Συνταγές
Τραγανή μηλόπιτα με κρέμα βανίλιας και μήλα
Λαχταριστή μηλόπιτα με κρέμα βανίλιας που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.
Υλικά
Για τη ζύμη
• 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
• 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
• 1 βανίλια σκόνη
• 1 αυγό μεσαίου μεγέθους (50 γρ.)
• 100 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη γέμιση
• 60 γρ. σταφίδες μαύρες
• 30 ml ρούμι
• 5 μήλα κομμένα κυβάκια
• 1 φακελάκι κρέμα άνθος αραβοσίτου, βανίλια
• 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
• 500 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
Για το πασπάλισμα
• Αμύγδαλο φιλέ
• Ζάχαρη άχνη
Μερίδες 8
Χρόνος προετοιμασίας 20’
Χρόνος ψησίματος 40’
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ρούμι με τις σταφίδες και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 1 ώρα.
Για τη ζύμη: Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και με το γάντζο (εξάρτημα του μίξερ)
ανακατεύουμε με μεσαία ταχύτητα, μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ομοιογενή ζύμη. Την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30’. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, αντιστάσεις.
Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες , σε φύλο πάζους 2-3 εκατοστά.
Βουτυρώνουμε τη φόρμα με ένα πινέλο, βάζουμε το φύλλο στον πάτο της ταρτιέρας και τρυπάμε με ένα πιρούνι. Ψήνουμε στην προτελευταία σχάρα για 18’.
Τη βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε για 15’. Μειώνουμε την θερμοκρασία στους 160 βαθμούς. Προσθέτουμε στην ψημένη τάρτα τα μήλα σε κυβάκια και τις σταφίδες.
Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με αυγοδάρτη το άνθος αραβοσίτου, τη ζάχαρη και τα 200 ml κρέμα γάλακτος. Βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε μια μεσαία κατσαρόλα να πάρει μια βράση σε μέτρια φωτιά και την ρίχνουμε στο μπολ.
Ανακατεύουμε γρήγορα με αυγοδάρτη και αμέσως την ρίχνουμε πάνω από τα μήλα. Ψήνουμε το γλυκό για 25’. Αφήνουμε τη μηλόπιτα να κρυώσει. Ξεφορμάρουμε σε μια στρογγυλή πιατέλα. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και ζάχαρη άχνη.
Πηγή: Lekkas Giorgos.com