Κήπος & Καλλιέργειες

Tι πρέπει να γνωρίζετε για το κλάδεμα των δέντρων.

Συντάκτης  | 

ΚλάδεμαΈχουμε ξεκινήσει το κλάδεμα των δέντρων για να υποδεχτούμε την ανθοφορία τους και να τα βοηθήσουμε να καρποφορήσουν. Όταν λέμε κλάδεμα αναφερόμαστε σε μια σειρά εργασιών που έχουν να κάνουν με το κόψιμο ενός μέρους του δέντρου με σκοπό την αλλαγή κάποιων φυσιολογικών λειτουργιών, βοηθώντας το έτσι να… φωτοσυνθέσει ευκολότερα και καλύτερα.

Το πότε θα κλαδέψετε, διαφέρει ανάλογα με το δέντρο σας. Για παράδειγμα τα φυλλοβόλα δέντρα και οι θάμνοι θέλουν κλάδεμα κατά την ληθαργική περίοδο του χειμώνα όταν έχουν χάσει το 80% των φύλλων τους. Ενώ τα αειθαλή επιδέχονται κλάδεμα κατά την βλαστική περίοδο, δηλαδή τώρα!

Πώς κλαδεύουμε;
Κλάδεμα μόρφωσης. Αν έχουμε νεαρά δέντρα τα κλαδεύουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να φτιαχτεί ο “σκελετός” του φυτού από τον πρώτο χρόνο της ζωής του και για να πάρουν το σχήμα που θέλουμε.
Κλάδεμα ανθοφορίας. Το κάνουμε για να επιτύχουμε περισσότερους ανθοφόρους οφθαλμούς.
Κλάδεμα καρποφορίας. Εφαρμόζεται σε καρποφόρα δέντρα με σκοπό την αύξηση της παραγωγής.
Κλάδεμα σχήματος. Κλαδεύουμε με αισθητικά κριτήρια, αφαιρούμε δηλαδή βλαστούς ανάλογα με το σχήμα της κόμης που θέλουμε να επιτύχουμε.
Κλάδεμα ανανέωσης. Αφαιρούμε ξερά, σπασμένα και μπερδεμένα κλαδιά που δεν αφήνουν να εισέλθει το ηλιακό φως και δεν γίνεται σωστός αερισμός.
Κλάδεμα αναγέννησης. Είναι ο πιο αυστηρός και πιο δύσκολος τύπος κλαδέματος που αποσκοπεί σε πλήρη ανανέωση του σκελετού της κόμης του δέντρου και επιτυγχάνεται είτε με κόψιμο βραχιόνων 20-30 cm από το σημείο διασταύρωσης των βραχιόνων με τον κορμό, είτε με κόψιμο του κορμού σε ύψος 80-100 εκατοστά από το έδαφος.

Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι το κλάδεμα είναι μια συνεχόμενο διαδικασία, που τη μια μέρα θα χρειαστεί να κλαδέψετε δύο δέντρα και την άλλη εβδομάδα άλλα δύο. Είναι μια σύνθετη και εξειδικευμένη εργασία με βάση τις ανάγκες του κάθε δέντρου αλλά και της τεχνικής που θα εφαρμόσουμε. Σε τομές μεγαλύτερες από 4 εκατοστά επιβάλλεται να βάζουμε πάντα ειδική επουλωτική πάστα κλαδέματος ως αποτρεπτικό παράγοντα εισόδου παθογόνων μικροοργανισμών ή ξυλοφάγων εντομών. Μην ξεχνάτε τέλος ότι δεν κλαδεύουμε ποτέ σε ακραίες θερμοκρασίες είτε κάτω από 3°C ή μεγαλύτερες από 35°C.

Design Magazine Team

 

Ακολούθησε το Design Magazine στο Twitter, στο Facebook και στο Instagram.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *