Κατοικίδια & Ζώα

Ο σωστός φωτισμός του ενυδρείου

Συντάκτης  | 

Ένα ενυδρείο χρειάζεται φως για αρκετές ώρες την ημέρα, επειδή όμως μέσα στο σπίτι δεν επαρκεί ο φωτισμός, θα χρειαστεί να τον ενισχύσουμε τεχνητά.

Εκτός από το αισθητικό κομμάτι του ενυδρείου, ο φωτισμός βοηθάει τόσο τα φυτά στην απαραίτητη φωτοσύνθεση, όσο και τα ψάρια για να αναπτυχθούν.

Κατά την διαδικασία της φωτοσύνθεσης τα φυτά βοηθούν στην αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα από το νερό, ενώ εκλύουν οξυγόνο, απαραίτητο τόσο για αυτά, όσο και για τα ψάρια μας. Τα ψάρια από την πλευρά τους είναι μαθημένα από την φύση τους να δέχονται το φως από τον ήλιο.

Για να φωτίσουμε λοιπόν το ενυδρείο μας, θα χρησιμοποιήσουμε ειδικούς λαμπτήρες, τοποθετημένους στο επάνω μέρος του. Αν τους τοποθετήσουμε στο πλάι, θα αποπροσανατολίσουμε τα ψάρια μας και θα κολυμπάνε πλαγιαστά, επειδή λόγο της φύσης τους, δέχονται το φως του ήλιου από πάνω και όχι από το πλάι.
Οι λάμπες που θα χρησιμοποιήσουμε για τον φωτισμό του ενυδρείου μας, μπορεί να είναι είτε βολφραμίου, είτε φθορισμού, ή και συνδυασμό και των δύο. Ορισμένα φυτά μάλιστα, για να παρουσιάσουν την μέγιστη δυνατή ανάπτυξή τους χρειάζονται κάποια συγκεκριμένα μήκη κύματος φωτός, το οποίο μπορούμε να αναπαραστήσουμε τεχνικά, αγοράζοντας συγκεκριμένες λάμπες φθορισμού που εκπέμπουν φως σε αυτές τις συχνότητες. Ακόμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικών χρωμάτων λάμπες, που θα παράγουν τις επιθυμητές συχνότητες.
Φυσικά θα πρέπει να ξέρετε τι είδους φυτά έχετε τοποθετήσει, προκειμένου να προμηθευτείτε τις αντίστοιχες λάμπες. Επίσης θα πρέπει να υπολογίσετε ότι ανά 30 εκατοστά του ενυδρείου, χρειάζονται 10Watt ισχύς για λαμπτήρες φθορισμού, ή 40Watt για λαμπτήρες βολφραμίου και ότι θα πρέπει να παραμείνουν αναμμένες για 10 ώρες καθημερινά. Τον ακριβή χρόνο, θα τον δείτε και εμπειρικά, γιατί θα πρέπει να διαρκεί τόσο ώστε να αναπτυχθούν τα φυτά μας, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να αναπτυχθούν και διάφορες άλγες που θα βλάψουν το περιβάλλον του ενυδρείου μας. Βέβαια όσο περισσότερα φυτά θα έχετε μέσα στο ενυδρείο, τόσο περισσότερο φωτισμό θα πρέπει να παρέχετε. Οι λάμπες παράγουν θερμότητα και η θερμότητα αυτή, βοηθά στην εξάτμιση του νερού, για να αποτρέψουμε αυτό το φαινόμενο, ανάμεσα στην λάμπα και την επιφάνεια του νερού, θα τοποθετήσουμε ένα γυάλινο καπάκι, το οποίο θα εμποδίζει παράλληλα και τα ψάρια να πηδάνε εκτός νερού. Πολύ σημαντικό είναι να διατηρούμε όσο πιο καθαρό γίνεται το γυάλινο καπάκι, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα εμποδίζουμε το φως να περάσει μέσα από αυτό.  Αν τυχόν χρησιμοποιήσετε λάμπες βολφραμίου, θα πρέπει να προσέξετε να μην ανεβάζουν την θερμοκρασία του νερού, λόγο της θερμότητας που θα εκπέμπουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η άνοδος της θερμοκρασίας στα άνω στρώματα του νερού, μπορεί να σκοτώσει τα ψάρια μας.
Κατά την τοποθέτηση των λαμπτήρων, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην στεγανότητα τους, για να μην υπάρξουν διαρροές ρεύματος, ενώ επίσης θα πρέπει να τοποθετήσετε τον λαμπτήρα στο εμπρός σημείο του ενυδρείου, για να μην δημιουργεί σκιές προς τον παρατηρητή.
Καλό θα ήταν να βάψετε το εσωτερικό από το πλαστικό κάλυμμα του ενυδρείου λευκό, ή να το επιστρώσετε με ασημένιο φύλλο, προκειμένου να διαχέεται καλύτερα, αλλά και να ενισχύεται το φως.

Editor: www.katoikidio.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *