Σχέσεις
Τι είναι χειρότερο: Μια κακή σχέση ή το να είσαι μόνος;
Μια νέα μελέτη διερευνά μια κακή σχέση και πώς η ποιότητα της σχέσης επηρεάζει τη συναισθηματική ευημερία.
Με αφορμή μια κακή σχέση, όλο και περισσότεροι άνθρωποι είναι χωρίς σύντροφο αυτόν τον καιρό. Μια συνήθης ερώτηση είναι αν οι άνθρωποι που είναι μόνοι τους είναι περισσότερο ή λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, σε σχέση με τους ανθρώπους που έχουν σχέση.
Διαισθητικά, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι οι «ελεύθεροι» μπορεί να είναι πιο ευτυχισμένοι από τους ανθρώπους που είναι δυστυχισμένοι με τη σχέση τους, αλλά πιο δυστυχισμένοι από τους ανθρώπους σε πολύ ευτυχισμένες σχέσεις.
Μια νέα μελέτη, που μόλις δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Evolutionary Psychological Science, επικεντρώθηκε στη διερεύνηση της συναισθηματικής ευημερίας και της ικανοποίησης από τη ζωή των «ελεύθερων» και των ανθρώπων που έχουν σχέση σε πολλές διαφορετικές χώρες (Apostolou και συνεργάτες, 2024).
Με επικεφαλής τον επιστήμονα Μενέλαο Αποστόλου από το Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στην Κύπρο, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 6.338 εθελοντές.
Είναι σημαντικό ότι τα δεδομένα δεν συγκεντρώθηκαν μόνο σε μία χώρα, αλλά σε 12 διαφορετικές χώρες, όπως η Κίνα, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Ιαπωνία, το Ομάν, το Περού, η Πολωνία, η Ρωσία, η Ισπανία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουκρανία. Ο μέσος όρος ηλικίας των εθελοντών ήταν 32,7 έτη.
Συνολικά, το 29,4% των εθελοντών ήταν παντρεμένοι και το 23,5% ήταν σε σχέση αλλά όχι παντρεμένοι. Επιπλέον, το 19,3% ήταν ελεύθεροι από επιλογή, το 12,2% ήταν ελεύθεροι παρά την αναζήτηση συντρόφου, το 9,1% ήταν μεταξύ σχέσεων και το 6,5% είχε ακαθόριστη κατάσταση σχέσης.
Οι εθελοντές συμπλήρωσαν διάφορα ψυχολογικά ερωτηματολόγια σχετικά με θέματα όπως η ικανοποίηση από τη ζωή, η ευτυχία, τα θετικά και αρνητικά συναισθήματα, η αισιοδοξία, το νόημα της ζωής και η ικανοποίηση από τη σχέση.
Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές;
Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι συνολικά, οι άνθρωποι που ήταν παντρεμένοι ή σε σχέση είχαν την υψηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή και συναισθηματική ευημερία.
Οι άνθρωποι που ήταν ακούσια «ελεύθεροι» αλλά θα ήθελαν να έχουν σύντροφο ήταν οι λιγότερο ευτυχισμένοι. Οι άνθρωποι που επέλεξαν να είναι χωρίς σχέση ή βρίσκονταν μεταξύ σχέσεων είχαν μεσαία επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή και συναισθηματικής ευημερίας.
Ωστόσο, ένα ενδιαφέρον εύρημα παρατηρήθηκε όταν η ποιότητα της σχέσης συμπεριλήφθηκε στη στατιστική ανάλυση. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα άτομα σε καλές σχέσεις παρουσίασαν υψηλότερη συναισθηματική ευημερία και ικανοποίηση από τη ζωή σε σύγκριση με τα άτομα σε κακές σχέσεις.
Όταν τα άτομα σε κακές σχέσεις συγκρίθηκαν με τους «ελεύθερους», διαπιστώθηκε ότι τα άτομα σε κακές σχέσεις περνούσαν περισσότερο χρόνο δυστυχισμένα από ό,τι οι άνθρωποι χωρίς σχέση. Επιπλέον, οι «ελεύθεροι» είχαν υψηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή τους σε σχέση με εκείνους που είχαν κακές σχέσεις.
Είναι χειρότερες οι κακές σχέσεις από το να είσαι δυστυχισμένος και μόνος;
Συνολικά, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τόσο όσοι είναι ακούσια μόνοι τους όσο και όσοι βρίσκονται σε κακές σχέσεις βιώνουν χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή και συναισθηματική ευημερία σε σχέση με τους ανθρώπους που είναι παντρεμένοι ή βρίσκονται σε καλή σχέση.
Ωστόσο, το να βρίσκεται κανείς σε κακή σχέση φαίνεται να είναι χειρότερο από το να είναι ακούσια μόνος.