Τέχνη & Πολιτισμός

Τρίκαλα «Μουσείο Τσιτσάνη»: Εβδομάδα μουσικής, εκδηλώσεων και εγκαινίων (πρόγραμμα)

Συντάκτης  | 

Το Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα είναι το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα αφιερωμένο σε λαϊκό δημιουργό. Τον Ιούνιο του 2024 μαζί με την Εβδομάδα Μουσικής και Τέχνης γίνονται και τα επίσημα εγκαίνια του!

Εάν και το Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια, ο Δήμος Τρικκαίων οργάνωσε για τον Ιούνιο του 2024 μια εβδομάδα εκδηλώσεων, συνδυάζοντας την τελετή των εγκαινίων του Μουσείου με την Εβδομάδα Μουσικής και Τέχνης που πραγματοποιεί κάθε χρόνο.

Έτσι, επισημοποιείτε πλέον ο χώρος που από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του αγαπήθηκε από όλους και έγινε σημείο τέχνης και πολιτισμού.

Με την ευγενική συμβολή της οικογένειας Τσιτσάνη, μέσα στον χώρο εκτίθεται και σπάνιο υλικό από τον κορυφαίο Τρικαλινό λαϊκό δημιουργό Βασίλη Τσιτσάνη, ακτινοβολώντας το έργο του.

Πατήστε ΕΔΩ για μια διαδραστική ξενάγηση στο Κέντρο Έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη!

Το μοναδικό μουσείο για λαϊκό δημιουργό στην Ελλάδα θα εγκαινιαστεί στις 19 Ιουνίου 2024.

Σε αυτή την εβδομάδα Μουσικής και Τέχνης περιλαμβάνονται συναυλίες με τη συμμετοχή των κορυφαίων ερμηνευτών Γιώργου Νταλάρα, Γλυκερίας, Γιάννη Διονυσίου, Ασπασίας Στρατηγού, Χρίστου Μοδέστου και Μαρίας Τύμπα. Επιπλέον, ένα εκρηκτικό drum festival, μουσικό σχήμα παραδοσιακής μουσικής, παρουσίαση βιβλίου, αφιέρωμα σε ένα θρυλικό Τρικαλινό συγκρότημα και άλλα.

Αυτή τη χρονιά ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη θλιβερή επέτειο των 50 χρόνων κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου, με μια συναυλία – αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα.


Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων


Κυριακή 16 Ιουνίου 2024, 21:00

(αυλή Μουσείου Τσιτσάνη)

Drumfest

Η έναρξη των εκδηλώσεων στο Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα είναι δυναμική! Σε συνεργασία με το “Rock School Of Music” και τον τρικαλινό ντράμερ παγκοσμίου φήμης Κώστα Μυλωνά, θα παρουσιαστεί ένα εντυπωσιακό event γεμάτο από εκρηκτικό και δυναμικό drumming που απογειώνει. Μια εντυπωσιακή έναρξη των εκδηλώσεων, μέρα γιορτής του ρυθμού και μία μοναδική εμπειρία για όλους!

Δευτέρα 17 Ιουνίου, 19:30

(αίθουσα εκδηλώσεων Μουσείου Τσιτσάνη)

Αφιέρωμα στο θρυλικό συγκρότημα «ΤΡΙΟ ΤΡΙΚΚΗ»

Το θρυλικό Τρικαλινό συγκρότημα της 10ετίας του ’60 «ΤΡΙΟ ΤΡΙΚΚΗ» που δόξασε τα Τρίκαλα σε Ελλάδα και εξωτερικό, ξανασμίγει και παρουσιάζεται στο κοινό ζωντανά και μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Σωτήρη Γοργογέτα. Παρά τα 90 χρόνια που ο κάθε ένας κουβαλά στην πλάτη του, τα μέλη του συγκροτήματος θα δώσουν το παρών και θα διηγηθούν τις συγκινητικές ιστορίες τους.

Δευτέρα 17 Ιουνίου, 21:30

(αυλή Μουσείου Τσιτσάνη)

Συναυλία παραδοσιακής μουσικής

Η συναυλία είναι αφιερωμένη στη μουσική από τις δύο πατρίδες του Τσιτσάνη, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο, και στα τραγούδια που ως μικρό παιδί άκουγε από τον πατέρα του.

Εξαιρετικοί παραδοσιακοί μουσικοί συναντιούνται επί σκηνής για μια μοναδική συναυλία, παρουσιάζοντας μέσα από αυθεντικές εκτελέσεις τα παραδοσιακά κομμάτια και τον πλούτο της θεσσαλικής και της ηπειρώτικης μουσικής.

Πριν από την έναρξη της συναυλίας θα εμφανιστεί το Δημοτικό Χορευτικό Συγκρότημα του Δήμου Τρικκαίων.

Τρίτη 18 Ιουνίου, 19:30

(αίθουσα εκδηλώσεων Μουσείου Τσιτσάνη)

Παρουσίαση βιβλίου

Παρουσιάζεται το βιβλίο της της Δήμητρας Μπαντή «Στα Τρίκαλα στα Δυο Στενά… Για τον Βασίλη Τσιτσάνη και το Κέντρο Έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Ρενάτα Δαλιανούδη – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιονίου Πανεπιστημίου,

Δημήτρης Παπαστεργίου – Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης (βιντεοσκοπημένη ομιλία), Χρήστος Λάππας – πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων, Μιχάλης Ταμήλος – πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων, Στέλιος Καραγιώργος – Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μουσείου Τσιτσάνη, Γεωργία Ψύρρα – Πολιτισμολόγος. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαγεωργόπουλος

Τρίτη 18 Ιουνίου, 21:30

(αυλή Μουσείου Τσιτσάνη)

Συναυλία αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα

(Τραγουδούν: Γλυκερία, Χρίστος Μοδέστου, Μαρία Τύμπα)

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «Εβδομάδα Μουσικής & Τέχνης» έχει προγραμματιστεί συναυλία αφιερωμένη στον Κύπριο συνθέτη Μάριο Τόκα, με αφορμή τα 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος και τον Σύλλογο Κυπρίων νομού Τρικάλων. Τελείτε υπό την αιγίδα του Ιδρύματος “Μάριος Τόκας” και της οικογένειας του, ενώ θα υπάρχει παρουσία ανώτερων διπλωματών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν μια από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες του Ελληνικού τραγουδιού, η Γλυκερία, και οι Χρίστος Μοδέστου, Μαρία Τύμπα.

Τετάρτη 19 Ιουνίου, 20:00

Εγκαίνια Μουσείου Τσιτσάνη

Ο Δήμος Τρικκαίων αναγνωρίζοντας την αξία και το γενικότερο έργο του Βασίλη Τσιτσάνη έθεσε ως προτεραιότητα την ίδρυση και λειτουργία του “Μουσείου Τσιτσάνη”. Μια επιθυμία του ιδίου του καλλιτέχνη και όραμα όλων εκείνων που αγαπούν το ελληνικό λαϊκό τραγούδι και τον πολιτισμό μας γενικότερα. Η επιθυμία του Τσιτσάνη έγινε πράξη, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και η λειτουργία του μουσείου αποδείχθηκε απόλυτα επιτυχημένη!

Φέτος, με κάθε επισημότητα πλέον και παρουσία ανώτερων πολιτικών προσώπων, θα τελεστούν επίσημα τα εγκαίνια του «Μουσείου Τσιτσάνη», του πρώτου μουσείου για Έλληνα δημιουργό στην Ελλάδα.

Τετάρτη 19 Ιουνίου, 21:30

(αυλή Μουσείου Τσιτσάνη)

Συναυλία Εγκαινίων

Μετά τη λήξη της τελετής των εγκαινίων για το Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα θα ακολουθήσει και μεγάλη συναυλία. Αφιερωμένη στη Θεσσαλία που ακόμα μετρά τις πληγές της από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023. Θα ερμηνευτούν τραγούδια από όλους τους Θεσσαλούς δημιουργούς λαϊκών τραγουδιών που “έντυσαν” μουσικά κάποιες από τις σπουδαιότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Πέμπτη 20 Ιουνίου, 20:30

(τιμητική εκδήλωση – αυλή Μουσείου Τσιτσάνη)

Συναυλία αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη

(Τραγουδούν: Γιώργος Νταλάρας, Ασπασία Στρατηγού, Γιάννης Διονυσίου)

Μια ξεχωριστή τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στους δωρητές, σε όλους/ες που με κάθε τρόπο συνέβαλαν στη δημιουργία του μουσείου και στην ανάδειξη του έργου και της προσωπικότητας του Βασίλη Τσιτσάνη, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού πολιτισμού.

Μετά τη λήξη της τελετής θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα με ερμηνευτές την Ασπασία Στρατηγού και τον Γιάννη Διονυσίου. Στη συναυλία θα συμμετέχει τιμητικά ο Γιώργος Νταλάρας. Ο μοναδικός καλλιτέχνης και οι εξαιρετικοί ερμηνευτές, θα παρουσιάσουν – με ελεύθερη είσοδο για το κοινό – ένα απάνθισμα από τα σπουδαιότερα τραγούδια του Τσιτσάνη με τρόπο μοναδικό, αυθεντικό, εξόχως καλλιτεχνικό και με απόλυτο σεβασμό στο έργο του Τρικαλινού δημιουργού.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!