Παιδί & Έφηβοι

Βοηθήστε το παιδί στο σχολικό διάβασμα

Συντάκτης  | 

Το να πούμε πως βοηθάμε το παιδί μας στα σχολικά μαθήματα δε σημαίνει πως πρέπει (για τη διευκόλυνσή μας) να τα κάνουμε εμείς. Το να του δώσουμε έτοιμες όλες τις λύσεις και τις απαντήσεις δεν είναι σωστό.

Η μελέτη και ο τρόπος της, καθορίζει τη γενική πορεία του παιδιού μας στο σχολείο. Δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να διαβάζει σωστά και με πρόγραμμα!

Στο Βρεφονηπιακό Σταθμό
Οι πιθανότητες να χρειαστεί μελέτη ένα παιδί 1 ή 2 ετών είναι ελάχιστες. Ωστόσο, σε αυτή την ηλικία έχει μεγάλη σημασία η ανάγνωση και μόνο εσείς μπορείτε να το βοηθήσετε.

Τι μπορείτε να κάνετε
Μάθετε τις μεθόδους διδάγματος ανάγνωσης και αριθμητικής που ακολουθούν οι δάσκαλοι του σχολείου του παιδιού και ακολουθήστε τις ίδιες στο σπίτι.
Κλείστε το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το κινητό σας ή τον υπολογιστή και ό,τι άλλο μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή και εστιάστε μόνο στο παιδί σας για αυτά τα 10 λεπτά που απαιτούνται.
Προσπαθήστε να μη διαβάζετε δύσκολες λέξεις και επιχειρήστε να του δείξετε μία εικόνα και να το αφήσετε να μαντέψει τη λέξη.
Αν πει κάτι λάθος, πείτε εσείς το σωστό χωρίς όμως να τον κρίνετε.
Διαβάζοντας, ακολουθήστε τις λέξεις με το δάχτυλό σας.
Όποια κι αν είναι η πρόοδός του, επαινέστε το για την προσπάθειά του. Έχει μεγαλύτερη αξία να πείτε «Μπράβο, καλή προσπάθεια» παρά «Μα τι έξυπνο παιδί!».

Στο Νηπιαγωγείο
Μεταξύ 3 και 6 ετών, η ποσότητα και το επίπεδο της μελέτης του παιδιού θα αυξάνεται σταδιακά έως ότου είναι έτοιμο για το Δημοτικό.
Τι μπορείτε να κάνετε
Μην του επιτρέπετε να αφήνει το διάβασμα για το βράδυ, τότε πλέον θα είναι πολύ κουρασμένο.
Δημιουργήστε ένα ήσυχο, καθαρό περιβάλλον μελέτης για το παιδί σας, ακόμα κι αν είναι μια γωνιά στο τραπέζι της κουζίνας. Θα πρέπει πάντα να μελετά εκεί.
Δώστε του διαφορετικές πηγές έρευνας κατά τη μελέτη του όπως μία εγκυκλοπαίδεια ή ένα λεξικό (μην εστιάζετε μόνο στο διαδίκτυο).
Καθίστε με το παιδί σας ενώ διαβάζει. Μπορείτε παράλληλα να διαβάζετε ένα δικό σας βιβλίο ή να οργανώνετε τις δουλειές σας.
Βοηθήστε το όπου δυσκολεύεται να βρει τις απαντήσεις που χρειάζεται, μην μπείτε στη διαδικασία να κάνετε εσείς τα μαθήματά του.

Στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο
Έως ότου φτάσει στο Γυμνάσιο, το παιδί πρέπει να έχει ήδη αναπτύξει ένα δικό του σύστημα μελέτης.
Τι μπορείτε να κάνετε
Σιγουρευτείτε ότι κάνει τακτικά διαλλείματα. Για κάθε μισή ώρα μελέτης είναι αρκετά 10 λεπτά. Ενθαρρύνετέ το να πάρει λίγο καθαρό αέρα ή να κάνει ένα διάλλειμα από την οθόνη αν δουλεύει στον υπολογιστή.
Υποστηρίξτε τη μελέτη του, πηγαίνοντάς το σε σχετικά μουσεία, μέρη ή βάζοντάς το να δει σχετικά ντοκιμαντέρ.
Μάθετέ του να χρησιμοποιεί και τη βιβλιοθήκη εκτός από το διαδίκτυο.

Συζητήστε με τους δασκάλους
Στα περισσότερα σχολεία υπάρχει κάποιο πρόγραμμα επικοινωνίας μεταξύ δασκάλων και γονέων. Μάθετε ακριβώς την πολιτική του σχολείου σας και ακολουθήστε την. Μιλήστε στον εκάστοτε καθηγητή σε περίπτωση που δείτε πως το παιδί αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Η “επιπλέον” μελέτη
Για κάθε σχολικό βιβλίο υπάρχει το ανάλογο βοήθημα. Τα βοηθήματα για τις μεγάλες και δύσκολες τάξεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμα. Αν τα πράγματα αρχίσουν να φτάνουν πέρα από τις δυνάμεις σας, χρησιμοποιήστε τα.

Πηγή

 

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *