Γενικά

Η πανδημία «μικραίνει» την Airbnb

Συντάκτης  | 

Επιταχύνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο ρυθμός αποχώρησης μεμονωμένων κατοικιών στην Airbnb.

Από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες, κυρίως ιδιώτες, αντιλαμβάνονται ότι πολύ δύσκολα η φετινή χρόνια θα ολοκληρωθεί χωρίς απώλειες, και μάλιστα σημαντικές.

Έτσι, προτιμούν τη λύση της εκμίσθωσης του ακινήτου τους μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων, θεωρώντας ότι οι τιμές των ενοικίων έχουν ανακάμψει πλέον σημαντικά και μπορούν ακόμα και να υπερκαλύψουν τα προσδοκώμενα έσοδα μέσω Airbnb.

Στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει δημιουργηθεί, η Airbnb ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την έκτακτη αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της με το ποσό των 227 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, δεν δημοσιοποιήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, όπως ποιοι θα είναι επιλέξιμοι για τη δράση αυτή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα καταγράφονται περίπου 300 λιγότερες αγγελίες ακινήτων στις ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων σε σχέση με εκείνες που ήταν αναρτημένες στις αρχές Μαρτίου. Τα παραπάνω ακίνητα προστίθενται σε επιπλέον 2.500 διαμερίσματα τα οποία εκτιμάται ότι έχουν επιστρέψει στη μακροχρόνια ενοικίαση κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου. Μάλιστα, το μέγεθος αυτό αφορά μόνο το κέντρο της Αθήνας, για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από την εταιρεία ερευνών βραχυχρόνιων μισθώσεων AirDNA.

Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση τις επόμενες εβδομάδες, όταν καταστεί σαφές ότι η επισκεψιμότητα ανθρώπων από το εξωτερικό δύσκολα θα ανακάμψει τους επόμενους μήνες, ακόμα κι αν η επιστροφή σε μια ομαλότερη καθημερινότητα καταστεί εφικτή μέχρι τα μέσα Μαΐου, όπως είναι σήμερα η αισιόδοξη εκτίμηση.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, το πλήγμα είναι δεδομένο.

Ως εκ τούτου, ιδιοκτήτες οι οποίοι ήδη αμφιταλαντεύονταν σχετικά με τον τρόπο εκμετάλλευσης του ακινήτου τους θα έχουν πλέον μια ευκολότερη απόφαση να λάβουν. Άλλωστε, το 2019 αποτέλεσε ένα ακόμα έτος μείωσης του μέσου ημερήσιου εισοδήματος από τη βραχυχρόνια ενοικίαση, καθώς σημειώθηκε πτώση κατά 9,4%, σε 43,45 ευρώ.

Ασφαλώς, τα ακίνητα που βρίσκονται κοντά στα τουριστικά αξιοθέατα, κυρίως εντός του εμπορικού τριγώνου, θα επηρεαστούν λιγότερο. Στο Κουκάκι, στο Μοναστηράκι, στην Πλάκα, στην Ακρόπολη, η ζήτηση το φετινό καλοκαίρι θα είναι αρκετά χαμηλότερη, ωστόσο εκτιμάται ότι το 2021 θα υπάρξει ανάκαμψη, κάτι που σημαίνει ότι όσοι εκμεταλλεύονται ακίνητα στις περιοχές αυτές θα θελήσουν να αποφύγουν να δεσμευτούν με κάποιον μακροχρόνιο ενοικιαστή.

Έτσι, το 2020 θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της αγοράς κατοικίας στην «κανονικότητα», μέσω της αποχώρησης από τη βραχυχρόνια μίσθωση χιλιάδων ακινήτων, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου ούτως ή άλλως ο παράγοντας της εποχικότητας είχε μικρότερο ρόλο. Η AirDNA αναφέρει ότι οι αστικοί προορισμοί, όπως η Αθήνα, θα υποστούν πολύ σημαντικότερο πλήγμα συγκριτικά με προορισμούς αναψυχής, λόγω της αίσθησης που υπάρχει ότι οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού σε πιο απομακρυσμένες περιοχές είναι χαμηλότερες.

Είναι βέβαιο ότι μετά την πανδημία του κορωνοϊού η δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης θα είναι διαφορετική. Βασική ειδοποιός διαφορά θα είναι η ακόμα πιο έντονη στροφή προς μια πιο επαγγελματική διαχείριση, με τη σταδιακή επικράτηση των εταιρειών διαχείρισης έναντι των μικροϊδιοκτητών.

Kathimerini 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!