Παιδί & Έφηβοι

Παιδικές ασθένειες και αλεργείες το καλοκαίρι: Πώς να τις αντιμετωπίσετε

Συντάκτης  | 

Μπορεί να έχετε ήδη πάει ή να ετοιμάζεστε να αναχωρήσετε για τις καλοκαιρινές διακοπές σας μαζί με το παιδί / τα παιδιά σας, όμως οι παιδικές ασθένειες δεν «παίρνουν άδεια»…

Γνωρίζεται πως oι παιδικές ασθένειες, ειδικά το καλοκαίρι παρουσιάζονται στην ίδια συχνότητα όπως και τις άλλες εποχές του χρόνου;

Τους καλοκαιρινούς μήνες λοιπόν, εκτός από τη ξεγνοιασιά και το παιχνίδι υπάρχουν και οι ασθένειες που μπορεί να ταλαιπωρήσουν το παιδί σας.

Γι’ αυτό το λόγο συναντήσαμε την κυρία Χριστίνα Χαντζιάρα- Καμπαγιάννη/Παιδίατρο- Νεογνολόγο και συνεργάτη στο Μ.Ε.Ν Νεογνών στην κλινική Ιασώ Θεσσαλίας για να μας μιλήσει σχετικά με τις καλοκαιρινές παιδικές ασθένειες και τι να προσέχουμε.

Χρύσα Παπά: Ποιες είναι οι συνήθεις παιδικές ασθένειες του καλοκαιριού;

Χριστίνα Χαντζιάρα Καμπαγιάννη: Εδώ και μερικά χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής παρουσιάζονται πιο συχνά εμπύρετα περιστατικά, αμυγδαλίτιδες, ωτίτιδες, μέχρι και κρούσματα  πνευμονίας, όπως μου προέκυψε και εμένα πριν από περίπου ένα μήνα.

Επίσης νόσοι που εμφανίζονται κυρίως το καλοκαίρι είναι: οι αλλεργίες, σταφυλοκοκκικές δερματίτιδες, διάφορες λοιμώξεις και επιμολύνσεις. Τους καλοκαιρινούς μήνες τα παιδιά βρίσκονται τον περισσότερο χρόνο έξω και είναι κοντά το ένα στο άλλο καθώς παίζουν, έτσι συνεχίζονται να μεταδίδονται μεταξύ τους οι ιώσεις.

Χρύσα Παπά: Η γαστρεντερίτιδα είναι μια πάθηση που εμφανίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες; Τι είναι γαστρεντερίτιδα, πόσες μέρες κρατάει, πώς εκδηλώνεται και πώς αντιμετωπίζεται;

Χριστίνα Χαντζιάρα Καμπαγιάννη: Η εμφάνιση της γαστρεντερίτιδας δεν σχετίζεται με την εποχή. Η γαστρεντερίτιδα (όπως άλλωστε το λέει και ο όρος), προσβάλει το γαστρεντερικό σύστημα, μπορεί να εμφανιστεί στο στομάχι προκαλώντας έμετο ή εμφανίζεται με δυάρια. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει ο συνδυασμός και των 2 αυτών μορφών.

Η μορφή η οποία εμφανίζεται πιο συχνά είναι αυτή με την διάρροια, όμως συχνό φαινόμενο επίσης, είναι και οι εμετοί. Καλό είναι λοιπόν να νοσηλευτεί το παιδί στην περίπτωση αυτή.

Το καταλληλότερο γεύμα για την καταπολέμηση της διάρροιας είναι το ρύζι σε μορφή σούπας.

  • Στην περίπτωση που υπάρχουν εμετοί για 2 ώρες δεν δίνουμε στο παιδί υγρά ροφήματα και τροφή για να “ηρεμήσει” το στομάχι του.
  • Έπειτα πρέπει να του δώσουμε 1 ποτήρι νερό να το πιει πολύ σιγά.
  • Αν το παιδί έχει κατακράτηση υγρών μετά από 1 ώρα του δίνουμε περισσότερα υγρά, καθώς και ένα ελαφρύ γεύμα, όπως χαμομήλι με φρυγανιές, φιδέ ή κοτόσουπα.
  • Αποφύγετε όμως να του δώσετε μεγάλες ποσότητες γιατί υπάρχει κίνδυνος εμετού ξανά.
  • Επίσης, απαγορεύεται να του δώσουμε γάλα και φυτικές ίνες.

Τους θερινούς μήνες που τα παιδιά ξεχνούν να πίνουν νερό συχνά υπάρχει περίπτωση αφυδάτωσης;

Χριστίνα Χαντζιάρα Καμπαγιάννη: Ο ήλιος και η πολύ ζέστη μπορεί να προκαλέσει ηλίαση. Αν ένα παιδί δεν ενυδατώνεται σωστά θα πρέπει να είναι υπό την καθοδήγηση των γονιών ώστε να αρχίσει να ενυδατώνεται για αποφυγή συμπτωμάτων αφυδάτωσης.

 Το κολύμπι στη θάλασσα και την πισίνα είναι συχνά αίτια για την πρόκληση ωτίτιδας;

Χριστίνα Χαντζιάρα Καμπαγιάννη: Όταν το παιδί έχει ευαισθησία στην ωτίτιδα τότε αυξάνεται η πιθανότητα να παρουσιάσει ωτίτιδα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το παιδί δεν θα πρέπει να πάει διακοπές.

 Η ουρολοίμωξη αποτελεί συχνή παιδική ασθένεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

Χριστίνα Χαντζιάρα Καμπαγιάννη: Ένα παιδί μπορεί να εμφανίσει ουρολοίμωξη όλο το χρόνο.

Δεν την κολλάει από την άμμο, τη θάλασσα ή την πισίνα.

Είναι ένα μικρόβιο, το οποίο όταν το παιδί είναι καλά ενυδατωμένο και πίνει πολλά υγρά, καταπολεμάτε από τον οργανισμό και δεν αναπτύσσετε. Έτσι προλαμβάνουμε την ουρολοίμωξη.

  • Σημαντική είναι η καλή υγιεινή και η προσωπική καθαριότητα του κάθε παιδιού.
  • Επίσης, η καθαριότητα του χώρου διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο ώστε να μην αναπτυχθεί το μικρόβιο που προκαλεί την ουρολοίμωξη.
  • Για τη θεραπεία της ουρολοίμωξης επικοινωνείτε αρχικά με τον παιδίατρο, το παιδί μετέπειτα κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις, που είναι η γενική και η καλλιέργεια ούρων.
  • Αν διαγνωστεί ουρολοίμωξη, πρέπει να χορηγείται η κατάλληλη θεραπεία με αντιβίωση.

Τα ερεθισμένα μάτια από το νερό της πισίνας και της θάλασσας πως τα αντιμετωπίζουμε;

Χριστίνα Χαντζιάρα Καμπαγιάννη: Αρχικά ξεπλένουμε τα μάτια με φυσικό δάκρυ ή με φυσιολογικό ορό. Μπορούμε να βάλουμε και κολλύριο. Εάν ο ερεθισμός δεν μειωθεί πρέπει να επισκεφθούμε έναν οφθαλμίατρο ή έναν παιδίατρο.

Τι πρέπει να περιέχει το “κουτί φαρμακείου” του παιδιού μας;

Χριστίνα Χαντζιάρα Καμπαγιάννη: Πρέπει να περιέχει Betadine και σίγουρα αντιισταμινικό για  αλλεργία, σε περιπτώσεις τσιμπήματος από μέλισσα ή σφήκα. Σε περίπτωση τσιμπίματος μέδουσας –  τσούχτρας βάζουμε αμμωνία διότι εξουδετερώνει το τσίμπιμα. Επίσης, πρέπει να έχουμε σταγόνες αντιισταμινικές καθώς και αλοιφή αντιισταμινική!

Είστε νεογνολόγος, άρα τι θα μας συμβουλεύατε για τα μωράκια μας; Ποιες είναι οι κατάλληλες ώρες για να πάμε με το μωρό στην θάλασσα και τι αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιούμε;

Χριστίνα Χαντζιάρα Καμπαγιάννη: Καταρχάς ένα μωρό μπορούμε να το πάμε στη θάλασσα από 6 μηνών και άνω. Σίγουρα όχι μεσημεριανές ώρες, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Του φοράμε πάντα καπέλο και φανελάκι, και του κάνουμε επάλειψη με ένα αντιηλιακό που περιέχει πολύ υψηλό δείκτη προστασίας κάθε μια ώρα!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *