Παιδί & Έφηβοι

Tips για μια ιδανική βάπτιση

Συντάκτης  | 

Βάπτιση1. Επιλογή ονόματος
Πριν ακόμα σκεφτείτε το οτιδήποτε για την οργάνωση της βάπτισης πρέπει πρώτα να αποφασίσετε από κοινού για το όνομα του παιδιού σας. Παραδοσιακά, η επιλογή του ονόματος είναι ανάμεσα στους παππούδες και στις γιαγιάδες χωρίς όμως αυτό να είναι ο κανόνας. Συνήθως, όταν τα ονόματα των παππούδων και των γιαγιάδων είναι κάπως «περίεργα», οι γονείς τα αποφεύγουν και επιλέγουν κάποιο άλλο τις αρεσκείας τους. Τέλος, αρκετοί γονείς, για να αποφύγουν τους καβγάδες δίνουν στο παιδί τους διπλά ονόματα για να ικανοποιήσουν και τις δύο πλευρές.

2. Επιλογή ανάδοχου
Η επιλογή του πνευματικού γονέα για το παιδί σας είναι το πιο σημαντικό βήμα. Ο νονός που θα αποφασίσετε, καλό θα είναι να είναι ένα αγαπημένο σας πρόσωπο από το φιλικό ή το συγγενικό σας περιβάλλον. Ο ανάδοχος του παιδιού κατ’ εντολή της εκκλησίας μας δεν πρέπει να είναι αλλόθρησκος αλλά ούτε ορθόδοξος χριστιανός που να έχει τελέσει μόνο πολιτικό γάμο. Επιλέξτε ένα πρόσωπο που είστε σίγουροι ότι θα αγαπάει και θα στηρίζει το παιδί σας για όλη του τη ζωή, θα είναι κοντά του στις όμορφες και δύσκολες στιγμές.

3. Ημερομηνία & ώρα της βάπτισης
Από τις πιο όμορφες εποχές για την βάπτιση ενός παιδιού είναι συνήθως η άνοιξη και το καλοκαίρι. Καλό θα είναι να λάβετε υπόψη σας την περίοδο διακοπών ώστε να μην απουσιάζουν πολλοί από τους καλεσμένους σας. Επίσης μπορείτε να ορίσετε την ημερομηνία της βάπτισης κοντά στις ημέρες των Χριστουγέννων καθώς είναι μία πολύ όμορφη περίοδος που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε ώστε ο στολισμός της βάπτισης να έχει χριστουγεννιάτικη νότα. Σίγουρα θα πρέπει να συνεννοηθείτε και με τους νονούς για την ημερομηνία της βάπτισης έτσι ώστε να είναι βολική και για εκείνους. Η ώρα της βάπτισης θα πρέπει να έχει απόλυτη σχέση με το πρόγραμμα του παιδιού, πχ να μην είναι ώρα ύπνου ή φαγητού έτσι ώστε το παιδί να είναι ευδιάθετο. Αποφύγετε τις μεσημεριανές ώρες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού για να μην δυσανασχετήσουν οι καλεσμένοι της βάπτισης αλλά ακόμα και εσείς.

4. Επιλογή εκκλησίας
Τις περισσότερες φορές η βάπτιση του παιδιού γίνεται στη ενορία που ανήκει η οικογένεια ή ακόμα και στην εκκλησία που παντρεύτηκε το ζευγάρι. Τα τελευταία χρόνια οι γονείς επιλέγουν πιο ιδιαίτερα μέρη όπως εξωκκλήσια κοντά στην θάλασσα, μοναστήρια και εκκλησάκια στο χωριό. Μην υποτιμάτε τις αποστάσεις καθώς οι καλεσμένοι θα σκεφτούν πολύ να έρθουν σε μία βάπτιση που θα πρέπει να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα, εκτός και αν είστε διατεθειμένοι να καλύψετε την διαμονή των καλεσμένων της βάπτισης. Μην ξεχνάτε ότι πολλές φορές τα έξοδα μετακίνησης και φιλοξενίας επιβαρύνουν τους γονείς. Επικοινωνήστε με την εκκλησία τουλάχιστον 2-3 μήνες νωρίτερα για να κλείσετε την επιθυμητή ημερομηνία και ώρα που έχετε επιλέξει.

Βάπτιση 1

5. Έγγραφα
Το έγγραφο που απαιτείτε συνήθως για μία βάπτιση είναι η ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού. Σίγουρα θα ερωτηθείτε από τους ιερείς εάν οι νονοί είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και σε περίπτωση που είναι ζευγάρι να έχουν κάνει θρησκευτικό γάμο. Πιθανόν να ζητηθούν και έγγραφα από τους νονούς.

6. Καλεσμένοι της βάπτισης
Ξεκινήστε με μία λίστα των δικών σας καλεσμένων και φυσικά μην ξεχνάτε να συμπεριλάβετε και την λίστα που θα σας δώσουν οι νονοί και πιθανών οι γονείς σας. Το πλάνο που θα ετοιμάσετε θα πρέπει να το «στήσετε» με τέτοιο τρόπο ώστε να σας δώσει αριθμούς σε ότι αφορά προσκλητήρια, μπομπονιέρες και δεξίωση.

7. Δώρο νονού/νονάς
Πάντοτε οι γονείς του παιδιού που βαπτίζεται κάνουν ένα δώρο στον ανάδοχο του παιδιού τους. Το έθιμο αυτό, συμβολικά σημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο τιμούμε και δείχνουμε την ευγνωμοσύνη μας στον ανάδοχο του παιδιού μας. Παλαιότερα τα δώρα αυτά ήταν διακοσμητικού χαρακτήρα αλλά τα τελευταία χρόνια οι γονείς επιλέγουν να κάνουν πιο προσωπικά δώρα στους νονούς, όπως κοσμήματα, ρολόγια ή ακόμη και ηλεκτρονικά είδη.

8. Προσκλητήρια – Μπομπονιέρες
Πρωταρχική σας σκέψη θα πρέπει να είναι αν η βάπτιση σας θέλετε να έχει κάποιο θέμα έτσι ώστε να σετάρετε τα προσκλητήρια τις μπομπονιέρες και τον στολισμό. Τα προσκλητήρια θα πρέπει να σταλούν τουλάχιστον ένα μήνα πριν την βάπτιση για αυτό το λόγο θα πρέπει να ξεκινήσετε την έρευνά σας καθώς και την παραγγελία τους πολύ νωρίτερα. Μην ξεχνάτε ότι τα προσκλητήρια γίνονται πάντα κατόπιν παραγγελίας και παραδίδονται τουλάχιστον δέκα μέρες μετά την παραγγελία. Η γκάμα αυτών των προϊόντων είναι πολύ μεγάλη, γι’ αυτό καλό θα είναι να ξεκινήσετε με το στιλ και το ύφος που θέλετε να έχει η βάπτιση του παιδιού σας, ώστε να μην μπερδευτείτε. Η επιλογή της μπομπονιέρας έχει μεγαλύτερη βαρύτητα διότι αποτελεί το αναμνηστικό δώρο της βάπτισης και χαρακτηρίζει εσάς και το παιδί σας. Μια καλή ιδέα που συναντάμε σε πολλές βαπτίσεις είναι να δίνεται διαφορετική μπομπονιέρα στους μεγάλους και διαφορετική μπομπονιέρα στα παιδάκια αφού δεν είναι εύκολο με μία επιλογή να ευχαριστήσουμε και τους δύο. Δώστε προσοχή στην παιδική μπομπονιέρα μιας και τα παιδιά είναι εκείνα που χαίρονται περισσότερα σε μία βάπτιση. Η ποσότητα που θα παραγγείλετε για τις μπομπονιέρες να είναι ακριβώς ο αριθμός των καλεσμένων που έχετε στη λίστα σας. Μην κάνετε το λάθος να παραγγείλετε περισσότερες διότι πάντα υπάρχουν απώλειες στους καλεσμένους.

9. Γλυκό βάπτισης
Το έθιμο θέλει οι γονείς μετά το τέλος της βάπτισης, μαζί με την μπομπονιέρα να κερνάνε γλυκό τους καλεσμένους. Το λεγόμενο παστάκι έχει σχεδόν αντικατασταθεί από πιο ιδιαίτερα γλυκά όπως γλυκά του κουταλιού, παγωτό, μπισκότα με ζαχαρόπαστα, cupcakes με πολύ όμορφα σχέδια και τις περισσότερες φορές σεταρισμένα με το concept της βάπτισης. Ο αριθμός των γλυκών αφορά όλους τους καλεσμένους γι’ αυτό θα πρέπει να κάνετε σωστό υπολογισμό. Αποφύγετε γλυκά που πιθανών να αλλοιώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες και επιλέξτε γλυκά εκτός ψυγείου.

Βάπτιση 2

10. Διακόσμηση βάπτισης
Ξεκινήστε με τον στολισμό της κολυμπήθρας μιας και είναι το κυρίαρχο κομμάτι. Η καλύτερη επιλογή σας είναι τα φρέσκα λουλούδια, πχ μπουκέτα στα χερούλια ή και γιρλάντες. Επιλέξτε λουλούδια εποχής για χαμηλότερο κόστος στα χρώματα της αρεσκείας σας. Όσον αφορά τον εξωτερικό χώρο υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στολισμού και διακόσμησης. Στολισμός με φρέσκα λουλούδια, στολισμός με διάφορα αντικείμενα και στολισμός με μπαλόνια είναι μερικές από τις προτάσεις που θα σας δοθούν. Μην παραλείψετε να ζητήσετε να σας στολίσουν ένα τραπέζι που θα αναδείξει τις μπομπονιέρες και τα γλυκά της βάπτισης που επιλέξατε με πολύ αγάπη για τους καλεσμένους σας.

11. Φωτογραφία  Video
Ένα ακόμα σημαντικό βήμα είναι η επιλογή του φωτογράφου που θέλετε να συνεργαστείτε. Ξεκινήστε βλέποντας δείγματα από την δουλειά του για να είστε σίγουροι ότι μέσα στις φωτογραφίες του θα είναι αποτυπωμένη τέλεια αυτή η σημαντική μέρα για το παιδί σας και για εσάς.

12. Δεξίωση της βάπτισης
Αρχικά αποφασίστε εάν θα κάνετε μια ανοιχτή δεξίωση για όλους τους καλεσμένους ή μία πιο κλειστή για τους πιο κοντινούς σας καλεσμένους. Ξεκινήστε να πάρετε προσφορές από χώρους που σας ενδιαφέρουν αρκετούς μήνες πριν. Μεγάλο πλεονέκτημα είναι ο χώρος της δεξίωσης να βρίσκεται κοντά στην εκκλησία για να αποφύγετε την ταλαιπωρία των καλεσμένων σας. Εκτός από τις αίθουσες δεξιώσεων να έχετε υπόψιν ότι μπορείτε να κάνετε την δεξίωση της βάπτισης ή το πάρτι σε ξενοδοχεία, κτήματα, παιδοχώρους, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας εάν αυτό το επιτρέπει ή ακόμα και στο σπίτι σας. Δώστε προσοχή στην διασκέδαση και την απασχόληση των παιδιών γι’ αυτό ο χώρος που θα επιλέξετε καλό θα ήταν να διαθέτει παιδική χαρά ή σε διαφορετική περίπτωση διασκεδαστές παιδιών. Πριν κλείσετε τον χώρο ή το catering που θα αναλάβει την δεξίωση της βάπτισή σας, πολύ σημαντικό είναι να κάνετε γευστική δοκιμή ή ακόμη και να παρευρεθείτε σε μία δεξίωση για να δείτε όλα είναι έτσι όπως τα θέλετε.

13. Υποχρεώσεις νονών
Οι νονοί έχουν ως υποχρέωση να διαλέξουν μόνοι τους ή και συνεννόηση με τους γονείς το σετ της βάπτισης. Το σετ συμπεριλαμβάνει το κουτί της βάπτισης που πλέον διατίθεται σε διάφορα σχέδια και χρώματα όπως καπελιέρες, τσάντες, μπαουλάκια και βαλίτσες. Μέσα σε αυτό τοποθετούνται όλα τα απαραίτητα για την τέλεση της βάπτισης, τα λαδόπανα, το λαδοσέτ, παπουτσάκια και τα ρουχαλάκια του παιδιού. Επίσης, στις υποχρεώσεις των νονών είναι και η λαμπάδα της βάπτισης που είναι διακοσμημένη με τα ίδια υφάσματα και αντικείμενα που έχει το κουτί και φυσικά το πιο σημαντικό ο σταυρός της βάπτισης.

14. Ημέρα της βάπτισης
Ξεκινήστε τη μέρα σας με καλή διάθεση και αποβάλλετε το άγχος. Ετοιμάστε την τσαντούλα με τα απαραίτητα πράγματα του παιδιού. Σιγουρευτείτε ότι δεν ξεχνάτε κάτι που πιθανόν να χαλάσει την διάθεση και την μέρα του παιδιού αλλά και την δική σας. Επικοινωνήστε με τον χώρο ή με το catering που έχει αναλάβει την δεξίωση ώστε να βεβαιωθείτε ότι όλα βαίνουν καλώς. Ξεκινήστε νωρίτερα για την εκκλησία για να έχετε τον απαραίτητο χρόνο για την φωτογράφηση πριν την βάπτιση.

15. Μετά τη βάπτιση
Τρεις μέρες μετά την βάπτιση, συνεννοηθείτε με τους νονούς για το λούσιμο – ξελάδωμα του παιδιού. Δηλώστε την βάπτιση μέσα στους επόμενους δύο μήνες στο ληξιαρχείο, προσκομίζοντας την βεβαίωση του ιερέα. Για τις επόμενες τρεις Κυριακές, ο ανάδοχος έχει την υποχρέωση να συνοδεύσει το νεοφώτιστο στην εκκλησία για να κοινωνήσει έχοντας μαζί του την λαμπάδα της βάπτισης.

 

 

 

Κάντε μας like στο Facebook και στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *