Κατοικίδια & Ζώα
Τραυματισμοί και βοήθεια για χάμστερ
Σε περίπτωση που δεν προσέξουμε και το χάμστερ μας τραυματιστεί, ή πάθει κάποιο άλλου είδους ατύχημα, ή ακόμα και να αρρωστήσει, υπάρχουν ορισμένες ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να το θεραπεύσουμε.
Ένας απλός καβγάς με κάποιο άλλο του είδους του, μπορεί να αποβεί δυσάρεστος για το ένα, ή και τα δύο χάμστερ. Στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να αποβεί πραγματικά μοιραίο, αλλά τις περισσότερες φορές το ηττημένο υποφέρει από κάποια, ή κάποιες πληγές. Τότε, οφείλετε να το απομακρύνετε από τα υπόλοιπα και να το τοποθετήσετε σε ξεχωριστό κλουβί, προκειμένου να θεραπευτεί, αλλά και να προστατευτεί από τυχόν επόμενες επιθέσεις.
Τα περισσότερα τραύματα φαίνονται πολύ χειρότερα από ότι είναι στην πραγματικότητα, ενώ τις περισσότερες φορές επουλώνονται πολύ πιο γρήγορα από ότι φαινόταν στην αρχή. Μία θεραπευτική αλοιφή, καθώς και μία αντισηπτική την οποία θα σας προτείνει ο κτηνίατρος, καθώς και την ακριβή δοσολογία, θα βοηθήσει πολύ την επούλωση. Αν του την χορηγήσετε, θα πρέπει να απομακρύνετε τα ροκανίδια από το κλουβί του, γιατί θα κολλήσουν πάνω στην πληγή μέσω της αλοιφής και υπάρχει η πιθανότητα να προκαλέσουν μόλυνση. Αντικαταστήστε τα ροκανίδια με συμπιεσμένους κόκκους, ή κομμάτια ξύλου, για να μην αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα.
Σε περίπτωση κατάγματος, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, το σύνηθες είναι να θεραπευτεί από μόνο του με ξεκούραση.
Η χειρότερη περίπτωση είναι ένα κάταγμα στην σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κινήσει τα πίσω του πόδια και να παραμείνει παράλυτο. Σε αυτή την περίπτωση δυστυχώς η μόνη λύση είναι η ευθανασία, καθώς δεν μπορεί να γίνει κάποιου είδους επέμβαση και να θεραπευτεί. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι να μην το αφήσετε ποτέ να πέσει από μεγάλο ύψος.
Το χάμστερ σας μπορεί να σοκαριστεί από κάποια πτώση, από κάποιον καυγά, από την επίθεση ενός μεγαλύτερου ζώου, από την παραμονή στον ήλιο, ή ακόμα και από έναν πολύ δυνατό θόρυβο. Τότε παρατηρείται μία ξαφνική έλλειψη κυκλοφορίας του αίματος, με αποτέλεσμα την ζαλάδα, τα γουρλωμένα μάτια, την ταχυκαρδία, την αρρυθμία και την ταχύπνοια. Τότε θα πρέπει να μεταφέρετε το ζωάκι σας σε ένα ζεστό σκοτεινό και ήσυχο μέρος και να του χορηγήσετε νερό που θα του έχετε προσθέσει ζάχαρη. Αν ακολουθήσετε αυτή την αγωγή, τότε το χάμστερ σας θα ξεπεράσει γρήγορα το σοκ και θα επανέλθει στην φυσική του κατάσταση.
Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να του προκαλέσει υπερθερμία. Το πυκνό του τρίχωμα δεν του επιτρέπει να εκτεθεί για πολύ ώρα στον ήλιο, θα πρέπει καταρχήν να μην έχετε το κλουβί του σε σημείο που εκτίθεται στον ήλιο, ενώ θα πρέπει να αποφεύγετε να το μεταφέρετε μέσα σε πλαστικά κουτιά όταν ο καιρός είναι ζεστός. Αν εμφανίσει υπερθερμία, θα το καταλάβετε από την απάθεια, την εξάντλησή του, την σιελόρροια, ο παλμός του θα είναι ταχύς και αδύναμος, θα λαχανιάσει, ενώ τα άκρα του θα τρέμουν. Για να το προστατέψετε σε περίπτωση υπερθερμίας, τοποθετήστε το αμέσως σε ένα σκοτεινό, δροσερό και ήσυχο μέρος, δροσίζοντας το είτε με μία βρεγμένη πετσέτα, είτε βρέχοντάς το με δροσερό νερό. Επίσης θα πρέπει να έχει αρκετή ποσότητα πόσιμου νερού στην διάθεσή του.
Ένα νεαρό χάμστερ που μπορεί να πέσει έξω από την φωλιά του, μπορεί να εμφανίσει το φαινόμενο της υποθερμίας. Σε αυτή την περίπτωση θα παρατηρήσετε φαινόμενα υπνηλίας, ληθαργικότητα, τα μάτια του θα είναι μισόκλειστα, οι κινήσεις του θα είναι αργές, ενώ θα έχει ορθωμένες τις τρίχες του. Τότε θα πρέπει να το ζεστάνετε, όχι απότομα, αλλά προοδευτικά. Κρατήστε το απαλά στο χέρι σας και δώστε του να πιει νερό με ζάχαρη.
Πηγή: katoikidio.gr