Auto & Moto
Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων αλλάζει τη βιομηχανία του αυτοκινήτου
Η είσοδος της τεχνολογίας στη ζωή μας έχει προκαλέσει πολλές φορές ερωτηματικά σε όσους θεωρούν ότι εξαρτόμαστε σε μεγάλο βαθμό από τις μηχανές. Υπάρχουν, όμως, στιγμές που οι μηχανές έχουν τον τρόπο να κάνουν καλύτερη την καθημερινότητά μας και, κυρίως, πιο ασφαλή. Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, Internet of Things ή IoT στα αγγλικά, αποτελεί μία τέτοια περίπτωση. Το IoT είναι έτοιμο να προκαλέσει μία μικρή επανάσταση στη βιομηχανία του αυτοκινήτου, με τις εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα να είναι τέτοιες που θα δίνουν άλλη διάσταση στην έννοια της «συνδεσιμότητας». Η χρήση του IoT θα βοηθήσει για παράδειγμα στις ικανότητες ελέγχου και συντήρησης του οχήματος.
Ειδικά για τους δύο παραπάνω λόγους, το κινητό σου μπορεί να γίνει ο καλύτερός σου σύμμαχος όταν πρόκειται να παρακολουθήσεις την κατάσταση του αυτοκινήτου σου. Ένα smartphone σήμερα χρησιμοποιείται κυριολεκτικά για τα πάντα: για online ψώνια σε ηλεκτρονικές αγορές όπως το Skroutz, για διασκέδαση στην αγαπημένη σου online πλατφόρμα για ρουλέτα ή άλλα διαδικτυακά παιχνίδια όπως το PokerStars Casino, για ραντεβού με γιατρό σε υπηρεσίες όπως το DoctorAnytime και άλλα.
Τώρα, το IoT χρησιμοποιεί τη συνδεσιμότητα και δίνει στους κατασκευαστές και στους πελάτες νέες επιλογές, στέλνοντας ακόμη και ειδοποιήσεις στο κινητό αν κάτι δεν πάει καλά. Και δεν είναι μόνο αυτό. Το IoT στην αυτοκινητοβιομηχανία μετατρέπεται σε ένα hotspot για μία μεγάλη γκάμα πολλαπλών εφαρμογών, με χρήση τόσο σε βιομηχανικό όσο και σε εμπορικό επίπεδο.
Το «αυτοκινητοβιομηχανικό IoT» εγκαθιστά τεχνολογίες που φέρνουν διαφορετικές εφαρμογές και λύσεις, με απώτερο στόχο μία ασφαλή, αποτελεσματική και άνετη εμπειρία μέσω οχημάτων που είναι εξυπνότερα και πιο αυτόνομα. Τα σημεία-κλειδί του IoT στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι πέντε.
Τα συνδεδεμένα οχήματα συνεργάζονται με μία γρήγορη ανταλλαγή και μετάδοση πληροφοριών, που επηρεάζει τον χρόνο αντίδρασης των οδηγών μέσω της ανταπόκρισης των οχημάτων. Με βάση τη σύνδεση των αυτοκινήτων με διάφορα αντικείμενα, το δίκτυο IoT αποκαλείται CV2X (κυψελικό όχημα προς όλα) και συνδέει τον εγκέφαλο των οχημάτων με τα έξυπνα συστήματα μεταφορών. Το CV2X έχει τέσσερις διαφορετικές υποκατηγορίες μεταφοράς πληροφοριών: όχημα προς όχημα (V2V), όχημα προς υποδομή (V2I), όχημα προς πεζούς (V2P) και όχημα προς δίκτυο (V2N).
Μέσα στο αυτοκίνητο το infotainment, δηλαδή ο συνδυασμός διασκέδασης και άντλησης πληροφοριών, η τηλεματική και οι Wi-Fi δυνατότητες που υποβοηθούνται από τη 4G συνδεσιμότητα, έχουν εμπλουτίσει τα στοιχεία της τηλεματικής στο IoT των οχημάτων. Η Google έχει συνεργαστεί με αυτοκινητοβιομηχανίες για να εξοπλίσει τα οχήματά τους με το Google Maps, το Play Store και το Google Assistant. Επιπλέον, το Apple CarPlay έχει ήδη παρουσιαστεί ως στοιχείο σε διάφορα μεσαίου ή υψηλού επιπέδου (και κόστους) ποιοτικά αυτοκίνητα.
Με τη χρήση της τηλεματικής, ο ιδιοκτήτης μπορεί να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης του αυτοκινήτου του ακόμη και σε μεγάλες αποστάσεις. Με ένα κινητό τηλέφωνο, μπορεί να μπει στην κεντρική σελίδα που έχει διαμορφωθεί αποκλειστικά για το όχημά του και να παρακολουθήσει την ασφάλεια, την κατάσταση και την τοποθεσία του οχήματός του. Εξωτερικοί αισθητήρες και κάμερες το καταγράφουν διαρκώς και στέλνουν πληροφορίες στο smartphone του ιδιοκτήτη.
Η προληπτική ανάλυση είναι ένας από τους σημαντικότερους νεωτερισμούς του αυτοκινητοβιομηχανικού IoT. Οι αισθητήρες τοποθετούνται σε διάφορα σημεία του οχήματος, συγκεντρώνουν πληροφορίες και τις στέλνουν σε μία πλατφόρμα. Στη συνέχεια, το σύστημα συντήρησης του οχήματος προτείνει βελτιώσεις, ώστε να εξασφαλιστεί ότι το αυτοκίνητο δεν πρόκειται να «αφήσει» τον ιδιοκτήτη του εκεί που δεν το περιμένει.
Οι κατασκευαστές επιχειρούν να υιοθετήσουν μία εντελώς αυτόνομη λειτουργία οχήματος, που θα δέχεται όλες τις οδηγίες από τον ιδιοκτήτη. Παρ’ όλα αυτά, το πλήρως αυτόνομο όχημα δεν έχει κατασκευαστεί ακόμη. Υπάρχουν φορτηγά που μπορούν να πραγματοποιήσουν εκτίμηση βάρους, καταγραφή τοποθεσίας και άλλες υπηρεσίες χάρη στους αισθητήρες που διαθέτουν, όμως η είσοδος του IoT στη βιομηχανία αναμένεται να είναι εκείνη που θα δώσει μία μοναδική ώθηση.
Προς το παρόν βρισκόμαστε στην εποχή των συστημάτων οδηγικής υποβοήθησης (ADAS), ένα σύνολο ηλεκτρονικών τεχνολογιών που βοηθούν τους οδηγούς σε κατάσταση πορείας ή στο παρκάρισμα. Το ADAS διαθέτει έναν συνδυασμό ανθρώπινης και μηχανικής διεπαφής, που εξασφαλίζει ότι το όχημα είναι ασφαλές ελέγχοντας τον δρόμο. Το ADAS χρησιμοποιεί αισθητήρες και κάμερες για να αναγνωρίσει κοντινά εμπόδια ή λάθη χειρισμού του οδηγού και αναλόγως παίρνει πρωτοβουλίες για να διορθώσει τα κακώς κείμενα.