Ταξίδια & Τουρισμός

Δυτική Μακεδονία – Απόδραση στη μαγευτική Καστοριά

Συντάκτης  | 

Αποτελεί ένα από τους ωραιότερους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, με απίστευτες φυσικές ομορφιές, που την καθιστούν ιδανικό τουριστικό προορισμό για κάθε εποχή του χρόνου. Κατά ένα περίεργο τρόπο, η παράδοση, η ιστορία και ο σύγχρονος πολιτισμός πορεύονται παράλληλα δημιουργώντας την ξεχωριστή κουλτούρα των Μακεδόνων.

Τα βυζαντινά μνημεία, τα επιβλητικά αρχοντικά και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της πόλης δίνουν στην Καστοριά ένα ξεχωριστό αριστοκρατικό ύφος.
Οι επιλογές ικανοποιούν όλα τα ενδιαφέροντα. Σκι στο χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου, περιπάτους στις πλαγιές του όρους και φυσικά κωπηλασία και πεζοπορία στη λίμνη Ορεστιάδα -σήμα κατατεθέν της πόλης- και στον ποταμό Αλιάκμονα. Προσφέρεται επίσης και για θρησκευτικό τουρισμό καθώς η πόλη και τα περίχωρα μετρούν περίπου 75 βυζαντινές εκκλησίες με ανεκτίμητα θρησκευτικά κειμήλια.
εάν μείνετε μέσα στη πόλη, αφιερώστε μια μέρα για να τον γύρο της λίμνης, έχετε δύο επιλογές τον μικρό και τον μεγάλο γύρο.

Μικρός γύρος
7 ειδυλλιακά χιλιόμετρα ακριβώς δίπλα στη λίμνη, αποτελούν ιδανική βόλτα για όσους θέλουν να απολαύσουν από πολύ κοντά τη λίμνη. Ο καλύτερος τρόπος να την απολαύσετε είναι με τα πόδια ή με ποδήλατο.
Ο παραλίμνιος δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος αλλά πολύ στενός, θα συναντήσετε αρκετούς περιπατητές και παρέες που ψαρεύουν με καλάμια. Τα θεόρατα πλατάνια και οι ιτιές γέρνουν πάνω από τη λίμνη. Στην αρχή αυτής της διαδρομής, σκαρφαλωμένο πάνω στον βράχο, βρίσκεται το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Πιο πέρα, στο πλάτωμα της Μονής της Παναγίας Μαυριώτισσας στέκεται ένας πλάτανος 900 περίπου ετών, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της φύσης. Στις τοιχογραφίες του 12ου αιώνα στο εσωτερικό και τους εξωτερικούς τοίχους του καθολικού, καθώς και στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου θα συναντήσετε μια πρωτόγνωρη βεβήλωση αφού από όλα τα πρόσωπα των αγίων έχουν αφαιρεθεί τα μάτια, από την εποχή της τουρκοκρατίας.
Μη βιαστείτε να τελειώσετε τη βόλτα σας, γιατί κάθε μέτρο θα σας εκπλήσει με κάτι καινούργιο. Σε όλη τη διαδρομή υπάρχει πυκνή βλάστηση και πολλά κιόσκια, ιδανικά για πικνίκ. Η ησυχία διακόπτεται συχνά από τις βουτιές των πουλιών και τα πετάγματα στις καλαμιές. Πάπιες, πελεκάνοι, ερωδιοί, κορμοράνοι βρίσκουν άφθονη τροφή στη λίμνη.


Λίγοι ψαράδες απλώνουν τα δίχτυα τους με τις βάρκες, με τα «καράβια», όπως τα ονομάζουν οι Καστοριανοί.  Ένας άλλος τύπος πλεούμενου είναι τα μονόξυλα που είναι μικρά και χρησιμοποιούνται για ψάρεμα στα ρηχά. Είναι εντυπωσιακό ότι στο νεολιθικό λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού ανακαλύφθηκε μια τέτοια βάρκα, κατασκευασμένη από μονοκόμματο κορμό ξύλου.
Μετά το μεταβυζαντινό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που βρίσκεται επάνω στο λόφο φτάνουμε στη βόρια παραλία και στο Ναυτικό Όμιλο με μοναδική θέα.

Μεγάλος γύρος
Ξεκινώντας από τη νότια έξοδο της πόλης και οδηγείστε παράλληλα με τη λίμνη, έως το Διαπύλιο εκεί κάντε μια στάση και επισπευτείτε τον λιμναίο προϊστορικό οικισμό.


Συνεχίζοντας μετά το Δισπηλιό στα 5 χιλιόμετρα, ο δρόμος περνά από τον οικισμό της Κρεπενής. Από εδώ ξεκινούσε, σύμφωνα με την παράδοση, το στοιχειό της Κρεπενής για να πάει στην Καστοριά να μπει στα σπίτια των νοικοκυραίων και να κάνει τις αταξίες του.
Στη συνέχεια θα συναντήσετε στη θέση Ντούχλο το σταλαγμιτικό σπήλαιο και τα γεφύρια του χωριού Γκιολέ, Τσεσμέ, Λάκος και Γκρανοβόντα.


Σειρά έχει το Μαυροχώρι, με τον ναό του Αγίου Νικολάου, που χρονολογείτε από τον 16ου αιώνα. Θαυμάσιες αγιογραφίες του 18ου αιώνα κοσμούν τον εξωτερικό τοίχο του νάρθηκα και ανάμεσά τους η εξαιρετική απεικόνιση της σφαγής των νηπίων.
Η παραλία του Μαυροχωρίου, το «μουράγιο», προσφέρει μια θαυμάσια θέα στη λίμνη. Η προβλήτα πανέμορφη, με διαμορφωμένους χώρους πρασίνου και πλατάνια. Κάντε μια στάση και δοκιμάστε ντόπιες νοστιμιές, όπως σαρμαδάκια (λαχανοντολμάδες με λάχανο τουρσί), γριβάδια πλακί και μαυροβινές χυλοπίτες. Οδηγώντας βόρεια και παράλληλα με τη λίμνη φτάνουμε στην Πολυκάρπη που απέχει 1 χλμ. από το Μαυροχώρι και 14 χλμ. από την πόλη. Το χωριό προσφέρεται για παραλίμνιες πεζοπορίες, καθώς και για ωραίες βόλτες στον κάμπο όπου υπάρχουν φυτώρια μηλιάς.
Συνεχίζοντας και στρίβοντας από τον κεντρικό δρόμο βρισκόμαστε σε δύο χωριά που προσφέρουν πανοραμική θέα στην Καστοριά. Στη Φωτεινή ξεχωρίζει το δάσος από βελανιδιές, που ονομάζεται «Κανιάκος» και καλύπτει έκταση 4.000 στρεμμάτων. Το κατάφυτο από δρυές και οξιές δάσος «Κουρί», που βρίσκεται στη Μεταμόρφωση προσφέρει εξαιρετική θέα. Έξω από το χωριό υπάρχει σε ωραιότατη τοποθεσία ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, του 8ου αιώνα. Στη συνέχεια συναντάμε το Τοιχιό. Ο γύρος της λίμνης ολοκληρώνεται με την είσοδο στην πόλη από το όμορφο προάστιο Χλόη.


Μη ξεχάσετε να επισπευτείτε το μοναδικό σε ομορφιά απολιθωμένο δάσος και το μουσείο απολιθωμάτων στο Νόστιμο.
Αν πάλι αποφασίσετε να την επισπευτείτε καλοκαίρι προτιμήστε τις πρώτες μέρες του Αυγούστου που διοργανώνεται ένα από τα μεγαλύτερα river party της Ελλάδας στο Νεστόριο με πολλά happenings και συναυλίες.

Editor: Κατερίνα Π.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *