Παιδί & Έφηβοι
Ενθάρρυνε το παιδί σου να είναι δραστήριο από την ώρα που γεννιέται!
Πόση σωματική δραστηριότητα χρειάζεται να κάνουν τα παιδιά κάτω των 5 ετών;
Όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας, δεν θα πρέπει να μένουν σε αδράνεια για πολύ χρόνο, εκτός από τις ώρες του ύπνου. Καθισμένα στον καναπέ και βλέποντας τηλεόραση πολλές ώρες, αυξάνονται οι πιθανότητες τους να στερηθούν την καλή τους υγεία.
Η καθημερινή φυσική δραστηριότητα είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη των μωρών, των νηπίων και των παιδιών προσχολικής ηλικίας.
Σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, πώς πρέπει να ενθαρρύνουμε την κίνηση που μπορεί να είναι από ελαφριάς έντασης ως εντονότερης φυσικής άσκησης.
Πριν το μωρό σου ξεκινήσει να μπουσουλάει: ενθάρρυνέ το να είναι δραστήριο, να φτάνει και ν’ αρπάζει, να τραβάει και να σπρώχνει, να κουνάει το κεφάλι του, το σώμα του και τα άκρα του κατά τη διάρκεια της ημέρας, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ακόμα και την ώρα του φαγητού.
Όταν το μωρό αρχίσει να περπατάει: ενθάρρυνέ το και πάλι, να είναι όσο δυνατόν πιο κινητικό, φυσικά σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον.
Τα παιδιά που μπορούν και περπατάνε μόνα τους, θα πρέπει να είναι σωματικά ενεργά για τουλάχιστον 180 λεπτά (3 ώρες), διάσπαρτα μέσα στη μέρα, μέσα στο σπίτι ή έξω. Τα 180 λεπτά μπορούν να περιλαμβάνουν ελαφριά δραστηριότητα όπως να είναι όρθιος και να κινείται, να κυλιέται στο έδαφος, να παίζει, καθώς και πιο ενεργητική δραστηριότητα, όπως σκοινάκι, τρέξιμο, άλματα κ.λπ.
Στα παιδιά αρέσει να χρησιμοποιούν το σώμα τους, να σέρνονται, να περπατούν, να τρέχουν, να πηδούν και να σκαρφαλώνουν. Όσες περισσότερες ευκαιρίες τους δώσεις να κάψουν ενέργεια, τόσο πιο ευτυχισμένα θα είναι! Πιθανόν να τα δεις να κοιμούνται καλύτερα και να είναι πιο καλόβολα.
Δίνοντάς τους την ευκαιρία να ασκηθούν, θα τα βοηθήσεις στην ανάπτυξη των μυών και των οστών τους. Επίσης ξεκινούν συνήθειες που θα τους βοηθήσουν να γίνουν, όταν μεγαλώσουν, υγιείς ενήλικες.
Κάποιοι τρόποι να κρατήσεις το παιδί σου δραστήριο!
-Ξάπλωνε το μωρό συνέχεια, έτσι ώστε να μπορεί να κλωτσάει τα πόδια του.
-Μόλις το μωρό αρχίσει να μπουσουλάει, άστο να μπουσουλάει γύρω-γύρω στο πάτωμα.
-Παιχνίδια που το παιδί μπορεί να σηκώσει και να κινεί, θα βελτιώσουν το συντονισμό των κινήσεών του και θα αναπτύξουν τους μύες του στα άνω άκρα.
-Μπορείς να παίρνεις το μωρό σου στην πισίνα από πολλή μικρή ηλικία. Δεν χρειάζεται να περιμένεις μέχρι να εμβολιαστεί πλήρως.
-Ενθάρρυνε το νήπιο να περπατάει μαζί σου, αντί να χρησιμοποιείτε πάντα αυτοκίνητο.
-Στα νήπια αρέσει να πηγαίνουν συχνά σε πάρκα, όπου μπορούν να τρέχουν, να κάνουν κούνια, να σκαρφαλώνουν κ.λπ.
-Και τέλος, ενεργητικό παιχνίδι, όπως η χρήση τοίχου αναρρίχησης, ποδηλάτου, παιχνίδια στο νερό, κυνηγητό και παιχνίδια με μπάλα είναι ο καλύτερος τρόπος για τα νήπια να είναι σωματικά δραστήρια.
Editor: Ιωάννης Κασκάνης / Καθ.Φυσικής Αγωγής / Fitness trainer