που τρώνε φυτική και άλλα που αρέσκονται στην ζωντανή τροφή.
Η ξηρά τροφή είναι η πιο διαδεδομένη στις μέρες μας, μιας και καλύπτει όλες τις βασικές ουσίες που χρειάζεται σχεδόν κάθε είδος ψαριού για να ζήσει και να είναι υγιές. Η μορφή της είναι είτε σε δισκία, είτε σε νιφάδες, είτε σε κόκκους, είτε σε γαριδάκια. Το μεγάλο πλεονέκτημα της ξηράς τροφής, είναι το γεγονός πως είναι οικονομική, την βρίσκει κανείς εύκολα και δεν έχει καμία απαίτηση στην αποθήκευση. Είναι απαλλαγμένη από παράσιτα και δεν μπορεί να αναπτυχθεί καμία ασθένεια μέσω αυτής στο ψάρι. Εχει παρατηρηθεί πως τα περισσότερα είδη ψαριών μπορούν να ζήσουν με υγεία αν τρέφονται αποκλειστικά με ξηρά τροφή. Αυτό που πρέπει να ξέρετε όμως είναι πως υπάρχουν είδη ψαριών που δεν μπορούν να τρώνε συνέχεια την ίδια ξηρά τροφή, ή με την ίδια σύνθεση. Υπάρχουν για παράδειγμα δισκία για χορτοφάγα ψάρια, ή νιφάδες για σαρκοφάγα, ή ψάρια που ζουν στον πυθμένα και τρέφονται από τροφή που πέφτει σε εκείνο το σημείο. Είναι καλό να προφέρετε ποικιλία διατροφής στα ψάρια σας, ανάλογα πάντα με το είδος τους.
Η ζωντανή τροφή αποτελείται από διάφορους οργανισμούς όπως νύμφες λευκών, κόκκινων ή και μαύρων κουνουπιών, οι ψύλλοι, διάφορα είδη σκουληκιών, καθώς και μαλάκια. Η προμήθεια της ζωντανής τροφής, μπορεί να γίνει είτε από εσάς με μία ψιλή απόχη από κάποια ρηχή λίμνη, είτε αγοράζοντας την από το κατάστημα. Το μειονέκτημά της είναι πως τον χειμώνα δεν θα μπορείτε να την βρείτε στην ύπαιθρο, ενώ παράλληλα εγκυμονεί ο κίνδυνος να μεταφέρετε και άλλους οργανισμούς βλαβερούς για το ενυδρείο σας μαζί με αυτή. Στο κατάστημα όμως, μπορείτε να αγοράσετε διάφορα είδη, όπως γαρίδες, νύμφες και σκουλήκια σε ξηρά, ή κατεψυγμένη μορφή και να την αποθηκεύσετε στο ψυγείο σας. Στην κατεψυγμένη τροφή όμως θα πρέπει να προσέξετε να την ξεπαγώνετε προτού ταΐσετε με αυτή τα ψάρια σας. Τέλος, υπάρχει ένα είδος τροφής που αναπτύσσεται μόνο του μέσα στο ενυδρείο και δεν είναι άλλο από την φυτική τροφή, ή αλλιώς φύκια. Οι επιφάνειες που μεγαλώνουν είναι το γυαλί του ενυδρείου, το φίλτρο, τα βράχια, καθώς και τα διάφορα αντικείμενα που έχετε τοποθετήσει για διακόσμηση μέσα σε αυτό. Τα ψάρια που τρώνε φύκια όπως οι πλακόστομοι, είναι ιδιαίτερα χρήσιμα γιατί καθαρίζουν το ενυδρείο, ενώ αν δείτε ότι εξαντλούν τα αποθέματα, τότε συμπληρώστε την διατροφή τους με μαρούλι, σπανάκι, ή νεροκάρδαμο. Πριν τα δώσετε στα ψάρια σας, θα τα βράσετε σε νερό, για να αποβάλουν τις περιττές ουσίες τους.
Πέρα από τα παραπάνω είδη τροφής, υπάρχουν ψάρια που τρώνε κομματάκια κρέας, άλλα ψάρια ή και μαλάκια. Επίσης μεγάλη σημασία θα πρέπει να δώσετε στην ποσότητα της τροφής που θα δίνετε στα ψάρια σας. Το συνηθισμένο λάθος που κάνουν όλοι, είναι να δίνουν μεγάλες ποσότητες τροφής, η οποία είτε πάει στον πάτο του ενυδρείου, είτε καταναλώνεται από τα ψάρια, τα οποία όμως την αποβάλλουν μέσω των πολύ συχνότερων κενώσεων. Είτε καταλήξει στον πάτο ως τροφή, είτε ως κένωση, το αποτέλεσμα θα είναι να μολυνθεί το περιβάλλον του ενυδρείου από τους διάφορους οργανισμούς που θα αναπτυχθούν.
Editor: www.katoikidio.gr