Ιατρική

Τι είναι ο πολύποδας του ενδομητρίου και πώς αντιμετωπίζεται

Συντάκτης  | 

Η Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος Νικολέτα Σιμογιάννη – Σκούρου, μας μιλάει για τον πολύποδα του ενδομητρίου. 

Για να μάθουμε ακριβώς τι είναι ο πολύποδας του ενδομητρίου, ποια είναι τα συμπτώματα του και πως αντιμετωπίζεται, επισκεφθήκαμε το ιατρείο της κυρίας Νικολέτας Σιμογιάννη – Σκούρου, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων και πιστοποιημένο μέλος της ελληνικής εταιρίας κολποσκόπησης και παθολογίας  τραχήλου της μήτρας στα Τρίκαλα και μιλήσαμε μαζί της.

Από την Χρύσα Παπά

Κυρία Σιμογιάννη τι ακριβώς είναι ο πολύποδας του ενδομητρίου;

Νικολέτα Σιμογιάννη: Αρχικά πρέπει να αναφερθεί πως η ύπαρξη πολύποδα στο ενδομήτριο είναι μια πάθηση που συναντάμε όλο και πιο συχνά στην εποχή μας και κατά καιρούς ταλαιπωρεί γυναίκες αναπαραγωγικής και μη ηλικίας. Οι πολύποδες του ενδομητρίου είναι καλοήθη μορφώματα που σχηματίζονται από το βλεννογόνο που καλύπτει το εσωτερικό τμήμα της μήτρας, δηλαδή το ενδομήτριο. Μπορεί να έχουν ποικίλα μεγέθη από λίγα χιλιοστά μέχρι και μερικά εκατοστά και συνήθως συμφύονται με το ενδομήτριο δια μέσω ενός μίσχου ή μιας ευρείας βάσης.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης ενός πολύποδα στο ενδομήτριο;

Νικολέτα Σιμογιάννη: Σαφή αίτια δεν υπάρχουν. Φαίνεται όμως ότι ορμονικοί είναι κυρίως οι παράγοντες που προδιαθέτουν για την ανάπτυξή τους. Τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων για παράδειγμα σε μια γυναίκα, η παχυσαρκία, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και οι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι κάποιοι από αυτούς. Αξίζει παρόλα αυτά να αναφέρουμε και την ύπαρξη φλεγμονής στην ενδομήτρια κοιλότητα σαν ένα επιπλέον προδιαθεσικό παράγοντα  για την εμφάνιση πολύποδα, αν και δεν απαντάται τόσο συχνά.

Ποια είναι τα συμπτώματα εμφάνισης ενός πολύποδα;

Νικολέτα Σιμογιάννη: Τα συμπτώματα εξαρτώνται συνήθως από την ηλικία της γυναίκας και το κατά πόσο βρίσκεται σε παραγωγική ή όχι φάση. Σε νεαρές γυναίκες τα πιο συχνά συμπτώματα, για τα οποία θα προσέλθουν άλλωστε και στο γυναικολόγο, αφορούν  διαταραχές της έμμηνου ρύσης τους, είτε αυτές σχετίζονται με ακανόνιστη κολπική αιμόρροια ή εμφάνιση σταγονοειδούς αιμόρροιας κυρίως στη μέση του κύκλου ή ακόμη και αύξηση της ποσότητας του αίματος κατά την εμμηνορυσία. Άλλες πάλι φορές η γυναίκα αναφέρει δυσμηνόρροια, πόνο κατά την σεξουαλική επαφή ή ακόμη και αδυναμία επίτευξης κύησης… συμπτώματα πίσω από τα οποία μπορεί να κρύβεται η ύπαρξη ενός ενδομήτριου πολύποδα. Όσον αφορά τώρα τις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση, η εμφάνιση κολπικής αιμόροιας είναι το πιο συχνό σύμπτωμα που σχετίζεται με αυτού του είδους τα μορφώματα. Να αναφέρουμε παρόλα αυτά ότι αρκετές είναι και οι περιπτώσεις, όπου οι γυναίκες είναι τελείως ασυμπτωματικές και ο πολύποδας ανακαλύπτεται από τον γυναικολόγο σε μια απλή εξέταση ρουτίνας.

Με ποιόν τρόπο γίνεται η διάγνωση;

Νικολέτα Σιμογιάννη: Η διάγνωση είναι μια εύκολη διαδικασία και γίνεται με κολπικό υπέρηχο. Είναι ευκολότερη δε η απεικόνιση του, αν το υπερηχογράφημα πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες της εμμηνορυσίας.

Μπορεί να αφαιρεθεί ένας πολύποδας;

Νικολέτα Σιμογιάννη: Ένας πολύποδας φυσικά μπορεί να αφαιρεθεί. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις η αφαίρεση του επιβάλλεται. Μικρού μεγέθους πολύποδες, λίγων χιλιοστών σε νεαρές γυναίκες που δεν δημιουργούν κανένα σύμπτωμα δεν χρήζουν άμεσης αφαίρεσης, αλλά παρακολούθησης σε ένα αρχικό στάδιο. Αντίθετα γυναίκες που εμφανίζουν κάποιο, ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα ή γυναίκες σε εμμηνόπαυση με πολυποειδή μορφώματα εντός της ενδομήτριας κοιλότητας κρίνεται απαραίτητο να υποβληθούν σε υστεροσκόπηση και αφαίρεση τους. Η υστεροσκόπηση είναι μια μέθοδος κατά την οποία γίνεται αρχικά εντοπισμός του πολύποδα με την είσοδο μιας καμερούλας στην ενδομήτρια κοιλότητα και στη συνέχεια αφαίρεση αυτού. Σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να ακολουθήσει και απόξεση της μήτρας ώστε να  αποκλειστεί οποιαδήποτε πιθανότητα κακοήθειας που ενδεχομένως υποβόσκει.

Επηρεάζει ο πολύποδας την υπογονιμότητα και με ποιόν τρόπο;

Νικολέτα Σιμογιάννη: Εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση του στην ενδομήτρια κοιλότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις, ιδίως αν είναι > 1 cm, μπορεί να λειτουργήσει σαν spiral και να εμποδίσει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου εντός της μήτρας ή ακόμη και να εμποδίσει την διέλευση του σπέρματος αν βρίσκεται κοντά στα σαλπιγγικά στόμια. Σε  αυτές τις περιπτώσεις, σαφέστατα κρίνεται απαραίτητη η αφαίρεσή του σε γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, καθώς έχει παρατηρηθεί στατιστικά σημαντική αύξηση των ποσοστών επίτευξης κύησης μετά την αφαίρεση τους.

Ο πολύποδας του ενδομητρίου είναι μια επικίνδυνη πάθηση;

Ο πολύποδας του ενδομητρίου γενικά ανήκει στις καλοήθεις παθήσεις της ενδομήτριας κοιλότητας με πολύ μικρό ποσοστό εξαλλαγής σε κακοήθεια. Σε κάποιες παρόλα αυτά περιπτώσεις μπορεί να υποκρύπτει ύποπτα ή κακοήθη στοιχεία, οι οποίες αφορούν συνήθως μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ή γυναίκες στην περιεμμηνόπαυση, γι’ αυτό άλλωστε το λόγο η αφαίρεσή τους σε αυτές τις ηλικίες κρίνεται πιο επιτακτική και άμεση. Σε αυτά τα περιστατικά, καλό θα ήταν εκτός από την υστεροσκοπική αφαίρεση του πολύποδα, ο/η  γυναικολόγος να προχωρά και σε συμπληρωματική απόξεση του ενδομητρίου και αποστολή του συνολικού υλικού για παθολογοανατομική εξέταση. Έτσι μειώνουμε δραματικά την πιθανότητα να διαφύγει οτιδήποτε μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την ασθενή.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *