Ταξίδια & Τουρισμός

Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα

Συντάκτης  | 

Ένας υπέροχος υδάτινος κόσμος και ένα καταπράσινο τοπίο κρύβουν έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς χλωρίδας και πανίδας της Ελλάδας.
Αφιερώστε χρόνο να εξερευνήσετε της γωνίες της και να ανακαλύψετε νησάκια, απομονωμένους οικισμούς και σπάνια ζώα χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν περισσότερα από 1.500 είδη φυτών, 42 είδη θηλαστικών, 11 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών, 23 είδη ψαριών από τα οποία τα 12 είναι ενδημικά), για αυτό και έχει χαρακτηρισθεί εθνικός δρυμός.

 

 

 

 

 

Η Μεγάλη Πρέσπα αποτελεί τη μεγαλύτερη λίμνη των Βαλκανίων, βρίσκεται σε υψόμετρο 853μ., έχει έκταση 288τ.χλμ από τα οποία τα 37 ανήκουν στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα τα μοιράζονται, Αλβανία και Σκόπια και έχει μέγιστο βάθος 50μ. Η Μικρή έχει έκταση 44τ.χλμ και ανήκει σχεδόν όλη στη χώρα μας εκτός από ένα μικρό κομμάτι το οποίο ανήκει στην Αλβανία.
Επισκεφτείτε τα χωριά Ψαράδες και Άγιος Γερμανός που αποτελούν προστατευόμενους παραδοσιακούς οικισμούς του Δρυμού. Η Μικρή Πρέσπα με το πανέμορφο νησί της, τον Άγιο Αχίλλειο προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar και αποτελεί έναν από τους 11 Ελληνικούς υγρότοπους διεθνούς σημασίας.

Κάντε μια επίσκεψη στα εγκαταλελειμμένα χωριά της περιοχής. Το χωριό του Αγ. Αχίλλειου αποτελείται από έντεκα σπίτια και ένας μύθος λέει ότι εάν χτιστεί ένα κάποιο άλλο θα πέσει. Πάνω από το χωριό, σε λόφο είναι χτισμένη η λιτή εκκλησία του Αγ. Αχίλλειου. Από εδώ θα έχετε την καλύτερη θέα προς το Βρωμολίμνι και τις αποικίες των πουλιών. Από το σημείο αυτό επίσης ξεκινά και το μονοπάτι προς τα ερείπια της βασιλικής του Αγ. Αχίλλειου που χτίστηκε τον 10ο αιώνα από τον Τσάρο Σαμουήλ. Συνεχίζοντας το ανηφορικό μονοπάτι θα φτάσετε στην άλλη άκρη του νησιού στον τεράστιο σταυρό που έχει στηθεί από την Μητρόπολη Φλώρινας. Ο Άγιος Αχίλλειος εδώ και χρόνια αποτελεί το κέντρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων “Πρέσπεια” με εκθέσεις, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις από αξιόλογους καλλιτέχνες. Αρχικά η προσέλευση του κόσμου στο νησί γινόταν με βάρκες και τη βοήθεια του στρατού, τα τελευταία όμως χρόνια έχει δημιουργηθεί γέφυρα και η προσέλευση είναι ευκολότερη.


Οι Ψαράδες διατηρούν ένα δικό τους χρώμα καθώς είναι χτισμένοι στην άκρη ενός μικρού όρμου της Μεγάλης Πρέσπας, έχουν λιγοστούς κατοίκους και μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Από τους Ψαράδες μπορείτε να νοικιάσετε πλάβες (βάρκες) για να επισκεφθείτε τις μοναδικές εικόνες που είναι ζωγραφισμένες πάνω στα βράχια (βραχογραφίες) όπως επίσης και τα ασκηταριά της περιοχής.
Περίπου 5χλμ. έξω από το χωριό, στο σημείο που βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου και κατευθυνόμενοι νότια θα συναντήσετε μια περιοχή με κέδρα, δέντρα εξαιρετικά σπάνια για την Ελλάδα.


Ο Αγ. Γερμανός , αποτελεί και το διοικητικό κέντρο της περιοχής. Το χωριό βρίσκεται βορειοανατολικά της Μικρής Πρέσπας και είναι διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος στην πλαγιά ενός βουνού. Εκεί θα πρέπει να επισκεφθείτε το κέντρο της Εταιρείας Προστασίας των Πρεσπών που στεγάζεται σε ένα παλιό τυροκομείο στην είσοδο του χωριού, ένα μικρό κέντρο ενημέρωσης για να συλλέξετε τις πρώτες πληροφορίες για τις Πρέσπες. Το όνομά του προέρχεται από τα Βυζαντινά χρόνια, όταν ο έκπτωτος πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης Γερμανός έζησε εκεί τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Το Γερμανός χρησιμοποιείται πολύ συχνά και σήμερα ως όνομα στους κατοίκους της περιοχής.
Στον Αγ. Γερμανό υπάρχουν ταβέρνες, καταστήματα με χειροτεχνήματα και τοπικά προϊόντα (πιπεριές Φλωρίνης, φασόλια) και αρκετές πανσιόν στο ίδιο παραδοσιακό ύφος με τα πέτρινα σπίτια του χωριού που σε συνδυασμό με την θαυμάσια θέα σε βουνό και λίμνη κάνουν τον οικισμό του Αγ. Γερμανού έναν από τους ομορφότερους προορισμούς της περιοχής.
Η πρόσβαση είναι εύκολη και γίνεται είτε από τη Φλώρινα μέσω του τοπικού οδικού δικτύου είτε από Καστοριά μέσω Εγνατίας που φτάνει έως τα Ελληνοαλβανικά σύνορα λίγα χιλιόμετρα πριν τις Πρέσπες.

Editor: Κατερίνα Π.
Φωτογραφίες: web-greece.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *