Ιατρική

Το Πάσχα πέρασε. Ώρα να τσεκάρετε τη χοληστερίνη σας.

Συντάκτης  | 

ΧοληστερίνηΑν τις ημέρες αυτές το «παρακάνατε» με τα λιπαρά και αλατισμένα φαγητά, ήρθε η ώρα να επιστρέψετε στις παλιές διατροφικές σας συνήθειες, ειδικά αν οι τιμές της χοληστερίνης σας είναι υψηλές.

Οι ακόλουθες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να επανέλθετε στα φυσιολογικά όρια:

Η μείωση του βάρους του σώματος στα υπέρβαρα άτομα μειώνει την ολική χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια.

Επίσης πρέπει να γίνει αλλαγή του τρόπου ζωής και των διατροφικών συνηθειών και να ακολουθηθεί μια σωστή και υγιεινή διατροφή. Η συστηματική σωματική άσκηση επίσης βοηθά σημαντικά μειώνοντας την «κακή» LDL χοληστερίνη και κυρίως αυξάνοντας την «καλή» HDL χοληστερίνη.

Περιορίστε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος, όπως λιπαρά κρέατα (αρνί, χοιρινό), ζαμπόν, μπέικον, λιπαρά τυριά, βούτυρο, μαργαρίνες, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέμα σαντιγί, αβοκάντο, ξηροί καρποί, κύβοι ζωμού κότας, βοδινού και λαχανικών.

Περιορίστε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε χοληστερίνη, όπως κρόκος αυγού, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, εντόσθια, μυαλά, αρνί, γαρίδες, μύδια, αστακός, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, μαγιονέζα.

Συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιό σας άπαχα ή ημιάπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι), άπαχα τυριά (άλιπη μυζήθρα, άλιπο ανθότυρο), όσπρια, ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και φρούτα και λαχανικά.

Αφαιρείτε το ορατό λίπος από το κρέας και αποφεύγετε τα τηγανιτά. Χρησιμοποιείτε σάλτσες και γαρνιτούρες με ελάχιστο λίπος.

Χρησιμοποιείτε μόνο ελαιόλαδο στο μαγείρεμα και σε μικρές ποσότητες.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.

Από το σύνολο των ημερησίων θερμίδων, οι πρωτεΐνες (λευκώματα) πρέπει να αποτελούν το 15% του συνόλου, το λίπος 30% και οι υδατάνθρακες το υπόλοιπο (πάνω από 50% των ημερήσιων θερμίδων).

Να κάνετε άσκηση περίπου μισή έως μία ώρα την ημέρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας (όχι λιγότερες από τρεις). Να προτιμάτε το γρήγορο περπάτημα, το ποδήλατο, την κολύμβηση, κ.λπ.

Υπάρχουν επίσης τροφές εμπλουτισμένες με φυτικές στερόλες (γάλα, γιαούρτι, μαργαρίνη) που μπορούν να μειώσουν κατά 10% την «κακή» LDL χοληστερίνη.

Πηγή: Capital.gr

 

 

 

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *