Ζυμαρικά & Ζύμες

Χωριάτικο τραγανό μελένιο ψωμί

Συντάκτης  | 

Χωριάτικο ψωμίΔοκιμάστε να φτιάξετε μόνες σας ψωμί. Σύμφωνα με τον chef Γιώργο Λέκκα, μπορεί να χρειάζεται λίγη ώρα παραπάνω από κάποιο άλλο φαγητό, το αποτέλεσμα όμως θα σας δικαιώσει.

 

Υλικά για 2 καρβέλια
• 200 γρ. αλεύρι μαλακό

100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
300 ml νερό χλιαρό
15 γρ.  νωπή μαγιά
1 κ.σ μέλι
150 γρ. αλεύρι καλαμποκιού
220 γρ. αλεύρι σκληρό
150 ml Νερό χλιαρό
15 γρ. νωπή Μαγιά
15 γρ. θαλασσινό αλάτι ψιλό
2 κ.σ μέλι
6 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.σ. γλυκάνισο
σουσάμι για το πασπάλισμα

Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζουμε τα 5 πρώτα υλικά για να κάνουμε το προζύμι. Ρίχνουμε το μαλακό αλεύρι, το αλεύρι ολικής, το χλιαρό νερό, τη νωπή μαγιά, το μέλι. Ανακατεύουμε καλά μαζί να γίνουν ένας χυλός. Σκεπάζουμε με καθαρό βρεμένο πανί. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Για 1 ώρα. Παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη που την χρησιμοποιούμε μόνο για ζύμωμα. Προσθέτουμε το καλαμποκίσιο αλεύρι, το σκληρό αλεύρι, το χλιαρό νερό, τη νωπή μαγιά, το θαλασσινό αλάτι, το μέλι, το ελαιόλαδο, το γλυκάνισο. Ρίχνουμε το προζύμι μέσα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή και εύπλαστη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό για να μην είναι σκληρή η ζύμη. Σκεπάζουμε με καθαρό πανί την λεκάνη. Την αφήνουμε για 2 ώρες κοντά σε ζεστό μέρος ή την διπλώνουμε με κουβέρτες για να ανέβει. Κόβουμε και φτιάχνουμε στρογγυλά καρβέλια τα τοποθετούμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί. Ανάβουμε τον φούρνο στους 40 c. Βάζουμε τα ψωμιά και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα. Τέλος αλείφουμε με ελαιόλαδο. Ραντίζουμε με λίγο νερό. Πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στο μεσαίο ράφι για 20 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς και ψήνουμε 30 λεπτά. Δεν κόβουμε πριν κρυώσει το ψωμί!

Editor: lekkas-giorgos.blogspot.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *