Άνδρας

Καθάρισε το πρόσωπό σου ανάλογα με τον τύπο επιδερμίδας

Συντάκτης  | 

τύπο επιδερμίδας

Πρώτα γνωρίζεις τι τύπο επιδερμίδας έχεις και μετά εξοπλίζεσαι με τα κατάλληλα προϊόντα για να την φροντίσεις αποτελεσματικά.

Ας συμφωνήσουμε στο εξής: Όπως δεν έχεις τον ίδιο χαρακτήρα με τον συνάδελφο που κάθεται στο διπλανό γραφείο, παρομοίως λοιπόν οι δυο σας δεν μοιράζεστε το ίδιο πρόσωπο. Το μυαλό σου εύλογα μπορεί να πάει στα χαρακτηριστικά αυτού, ωστόσο, εμείς στο παρόν άρθρο θα σου μιλήσουμε για τον τύπο δέρματος, που καθορίζεται από διάφορους παράγοντες -κληρονομικότητα, τρόπο διατροφής, αλλαγή κλίματος, γεωγραφική περιοχή, άγχος, ηλικία- και διαφέρει από άντρα σε άντρα.

Υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι επιδερμίδας, ο καθένας από τους οποίους υπαγορεύει και μια διαφορετική ρουτίνα περιποίησης. Πρώτα λοιπόν αναγνωρίζεις σε ποιον ανήκεις κι έπειτα εξοπλίζεσαι με τα απαραίτητα προϊόντα.

Αν έχεις κανονική επιδερμίδα

Είσαι ο τυχερός της υπόθεσης, μιας και ο εν λόγω τύπος δεν αντιμετωπίζει σχεδόν ποτέ ιδιαίτερα προβλήματα (ξηρότητα, λιπαρότητα, σπυράκια).

Τρόπος περιποίησης:

Φρόντισε να πλένεις το πρόσωπό σου κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς με ένα ήπιο καθαριστικό προϊόν για να απομακρύνεις ρύπους και βρωμιά. Μια φορά την εβδομάδα χρησιμοποίησε ένα scrub για να απολεπίσεις το δέρμα σου. Μην ξεχνάς να ενυδατώνεις μετά από τον καθαρισμό το πρόσωπό σου με μία κρέμα.

Αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα

Εδώ, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο παραπάνω. Το λιπαρό δέρμα χαρακτηρίζεται από ανοιχτούς πόρους και ήπια ή έντονη γυαλάδα ενώ είναι επιρρεπές σε μαύρα στίγματα, κλειστούς πόρους με σμήγμα και σπυράκια. Είναι επίσης πιο επιρρεπές στην χαλάρωση λόγω της αυξημένης του λιπαρότητας.

Τρόπος περιποίησης:

Ο κανόνας λέει ότι πρέπει να πλένεις το πρόσωπό σου δύο φορές την ημέρα (πρωί-βράδυ) για να αφαιρέσεις το σμήγμα που εγκλωβίζεται στους πόρους. Να αποφεύγεις τα σκληρά σαπούνια και προτίμησε προϊόντα χωρίς ελαιόλαδο, αλλά με οξέα φρούτων και αιθέριο έλαιο tea tree, που έχει απολυμαντικές ιδιότητες. Δύο φορές την εβδομάδα κάνε απολέπιση για να καταπολεμήσεις την λιπαρότητα και να απομακρύνεις τους ρύπους και το σμήγμα που φράσσουν τους πόρους σε μέτωπο, μύτη και πιγούνι.

Αν έχεις ξηρή επιδερμίδα

Ουσιαστικά πρόκειται για το αντίθετο ακριβώς της λιπαρής επιδερμίδας. Εδώ, το δέρμα είναι είναι λεπτό με θαμπή και γκρίζα όψη, χαρακτηρίζεται από ελλιπή έκκριση σμήγματος και αδιόρατους πόρους, είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στον ήλιο και τις κλιματικές αλλαγές και χάνει σταδιακά, όσο περνούν τα χρόνια, την ελαστικότητά του, και κάνει εύκολα ρυτίδες.

Τρόπος περιποίησης:

Όπως και στον κανονικό τύπο, φρόντισε να πλένεις το πρόσωπό σου κάθε βράδυ με ένα ειδικό για ξηρές επιδερμίδες καθαριστικό. Η χρήση μιας πλούσιας σε υφή ενυδατικής κρέμας κρίνεται αναγκαία, όπως επίσης και η αντηλιακή προστασία όλο το χρόνο. Αυτή θα πρέπει να είναι πιο εντατική από την αρχή της άνοιξης και καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τέλος, το ξηρό δέρμα χρειάζεται απολέπιση μια φορά την εβδομάδα. Αυτή καλό θα ήταν να συνοδεύεται από μια ενυδατική μάσκα καθαρισμού, πλούσια σε βιταμίνες.

Αν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα

Τα σημάδια της μπορείς να τα διακρίνεις εύκολα, μιας και τη χαρακτηρίζουν η ερυθρότητα, η ευαισθησία σε κρύο, ήλιο, αέρα, τα εξανθήματα και οι αλλεργικές αντιδράσεις σε καλλυντικά σκευάσματα και όχι μόνο. Το δέρμα είναι είναι λεπτό με μικρούς πόρους και μπορεί να είναι ή λιπαρό ή ξηρό.

Τρόπος περιποίησης:

Ακολουθείς περίπου την ίδια ρουτίνα φροντίδας με εκείνη που ακολουθούν όσοι έχουν ξηρό τύπο επιδερμίδας. Η διαφορά είναι ότι θα πρέπει να προσέχεις ιδιαίτερα όλα τα προϊόντα σου να είναι υποαλλεργικά, ήπια και χωρίς άρωμα.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!