Σνάκ
Μπρουσκέτα με σύκα, πουρέ σύκου,προσούτο και ανθότυρο
Το σύκο δεν φοβάται τις αντιθέσεις, όπως εδώ τον συνδυασμό με το λεμόνι, το οξύμελι και το δροσερό ανθότυρο, σε έναν θαυμαστό μεζέ. Ένα σνακ που ανατρέπει όλα όσα γνωρίζατε μέχρι σήμερα. Τι λέτε θα το δοκιμάσετε;
Υλικά
Για τις μπρουσκέτες
- 200 γρ. ανθότυρο
- 6 μεγαλούτσικα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
- ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- 8 φέτες ψωμί, κατά προτίμηση από αλεύρι ζέας, ή χωριάτικο προζυμένιο
- 2 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το σερβίρισμα
- 2-3 πράσινα σύκα, κομμένα στα 4
- 8 μεγάλες φέτες προσούτο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τον πουρέ σύκου
- 250 γρ. σύκα της αρεσκείας μας, καλά πλυμένα, κομμένα στη μέση
- 30 ml οξύμελι (μείγμα ξιδιού και μελιού, το βρίσκουμε σε παντοπωλεία και deli. Διαφορετικά, αντικαθίσταται με πετιμέζι)
- 1 κουτ. σούπας μαύρη ζάχαρη (η σκούρα καστανή, με τη λασπώδη υφή)
- χυμός από 1/2 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πουρές σύκου: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα σύκα με το οξύμελι και τη μαύρη ζάχαρη και αφήνουμε να μαριναριστούν για 5 λεπτά. Τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, περιχύνουμε με το ζουμί του μπολ, σκεπάζουμε με ένα φύλλο αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 190°C για 20 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε τα σύκα να κρυώσουν λίγο και τα ρίχνουμε στον πολυκόφτη, μαζί με τα υγρά του ταψιού και τον χυμό λεμονιού. Τα πολτοποιούμε και διατηρούμε τον πουρέ σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Μπρουσκέτες: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με πιρούνι το ανθότυρο, τον δυόσμο και το ξύσμα για να γίνουν σαν κρέμα. Ραντίζουμε τις φέτες ψωμιού με το ελαιόλαδο και τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C, μέχρι να ροδίσουν απαλά, να φρυγανιστούν. Τις ξεφουρνίζουμε, τις αλείφουμε με την κρέμα ανθότυρου, προσθέτουμε από λίγο πουρέ σύκου και συμπληρώνουμε με 2-3 φέτες σύκο και από 1 φέτα προσούτο. Σκορπίζουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Πηγή πληροφοριών: gastronomos.gr