Πρόσωπα
Βασιλική Θάνου. Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας!
Από την προεδρία του Αρείου Πάγου καταλαμβάνει την πρωθυπουργία της Ελλάδας σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, μέχρι τη διεξαγωγή των επικείμενων εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου 2015, ως επικεφαλής υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ορκίστηκε στις 27 Αυγούστου ενώπιον του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και έτσι ανακηρύχτηκε ως… η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Μετά την ορκωμοσία της κ. Θάνου ως πρωθυπουργός, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας της απευθύνθηκε λέγοντας: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που είστε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα. Η παρουσία σας αποτελεί εγγύηση για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, όσο και για τις υποχρεώσεις που πρέπει να διεκπεραιωθούν». Εν συνεχεία η κ. Θάνου του απάντησε: «Ευχαριστώ θερμά για την ευαρέσκεια της παράδοσης της πρωθυπουργίας. Σε κρίσιμη περίοδο έχω κληθεί να αναλάβω το βάρος της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Οι αρμοδιότητες της είναι η διεξαγωγή των εκλογών με ομαλό τρόπο. Θεωρώ ότι θα κληθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει και το μεταναστευτικό και κάποια ακόμη θέματα. Θα έχω επαφή με όλους τους αρχηγούς κομμάτων, ώστε η συγκρότηση της κυβέρνησης να είναι ευρύτερης αποδοχής όπως απαιτεί το Σύνταγμα. Η μικρή εμπειρία ως πολιτικός θα αναπληρωθεί πιστεύω από ωριμότητα και εμπειρία που έχω από μακρά εμπειρία ως δικαστικός. Εγώ και όλα τα μέλη θα καταβάλουμε μέγιστα να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις».
Η Βασιλική Θάνου διαθέτει πλούσιο βιογραφικό αλλά και άγνωστες πτυχές στη ζωή της. Είναι μάχιμη συνδικαλίστρια, μητέρα τριών παιδιών και δεν απέφυγε ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας.
Ποια είναι όμως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας;
Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1950. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ, Σορβόννη, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Είναι παντρεμένη με το Γιώργο Χριστόφιλο και έχουν αποκτήσει μαζί 3 παιδιά.
Συμμετείχε σε πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια, σε θέματα σχετικά με το Δίκαιο και με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης ως εκπρόσωπος του Αρείου Πάγου, του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Εκλέχθηκε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (Ε.Δ.Ε.) κατά τις δύο τελευταίες θητείες (2012-2014, 2014-2016), ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Δ.Ε. τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Αστικολόγων και της Ένωσης Δικονομολόγων.
Εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη , από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ΄ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προεδρεύει του ίδιου αυτού τμήματος.
Διδάσκει επί έξι χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο), ενώ έχει εκδώσει σειρά επιστημονικών εργασιών.
Παράλληλα, είναι πρόεδρος του Εκλογοδικείου, καθώς είναι η αρχαιότερη εκ των τριών αντιπροέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.
Οι συνάδελφοί της κάνουν λόγο για μία έξυπνη και ικανή δικαστικό, που διακρινόταν για το δυναμισμό και την αποφασιστικότητά της.
Η κ. Θάνου δήλωσε ότι σταθμό στην επαγγελματική της πορεία θεωρεί πρώτα απ΄ όλα την εισαγωγή της στη Νομική Σχολή, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Είχα επιλέξει τη Νομική Σχολή από νεαρή ηλικία, από μαθήτρια. Χωρίς να μπορώ να δώσω και μέχρι τώρα ακόμα μια εξήγηση, μου άρεσε ιδιαίτερα η νομική επιστήμη. Πολύ νωρίς επίσης, ήδη από φοιτήτρια, επέλεξα και το Δικαστικό Σώμα. Ήταν μια ενσυνείδητη επιλογή», είπε και δεύτερο σταθμό στην επαγγελματική της πορεία θεωρεί την επιτυχία της στις εξετάσεις για την εισαγωγή στο Δικαστικό Σώμα, το 1975. «Όταν ξεκινούσα το 1975 στο Δικαστικό Σώμα, οι γυναίκες ήταν ελάχιστες και η καχυποψία από παντού διάχυτη» δήλωσε για εκείνη την περίοδο. Τιμητικό σταθμό θεωρεί την εκλογή της στην προεδρία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ενώ για την ενασχόλησή της επί περίπου μια 20ετία με το δικαστικό συνδικαλισμό, δήλωσε πως δεν ήταν κάτι που το αποφάσισε και το έκανε την τελευταία στιγμή, ούτε βέβαια και κάτι για το οποίο έχει μετανιώσει. «Ορισμένοι με ρωτούν “μετανιώσατε;”. Όχι, δεν μετάνιωσα καθόλου. Αισθάνομαι την ικανοποίηση ότι εξάντλησα όλα όσα θεωρώ ότι μπορούσα να κάνω, όσα μπορούσα να δώσω, τα έδωσα όλα», δήλωσε για τη συνδικαλιστική της δράση.
Στις 9 Μαρτίου 2015 τιμήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, σε ειδική συνεδρίαση για τις γυναίκες που έχουν διακριθεί στον αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, δικαιώματα και αξιοπρέπεια.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!