Γλυκά & Παγωτά
Λαχταριστά Μελομακάρονα…. Με ή χωρίς σοκολάτα!!
Ναι, είναι αυτή η πασίγνωστη πλέον συνταγή, της Dina K. Sparti, που κάνει θραύση. Εδώ θα τη δείτε και στην κλασσική της μορφή αλλά και με σοκολάτα.
Υλικά
• 2 κούπες (250γρ) ελαιόλαδο ή 1 ελαιόλαδο και 1 ηλιέλαιο
• 1 κούπα ζάχαρη
• 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
• 1/2 κούπα κονιάκ
• 1 κουτ. γλυκ. μπέικιν πάουντερ
• 1 κουτ. γλυκ. σόδα
• 1 κουτ. γλυκ. ξύσμα πορτοκαλιού & λεμονιού
• 1 κουτ. γλυκ. τριμμένη κανέλλα και γαρύφαλλο
• 1/2 – 3/4 της κούπας σιμιγδάλι χοντρό
• 1 κιλό αλεύρι (εγώ προτιμώ Robin hood)
• 300 γρ. καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
Για το σιρόπι
• 2 κούπες ζάχαρη
• 2 κούπες νερό
• 2 κούπες μέλι
• 1/2 πορτοκάλι
• 1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το λάδι με την ζάχαρη. Προσθέτουμε την σόδα που την διαλύουμε στο χυμό πορτοκάλι. Ρίχνουμε το κονιάκ, το ξύσμα, το μπέικιν , τα μπαχαρικά, τα καρύδια και το σιμιγδάλι. Σιγά – σιγά προσθέτουμε και το αλεύρι. Ανάβουμε το φούρνο στους 170 στον αέρα. Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί μας και πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε. Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τραβάμε την λαδόκολλα και τα αφήνουμε μέσα στο ταψί.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι με το μισό μέλι. Το ρίχνουμε ζεστό πάνω στα μελομακάρονα και κουνάμε το ταψί πέρα – δώθε να τα σκεπάσει και λίγο. Από πάνω με ένα κουτάλι ρίχνουμε το υπόλοιπο μέλι και τα στολίζουμε με λίγο τριμμένο καρύδι. Τα αφήνουμε έτσι όλο το βράδυ. Το πρωί το σιρόπι που έμεινε στο ταψί θα είναι ελάχιστο και πηχτό. Τα μελομακάρονά έχουν πιεί όσο θέλανε.
Με σοκολάτα
Για να τα φτιάξουμε με σοκολάτα κάνουμε την ίδια διαδικασία με παραπάνω κι όταν πια θα είναι κρύα, λειώνουμε 500 γρ. κουβερτούρα μαζί με 2 σφηνάκια γάλα και βουτάμε μέσα τα μελομακάρονα. Απλώνουμε σε αλουμινόχαρτο να στεγνώσουν και πασπαλίζουμε με καρύδι.