Γενικά
Η αλλαγή του ρυθμού ζωής βοήθησε τα μικρά παιδιά
Τα παιδιά απολαμβάνουν περισσότερο από όλους το γεγονός ότι «ξαφνικά» είναι μέσα στο σπίτι με τη μαμά και τον μπαμπά. Νιώθουν περισσότερη ασφάλεια και χτίζουν σωστά τις σχέσεις με τους γονείς, αλλά και με τα αδέρφια τους!
Από την Δήμητρα Κεχαγιά
Τα παιδιά απολαμβάνουν το «Μένουμε σπίτι», εδώ και περίπου ένα μήνα, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19. Ποιοι το χαίρονται πιο πολύ; Τα μικρά παιδιά. «Κορωνοϊός, για πάντα», τραγουδάει μέσα στο σπίτι ο 7χρονος Βασίλης, δείχνοντας πόσο απολαμβάνει το γεγονός ότι «ξαφνικά» είναι μέσα στο σπίτι με τη μαμά, τον μπαμπά και τα μικρότερα αδέρφια του, χωρίς σχολεία, δουλειές κι άλλες… ενοχλητικές ασχολίες. «Θάνο, σου λείπει το σχολείο», «Ναι!». «Θέλεις να πας;», «Όχι», είναι η …σαφέστατη απάντηση του 6χρονου. Τα ίδια και ο 10χρονος Ηρακλής. Στο δίλημμα «σπίτι- σχολείο», η απάντησή του είναι «ίσα- ίσα».
«Αυτό που συμβαίνει με τα παιδιά θα πρέπει να μας προβληματίσει πολύ από δω και πέρα. Είναι απίστευτο πόσο ήρεμα συναισθηματικά μεγαλώνουν τα παιδιά με τους γονείς τους να τους βλέπουν πάνω από οκτώ ώρες την ημέρα αντί για 2-3 που τα βλέπαμε. Νιώθουν περισσότερη ασφάλεια και προλαβαίνουν να φτιάξουν σχέσεις και με τους γονείς και με τα αδέρφια τους», εξηγεί η κ. Κατερίνα Μαυρίδη, μητέρα τριών μικρών παιδιών. «Σταμάτησε το “πρωτάθλημα”. Ο αγώνας όλων γονέων και παιδιών για την πρωτιά και την τελειότητα με την ιλιγγιώδη ταχύτητα που είχε το πρόγραμμα μας καθημερινά. Τώρα δεν έχουμε επιλογές που να πάμε, να προγραμματίσουμε, να συναντηθούμε», επισημαίνει.
Η εκ νέου «γνωριμία» των μελών της οικογένειας είτε πρόκειται για οικογένεια και με τους δύο γονείς, είτε για μονογονεϊκή, είναι το μεγάλο κέρδος αυτής της νέας κατάστασης, σύμφωνα και με τη νηπιαγωγό Σταυρούλα Μαστοροδήμου. «Τα παιδιά χαίρονται. Ξαναδιάβασαν παραμύθια. Μαγείρεψαν μαζί. Κοιμήθηκαν στο ίδιο κρεβάτι. Είδαν ταινίες. Οι γονείς και τα παιδιά ξαναγνωρίστηκαν. Αυτό είναι το “μυστικό”. Ούτε γιαγιάδες, ούτε παππούδες, ούτε νταντάδες».
Τα παιδιά είναι ο «καθρέφτης» μας
Προφανώς και κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Έχει να κάνει και με τον χαρακτήρα, με την ηλικία, την οικογενειακή, κοινωνική και οικονομική κατάσταση στην οποία ζει. Φαίνεται όμως ότι υπάρχει ένα κοινό σημείο: η στάση των γονιών απέναντι στη σημερινή κατάσταση εγκλεισμού.
«Νομίζω πως τα παιδιά είναι ο “καθρέφτης” μας και αν εμείς είμαστε ψυχολογικά και σωματικά υγιείς, τότε το παιδί θα βιώσει πιο θετικά συναισθήματα. Είναι σημαντικό οι γονείς να φροντίζουν τον εαυτό τους, να τρώνε υγιεινά και να ξεκουράζονται. Να διεκδικούν αυτόν τον χρόνο και να μη νιώθουν καθημερινά την πίεση να απασχολήσουν το παιδί τους. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να διαχειρίζονται ακόμη και το ότι βαριούνται και να το επιτρέπουν. Πολλές φορές μέσα από αυτό ξεπηδούν υπέροχες ιδέες και τα παιδιά δυναμώνουν και δημιουργικά και συναισθηματικά», εξηγεί η Ιωάννα Σεραφειμίδου, δημιουργός ιστοσελίδων για παιδιά.