Σχέσεις
Χωρισμός, γιατί είναι δύσκολο να τον ξεπεράσουμε;
Το βαρύ φορτίο του χωρισμού είναι δύσκολο να το αφήσουμε πίσω μας. Οι συνέπειες του μας κυνηγούν για πολύ καιρό ακόμη και νιώθουμε συνεχώς ότι η απόρριψη από τον πρώην σύντροφό μας συνδέεται με τη προσωπικότητα μας και μας κάνει να αμφισβητούμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Υπάρχει όμως πραγματική σύνδεση μεταξύ αυτών… των δύο; Είναι αυτός ο λόγος που δυσκολευόμαστε να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό;
Η έρευνα του Πανεπιστήμιου Στάνφορντ που δημοσιεύτηκε στο “Personality and Social Psychology Bulletin” εξετάζει τη σχέση μεταξύ της απόρριψης από το σύντροφο και της αίσθησης του ατόμου για τον εαυτό του. Δείχνει ότι οι βασικές πεποιθήσεις που έχουμε σχετικά με την προσωπικότητα μας, συμβάλουν στην ανάκαμψη από το χωρισμό ή στην παραμονή του πόνου της απόρριψης.
Σύμφωνα με την έρευνα, η σχέση με κάποιον που έχουμε δεθεί, ή εμπιστευθεί και στη συνέχεια εκείνος αποφασίζει ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον για μας μπορεί να αποβεί πραγματικά τραυματικό. Η εμπειρία της απόρριψης από κάποιον που θεωρούσαμε ότι μας αγαπούσε και στη συνέχεια αφού μας γνώρισε περισσότερο άλλαξε γνώμη για τη σχέση μας, μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα ισχυρή απειλή για τον εαυτό και να οδηγεί τους ανθρώπους να αναρωτηθούν ‘ποιος πραγματικά είμαι;’.
Για τη συγκεκριμένη έρευνά, οι ψυχολόγοι διερεύνησαν τις βασικές πεποιθήσεις που οι άνθρωποι κουβαλούν μαζί τους σε μια σχέση και πιθανόν συνδέονται με την απόρριψη του εαυτού τους. Διεξήγαγαν πέντε μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 891 συμμετέχοντες, οι οποίοι συμπλήρωσαν online έρευνες περί υποθετικών και αληθινών χωρισμών. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν, μεταξύ άλλων, τον τρόπο που άλλαξε η άποψή τους για τον εαυτό τους εξαιτίας του χωρισμού. Για παράδειγμα, αξιολόγησαν το πλαίσιο στο οποίο, όπως έγραφε στην έρευνα «Ανησυχώ ότι κάτι ‘πηγαίνει στραβά σε μένα’ επειδή απορρίφθηκα».
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς το αν και πώς θα συνδέσουν τις ρομαντικές απορρίψεις με τον εαυτό τους. Αποδείχθηκε ότι οι άνθρωποι που έχουν ένα σταθερό τρόπο σκέψης σχετικά με την προσωπικότητά τους, δηλαδή πιστεύουν ότι η προσωπικότητα τους είναι σταθερή και αμετάβλητη, επιτρέπουν στο χωρισμό να αποκτήσει περισσότερη υπόσταση στη ζωή τους. Για αυτούς τους ανθρώπους, ο χωρισμός αποκαλύπτει ότι η προσωπικότητά τους είναι προκαθορισμένη και ανεπαρκής. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που πιστεύουν στην ικανότητά τους να ωριμάζουν και να εξελίσσονται, ενώ μπορεί φυσικά να πληγώνονται από τις απορρίψεις, μπορούν πιο εύκολα να προχωρήσουν και να οραματιστούν ένα καλύτερο μέλλον.
Ο κίνδυνος για τις μελλοντικές σχέσεις
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο χωρισμός απεκάλυψε ένα νέο, μόνιμο ελάττωμα τους, ανησυχούν ότι αυτό το ελάττωμα θα εμφανιστεί και στις μελλοντικές ερωτικές σχέσεις. Η ανησυχία τους στοιχειώνει και μπορεί να τους κάνει να βρίσκονται σε επιφυλακή και σε αμυντική στάση πριν κάνουν καινούργια σχέση. Μπορεί ακόμη να φέρονται με αρνητισμό στον καινούργιο σύντροφο και να δυσκολεύονται να δείξουν εμπιστοσύνη στον μελλοντικό σύντροφο.
Με λίγα λόγια αυτή η ομάδα ανθρώπων βλέπει τους χωρισμούς ως αφορμή για να έχουν πιο αρνητική άποψη τόσο για τον εαυτό τους όσο και για μια μελλοντική σχέση.
Design Magazine Team