Αρχιτεκτονική & Design

Το minimal οικολογικό σπίτι τύπου «Hobbit» στο Μεξικό

Συντάκτης  | 

Αυτό το minimal οικολογικό σπίτι τύπου «Hobbit» κατασκευάστηκε στο Μεξικό! Κατασκευάστηκε πολύ πριν από την ταινία «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» και προτού ακόμη δημιουργηθεί το χωριό των Hobbits στην Νέα Ζηλανδία.

Κάθε σπίτι των Hobbit είναι ιδιαίτερο και το εντυπωσιακό «οικολογικό» χωριό στη Νέα Ζηλανδία έχει γίνει γνωστό σε όλους από τις ταινίες. Τα μικρά σπιτάκια «χωμένα» μέσα στο χώμα, είναι πλέον ευρέως γνωστά. Τόσο στους φανατικούς οπαδούς των ταινιών “Hobbit” και “Άρχοντας των Δαχτυλιδιών”, όσο και σε όλον τον πλανήτη.

Ίσως ευθύνεται η ιδιαίτερη και εξαιρετική αρχιτεκτονική τους που τα κάνει μοναδικά. Το μικροσκοπικό τους μέγεθος ή η άψογη ενσωμάτωση τους στο φυσικό περιβάλλον που τα περικυκλώνει. Ποιος ξέρει; Όπως και να ΄χει δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο στον υπόλοιπο κόσμο που να μπορεί να συγκριθεί μαζί τους… Ή μήπως υπάρχει;

Εμπνευσμένος από την αρχιτεκτονική των σπιτιών των Hobbit

Ο δημιουργός αυτού του σπιτιού,  Javier Senosiain, έφερε ένα κομμάτι του Χόμπιτον στον πραγματικό κόσμο πριν καν το κάνει ο Peter Jackson (σκηνοθέτης των ταινιών) δημιουργήσει το χωριό στη Νέα Ζηλανδία.

Δημιουργήθηκε το 1984 και βρίσκεται σε έναν καταπράσινο λόφο στην Πόλη του Μεξικό.

Ο οραματιστής επινόησε ένα σπίτι που θυμίζει μια «σπηλιά χόμπιτ», την οποία αρχικά παρομοιάζει με το σχήμα ενός πολύ μεγάλου φιστικιού. Η ημιβυθισμένη δομή του μεγέθους 1.873 τετραγωνικών ποδιών ολοκληρώθηκε αρχικά το 1984 – μια εποχή που τέτοια σχέδια θεωρούνταν ιδιαίτερα ασυνήθιστα. Όμως αυτός ο σχεδιασμός ήταν αρκετά καλός ώστε να χάνεται στην φύση, να καμουφλάρεται και να περνά «απαρατήρητο». Κυρίως επειδή ο Senosiain το έκανε σε τέτοιο σημείο ώστε να το συνδυάσει απρόσκοπτα στο γύρω φυσικό τοπίο.

Το hobbit house δεν είναι το μόνο κτίριο που έχει σχεδιάσει ο αρχιτέκτονας ώστε το σχήμα του να θυμίζει κάτι. Ο Senosiain στο παρελθόν έχει χτίσει σπίτια που μοιάζουν με μανιτάρι, φίδι, κοχύλι, καρχαρία και λουλούδι. Όλα τα σχέδιά του αντικατοπτρίζουν δύο έννοιες που πιστεύει ότι είναι θεμελιώδεις για την ευημερία ενός ατόμου. Ένα μέρος για να θυμίζει την θαλπωρή ενός σπιτιού και ένα μέρος κατάλληλο και φιλικό για καλεσμένους.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία αυτών των συνθηκών, τους επιτρέπει να επηρεάζουν τις σχεδιαστικές αποφάσεις του. Για παράδειγμα, το πράσινο του Organic House δημιουργεί φυσικά εμπόδια γύρω από αυτό, προκειμένου να φιλτράρει το σκληρό φως του ήλιου και να διατηρήσει τους εσωτερικούς χώρους σε δροσερή και άνετη θερμοκρασία.

Το φύλλωμα που το περιβάλλει βοηθά επίσης στην αποβολή της ηχορύπανσης και στην προστασία του σπιτιού από εξωτερικούς παράγοντες.

Ο ανοιχτός σχεδιασμός του σπιτιού διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα, όπως θα περίμενε κανείς να βρει σε μια μεγάλη σπηλιά.

Οι «γωνίες» στις οποίες πηγαίνει κανείς να κοιμηθεί, βρίσκονται στο τέλος μιας στενής σήραγγας που ακολουθεί τον πρώτο θάλαμο σε σχήμα οβάλ. Στον οποίο και βρίσκονται οι χώροι του σαλονιού και της τραπεζαρίας.

Και παρόλο που θα περίμενε κανείς ότι αυτή η σπηλιά Χόμπιτ θα βυθίζεται στο σκοτάδι, η κατοικία είναι εξαιρετικά ηλιόλουστη σε σχέση με τα περισσότερα συμβατικά σπίτια. Λόγω των μεγάλων, παράξενα τοποθετημένων παραθύρων και των θολωτών οροφών του.

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!