Παιδί & Έφηβοι
Βιωματικό εργαστήριο για μαθητές, από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος
Βιωματικό εργαστήριο για τους μικρούς τους φίλους και μαθητές με θέμα την υγιεινή διατροφή, διοργάνωσε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος
Με αφορμή την ημέρα των Chef, την Τρίτη 22 Οκτωβρίου οι μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου Αριδαίας είχαν μια ευχάριστη και πολύτιμη έκπληξη. Αυτή, εμπλούτισε τις γνώσεις τους για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής. Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος με τον Σεφ κ. Λαζαρίδη (μέλος της), σε συνεργασία με το σχολείο και το δημόσιο ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ, διοργάνωσε ένα βιωματικό εργαστήριο. Το θέμα ήταν η υγιεινή διατροφή και είχε τίτλο: Πώς λειτουργούν τα υγιεινά τρόφιμα στη ζωή μας;
Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχιμαγείρων. Με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων που ενθαρρύνει εκπαιδευτικές ενέργειες σχετικές με την υγιεινή διατροφή στα σχολεία όλου του κόσμου.
Η εκδήλωση διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του σχολείου (μαγειρείο και βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο) με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 70 μαθητών/τριών.
Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.
Η πρώτη ενημερώθηκε από τον Διευθυντή του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ, κ. Γιόρτσο, και το Support Team του Τμήματος Μαγειρικής του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ. Η ενημέρωση αφορούσε τα οφέλη των επιλεγμένων φρούτων και λαχανικών στην ανάπτυξη του οργανισμού. Επίσης τη διατήρηση της καλής υγείας και για τα κύρια θρεπτικά συστατικά τους.
Η δεύτερη ομάδα ξεκίνησε την άμεση επαφή της με την εκτέλεση συνταγών που περιείχαν τις επιλεγμένες τροφές (μπρόκολο, μάνγκο, blueberries, φράουλες, βρώμη, μπανάνα, καρότο κλπ) υπό τις οδηγίες του Σεφ κ. Λαζαρίδη.
Εν τω μεταξύ, οι μικροί φίλοι συμμετείχαν σε κουίζ ερωτήσεων σχετικά με το ποια τρόφιμα ευνοούν τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.
Γνώρισαν εξωτικά φρούτα, όπως το mango, ενώ απομυθοποίησαν την κακή σχέση τους με λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι ή δημητριακά όπως η βρώμη.
Τα παιδιά αντάλλαξαν ρόλους και σύντομα οι 30 μαθητές από το αναγνωστήριο έβαλαν τα σκουφάκια και μαγείρεψαν υπό την καθοδήγηση του έμπειρου Σεφ κ. Λαζαρίδη.
Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική πρωτοβουλία της λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Καθώς οι μαθητές απέκτησαν σημαντικές γνώσεις για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής μέσω μιας μοναδικής εκπαιδευτικής εμπειρίας, ενώ συγχρόνως, διασκέδασαν πολύ!