Γενικά

Ένας “οικείoς” κομήτης στο ηλιακό μας σύστημα!

Συντάκτης  | 

Είναι ένα ουράνιο σώμα που όμοιό του η ανθρωπότητα δεν έχει ξαναδεί.

Ένας διαγαλαξιακός κομήτης 2Ι/Μπορίσοφ που επισκέπτεται το ηλιακό μας σύστημα.  Όπως επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες, περιέργως, όμως μοιάζει με κάτι πολύ οικείο.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent, οι ερευνητές παρατηρούν με ζωηρό ενδιαφέρον τον κομήτη. Επισημαίνοντας πως η μελέτη του μπορεί να δώσει απαντήσεις στον άνθρωπο ως προς το να κατανοήσει το σύμπαν που τον περιβάλλει.

Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα κενά ανάμεσα στ’ αστέρια θα μπορούσαν να φιλοξενούν αρκετούς κομήτες, αλλά και αστεροειδείς. Οι αστεροειδείς είχαν «εκδιωχθεί» από τα μητρικά πλανητικά τους συστήματα. Καθώς βρίσκουν το δρόμο τους διαμέσου του σύμπαντος, θα μπορούσαν να διασχίσουν και το δικό μας ηλιακό σύστημα. Δίνοντάς μας έτσι τη δυνατότητα να τα εντοπίζουμε. Αυτή ήταν, άλλωστε, η βασική θεώρηση των αστρονόμων.

Η πρώτη φορά που οι επιστήμονες εντόπισαν το πρώτο από αυτά τα αντικείμενα ήταν πριν από δύο χρόνια. Το 2017, όταν είχαν βρει τον κομήτη «Ουμουάμουα», επιβεβαιώνοντας ότι τελικά υπάρχουν τέτοια διαγαλαξιακά αντικείμενα. Έκτοτε παρακολουθούσαν το διάστημα, με την ελπίδα ότι θα εντόπιζαν ακόμη έναν τέτοιο διαγαλαξιακό «επισκέπτη».

Πλέον οι αστρονόμοι γνωρίζουν ότι ο 2Ι/Μπορίσοφ είναι ο δεύτερος εξωγήινος επισκέπτης. Αυτού του είδους που εντοπίζεται. Είναι και ο πρώτος που διασχίζει το ηλιακό μας σύστημα, προερχόμενο από ένα ολοκληρωτικά διαφορετικό μέρος του διαστήματος.

Σε μια προσπάθεια να τον εντοπίσουν, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα υπολογιστή που είχε ως στόχο την ανίχνευση όλων των πληροφοριών. Οι πληροφορίες αυτές αφορούν σε νέους κομήτες, με την ελπίδα πως αυτομάτως θα εντόπιζαν οποιονδήποτε άλλο θα έφτανε στο δικό μας γαλαξία.

Το λογισμικό του υπολογιστή εξέπεμψε συναγερμό. Γεγονός που σήμαινε ότι ακόμη ένας διαγαλαξιακός επισκέπτης είχε βρεθεί. «Ο κώδικας ήταν γραμμένος ειδικά γι’ αυτό το σκοπό και ελπίζαμε να λάβουμε κάποια στιγμή αυτό το μήνυμα. Το μόνο που δεν ξέραμε ήταν πότε», δήλωσε ο Πιοτρ Γκούζικ του Πανεπιστημίου Jagiellonian.Ο Πιοτρ Γκούζικ τέθηκε επικεφαλής μιας νέας μελέτη για το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Ένας οικείος επισκέπτης

Μέσα σε μόλις δύο ημέρες, οι ερευνητές κατόρθωσαν να απαθανατίσουν τον κομήτη. Μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν πως αυτό ήταν το πρώτο ουράνιο σώμα που μας επισκεπτόταν από ένα διαφορετικό πλανητικό σύστημα.

«Παρατηρήσαμε αμέσως το γνωστό σχήμα και την ουρά που δεν υπήρχαν στην περίπτωση του κομήτη Ουμουάμουα», δήλωσε η Μιχάλ Ντράχους, ερευνητής του Πανεπιστημίου Jagiellonian και συνεπικεφαλής της έρευνας. «Αυτό είναι πολύ καλό, γιατί σημαίνει πως ο νέος μας επισκέπτης είναι ένας από εκείνους τους μυθικούς, αλλά “πραγματικούς” διαγαλαξιακούς κομήτες».

Περαιτέρω έρευνες έδειξαν πως το σώμα αυτό έμοιαζε παράξενα οικείο, για κάτι που είχε κάνει ήδη ένα ιδιαίτερα μακρινό ταξίδι. Ενδεικτικά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κομήτης είχε κοκκινωπό χρώμα κι ένα συμπαγή πυρήνα διαμέτρου περίπου ενός χιλιομέτρου.

«Και μόνο αυτό το στοιχείο καταδεικνύει πως αυτό το αντικείμενο δεν διαφέρει σε τίποτα από τους γνωστούς κομήτες. Οι κομήτες αυτοί διατρέχουν το δικό μας ηλιακό σύστημα», συμπλήρωσε ο Γκούζικ.

Σύμφωνα, τέλος, με την ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Jagiellonian, ο κομήτης 2Ι/Μπορίσοφ θα μπορεί να παρατηρείται για αρκετούς μήνες ακόμα. Γεγονός που συνεπάγεται περαιτέρω σημαντικές πληροφορίες για το διάστημα και ευρύτερα για το σύμπαν.

cnn

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!