Men's world
Το νέο έτος ήρθε , ώρα για αλλαγή στη ζωή σου – Μέρος 2ο: Δικτυώσου!
Νέα χρονιά, νέα δεδομένα. Ο κόσμος αλλάζει και μαζί του αλλάζουν όλα. Από το πώς θα βρεις δουλειά, μέχρι το πώς θα κερδίσεις μια προαγωγή. Δεν είναι μυστικό εξάλλου ότι ένα από τα πιο μεγάλα «ατού» ενός εργαζομένου στη σύγχρονη εποχή, είναι το… δίκτυό του, δηλαδή ο κύκλος των φίλων και γνωστών του, άτομα τα οποία μπορούν να σας φανούν πολύ χρήσιμα, σε διαφορετικές περιπτώσεις ο καθένας.
Το κλειδί λοιπόν είναι οι γνωριμίες. Μην φοβάστε να γνωρίζετε νέα άτομα ή να κρατάτε επαφή με παλιά. Ειδικότερα αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε κάτι δικό σας επαγγελματικά, οι γνωριμίες σας είναι εκείνες που θα αποτελέσουν το πρώτο σας πελατολόγιο και θα «σπείρουν» την φήμη σας, ανοίγοντας σας νέους ορίζοντες. Για αυτό, κάντε καινούριες επαφές, ενώ καλό θα ήταν σε τακτά χρονικά διαστήματα να βρίσκεστε με παλιούς γνωστούς, οι οποίοι μπορεί να έχουν την δυνατότητα να σας βοηθήσουν σε κάποιο νέο επαγγελματικό σας εγχείρημα.
Φρόντισε να έχεις πάντα μαζί σου μερικές επαγγελματικές κάρτες. Μπορείς να έχεις τις δικές σου κάρτες στην αριστερή τσέπη, καθώς εκεί μπορείς να τις έχεις εύκαιρες καθώς κάνεις χειραψία με κάποιον. Κοίτα να έχεις πάντως ξεχωριστά τις δικές σου κάρτες, από εκείνες άλλων ατόμων, αφού το να ψάχνεις τις δικές σου μέσα σε μία στοίβα δεν θα κάνει καλή εντύπωση. Επίσης, μπορείς να έχεις μαζί σου έναν καλής ποιότητας στυλό, για την καταγραφή προσωπικών στοιχείων που μπορεί να σου δοθούν, όπως τηλέφωνο ή διεύθυνση e-mail. Θα κάνεις καλύτερη εντύπωση και θα δείξεις επαγγελματίας (οι πρώτες εντυπώσεις είναι απίστευτα σημαντικές). Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις το πίσω μέρος της κάρτας που σου δίνει κάποιος για να κρατήσεις σημειώσεις, όπως τόπος και χρόνος γνωριμίας, κάποιο θέμα που συζητήσατε και τα λοιπά.
Σιγουρέψου ότι δίνεις την πλήρη προσοχή σου στο άτομο που μόλις γνώρισες και φρόντισε να ξέρεις μερικά πράγματα για τον τομέα του, την δουλειά του ή την εταιρία που μπορεί να εκπροσωπεί. Αν δείξεις αυθεντικό ενδιαφέρον, θα ανταποδώσουν και θα σε θυμούνται την επόμενη φορά που θα βρεθείτε. Δείξε σε όλους τον απαραίτητο σεβασμό. Ακόμα και η γνώμη της ρεσεψιονίστ σε κάποιο ξενοδοχείο μετράει. Θέλεις να σε θυμούνται σαν επαγγελματία.
Μάθε να ξεκινάς συζητήσεις και πότε να τις τελειώνεις. Αν δεις ότι δύο άτομα είναι απασχολημένα σε κουβέντα, περίμενε μέχρι κάτι άλλο να τους διακόψει πριν προσπαθήσεις να μπεις στο πλάνο. Να είσαι διασκεδαστικός, αλλά φρόντισε τα αστεία σου να είναι γενικά, μη-προσβλητικά. Θέλεις να χτίσεις μία εικόνα η οποία μπορεί να χαλάσει σε ένα δευτερόλεπτο από ένα παρεξηγημένο ανέκδοτο. Επίσης, φρόντισε να μάθεις να φεύγεις από την κουβέντα, όταν εκείνη είναι στο καλύτερο σημείο της, πριν γίνει βαρετή. «Always leave them wanting more», δηλαδή «Πάντα να τους αφήνεις όταν θέλουν κι άλλο». Θα θυμούνται την κουβέντα σας πολύ καλύτερα, αλλά θα έχετε και έναν υπέροχο τρόπο να ξεκινήσετε κουβέντα όταν ξαναβρεθείτε.
Τελευταίο, και ίσως πιο σημαντικό, μην γίνεσαι πιεστικός. Μην καυχιέσαι για τυχόν επιτυχίες σου, όσο μεγάλες κι αν είναι αυτές. Ο στόχος σου πρέπει να είναι να συμμετέχεις στην συζήτηση και όχι να είσαι το κεντρικό θέμα της. Δείξε ενδιαφέρον για την δουλειά του συνομιλητή σου και πρόσφερε μερικές αξιομνημόνευτες λεπτομέρειες για τον εαυτό σου στην πορεία. Και πάνω απ’όλα, αξιολόγησε τον εαυτό σου μετά την κουβέντα με ειλικρίνεια. Η σωστή επιχειρηματική δικτύωση θέλει πλάνο και εξάσκηση!
Editor: Στέλιος Μαγκούτης