Παιδί & Έφηβοι

Ο ήλιος, το αντηλιακό και το παιδικό δέρμα

Συντάκτης  | 

Ιούλιος, ίσος οι περισσότεροι από εσάς έχετε κάνει και τα πρώτα καλοκαιρινά μπάνια. Στη δική μας εξόρμηση τα παιδιά χάρηκαν και έπαιξαν τόσο πολύ που αποζημιωθήκαμε για την όποια ταλαιπωρία τραβήξαμε.

Δηλαδή …

ούτε λεπτό ησυχίας στη διαδρομή προς τη θάλασσα και στην παραμονή μας εκεί, λόγω ασταμάτητης ομιλίας, ασταμάτητης κινητικότητας, χαρούμενου παιχνιδιού συνοδευμένου από τσιρίδες, φόβος και τρόμος για την πρώτη βουτιά, χιλιόμετρα κάστρων στην άμμο… Να συνεχίσω;

Ένα έχω να πω. Στα παιδιά έβαλα αντηλιακό και σε εμένα ξέχασα!

Μαζί με αυτό είχα ξεχάσει να αγοράσω καινούριο αντηλιακό, είχα ξεχάσει τις ακριβείς ώρες αποφυγής του ήλιου, το γιατί τα παιδιά έχουν αυξημένη ευαισθησία στον ήλιο σε σχέση με τους ενήλικες, το πόση ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο να εφαρμόζω το αντηλιακό ώστε να δράσει αμέσως μόλις εκτεθούν τα μικρά, και το αν μπορώ να χρησιμοποιώ το ίδιο αντηλιακό σε όλη την οικογένεια…

Πολλές οι απορίες μου. Να μία καλή ευκαιρία να τα ξαναθυμηθώ και να τα μοιραστώ.

Ο ήλιος, το αντηλιακό και το παιδικό δέρμα.

Ξεκινάμε λοιπόν με τα αντηλιακά της προηγούμενης χρονιάς. Μπορώ να τα χρησιμοποιήσω ξανά;
Τα ανοιγμένα αντηλιακά από το προηγούμενο καλοκαίρι καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται ξανά. Μπορούμε να τα ελέγξουμε στο χρώμα και στην υφή, μα συνήθως είναι αλλοιωμένα. Αν όμως έχουν φυλαχτεί σε δροσερό περιβάλλον και δεν έχουν ανοιχτεί, τότε ισχύει η ημερομηνία λήξης τους.

 Ποιες είναι οι ακριβείς ώρες αποφυγής του ήλιου;
Επιβάλλεται η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο μεταξύ 10.00-16.00.

 Γιατί τα παιδιά έχουν αυξημένη ευαισθησία στον ήλιο σε σχέση με τους ενήλικες;
Οι στοιβάδες του δέρματος στο βρεφικό/παιδικό δέρμα, είναι λεπτότερες. Η περιεκτικότητα νερού είναι υψηλότερη σε σχέση με το δέρμα των ενηλίκων και η δυνατότητα για δημιουργία γρήγορα σημαντικής ποσότητας μελανίνης είναι μικρότερη, ακόμη και για τα πιο σκουρόχρωμα παιδιά. Επομένως η ευαισθησία του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία είναι αυξημένη στα παιδιά.

 Πόση ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο να εφαρμόζω το αντηλιακό ώστε να δράσει αμέσως μόλις εκτεθούν στον ήλιο τα μικρά;
Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται τουλάχιστον 20 λεπτά της ώρας πριν την έκθεση στον ήλιο. Μόνο έτσι μπορούμε να διατηρήσουμε πραγματική την αντηλιακή του προστασία. Επίσης, το αντηλιακό μας δεν το αποθηκεύουμε στο αυτοκίνητο μέχρι την επόμενη εξόρμηση μας στη θάλασσα. Φροντίζουμε να είναι φυλαγμένο  σε ξηρό και δροσερό  μέρος, ώστε να μην είναι εκτεθειμένο σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες (πχ αυξημένη θερμοκρασία).

 Κάθε πόση ώρα ανανεώνω το αντηλιακό;
Αναλόγως τις δραστηριότητες που κάνουμε. Αν αθλούμαστε, κάθε δύο ώρες. Με φυσιολογική δραστηριότητα (παιχνίδια στην άμμο, περπάτημα, καθήμενοι ή ξαπλωμένοι, κάθε 4 ώρες. Και το πιο σημαντικό, μετά από κάθε παραμονή μέσα στη θάλασσα. Γιατί σε όλα τα αντηλιακά μειώνεται η αντηλιακή τους προστασία μετά από κάθε κατάδυση στη θάλασσα.

 Μπορώ να χρησιμοποιώ το ίδιο αντηλιακό σε όλη την οικογένεια;
Μόνο αν χρησιμοποιούμε όλοι το παιδικό αντηλιακό ή αν είναι φτιαγμένο ώστε να καλύπτει τις διαφορετικές ανάγκες του δέρματος και των παιδιών και των ενηλίκων.

Babytips editor

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *