Γλυκά & Παγωτά
Χιονισμένο κέικ με χαρούπι, τζίντζερ και αρωματικά
Από την Αγγελική Καλαμπόκα / Food Blogger / medNutrition |
Ένα χειμωνιάτικο και γιορτινό κέικ με χαρουπάλευρο που προσφέρει φυτικές ίνες, πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως φυτικό ασβέστιο, μαγνήσιο και… βιταμίνες του συμπλέγματος Β, γιαούρτι για ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη D (για γερά οστά) και μαργαρίνη για “καλά” πολυακόρεστα λιπαρά, σημαντικά για την υγεία της καρδιάς!
Να θυμάστε ωστόσο, ότι πρόκειται για γλύκισμα και δεν παύει να έχει υψηλή θερμιδική πυκνότητα…
Καλή απόλαυση!
Υλικά:
Για 12 μερίδες | Για φόρμα 24cm
● 225 γρ. φυτική μαργαρίνη
● 60 γρ. χαρουπάλευρο
● 150 ml νερό βρύσης
● 2 κουτ. γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ (ή 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη)
● 1 κουτ. γλυκού κανέλα
● 1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
● 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (χρησιμοποίησα 2%)
● 80 ml γάλα
● 300 γρ. ζάχαρη
● 1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
● 2 αυγά
● 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
● 1/2 κουτ. γλυκού σόδα
● 1/2 κουτ. γλυκού baking powder
● 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
Για την επικάλυψη:
● 200 γρ. τυρί κρέμα
● 45 γρ. ζάχαρη άχνη
● 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
● 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
● 1/4 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου. Αλευρώνουμε μαζί και με λίγη μαργαρίνη τη φόρμα μας και την αφήνουμε στην άκρη.
2. Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα βάζουμε τη μαργαρίνη να λιώσει. Μόλις λιώσει προσθέτουμε το χαρουπάλευρο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Έπειτα προσθέτουμε το νερό, το τριμμένο τζίντζερ, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Τέλος προσθέτουμε την ζάχαρη, το γιαούρτι, το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας και τα αυγά. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
3. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με τη σόδα, το baking baking powder και το αλάτι. Αδειάζουμε το μείγμα από την κατσαρόλα στο μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε τόσο όσο χρειάζεται να ενσωματωθεί το αλεύρι.
4. Αδειάζουμε το τελικό μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει στη φόρμα για 30 λεπτά και έπειτα το ξεφορμάρουμε με προσοχή και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως πάνω σε μια σχάρα.
5. Ετοιμάζουμε την επικάλυψη, χτυπώντας στο μούλτι όλα τα υλικά, μέχρι να έχουμε μια πηχτή κρέμα.
6. Όταν το κέικ μας έχει κρυώσει τελείως, απλώνουμε την επικάλυψη τυριού, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Εάν επιθυμούμε, διακοσμούμε με σποράκια ροδιού.
Διατηρείται στο ψυγείο, καλυμμένο, για 4 ημέρες!
Ακολούθησε το Design Magazine στο Twitter, στο Facebook και στο Instagram.