Ανδρική Περιποίηση

Τατουάζ: Τι πρέπει να προσέχεις και πώς να τα προστατεύεις

Συντάκτης  | 

Εάν είσαι λάτρεις των τατουάζ και έχεις επάνω σου υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέχεις και κάποιοι βασικοί τρόποι για να τα προστατεύεις.

Για να προστατεύεις τα τατουάζ σου αλλά και το σώμα σου κρίνεται απαραίτητη η μετέπειτα φροντίδα τους και οι παρακάτω τρόποι σου δείχνουν ακριβός τι πρέπει να προσέχεις.

Η δημοτικότητα των τατουάζ έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία δέκα χρόνια και οι λάτρεις του μελανιού διατείνονται πώς όταν κάνεις την αρχή, σκέφτεσαι με ενθουσιασμό το επόμενο.

Όσο πιο πολλά τατουάζ κάνεις, τόσο πιο συνηθισμένα σου φαίνονται. Ξοδεύεις πλέον λιγότερο χρόνο για να σκεφτείς ένα βαθύ νόημα πίσω από το σχέδιο που θα επιλέξεις και μπορεί να είναι ακόμα και κάτι χωρίς ιδιαίτερη προσωπική σημασία.

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που τα αντιμετωπίζουν ως τέχνη, αναζητώντας έμπνευση στο έργο ταλαντούχων tattoo artists. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, το ζητούμενο είναι να διατηρήσεις τα τατουάζ σου όσο πιο ζωντανά γίνεται στο πέρασμα του χρόνου.

Τα τατουάζ όμως μεταβάλλονται. Υπόκεινται σε όλες τις άλλες αλλαγές που περνά το σώμα σου (γήρανση δέρματος, αύξηση βάρους, έκθεση στον ήλιο). Κοινώς είναι μια επένδυση που πρέπει να προστατεύσεις.

Η μετέπειτα φροντίδα τους κρίνεται απαραίτητη

τατουάζ

Εάν έχεις ένα τατουάζ, γνωρίζεις ήδη για τη μετέπειτα φροντίδα, το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί αφού χτυπήσεις το σχέδιο μέχρι την επούλωση της πληγής. «Το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου που ακολουθεί μόλις κάνεις το τατουάζ είναι περίπου δύο εβδομάδες, αλλά χρειάζεται ένας μήνας για να θεραπευτεί 100%», λέει στο Men’s Health η Megan Massacre, tattoo artist και συνιδρύτρια του Grit N Glory Tattoo στη Νέα Υόρκη.

Μετά από αυτόν τον μήνα -εφόσον δεν υπάρχουν προβλήματα όπως μόλυνση ή ουλές- θα πρέπει να στρέψεις την προσοχή σου από τη θεραπεία στην προστασία.

Η σημασία του αντηλιακού

«Μπορεί να γίνει οξείδωση του χρώματος με την πάροδο του χρόνου μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας» λέει η δερματολόγος Dendy Engelman, M.D.

«Ακριβώς όπως το δέρμα μας αλλάζει χρώμα όταν εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία, τα σωματίδια μελανιού μπορούν να υποστούν αλλαγές που σχετίζονται με την έκθεση στον ήλιο. Είναι σαν μπογιά σε ένα κτίριο που μπορεί να διαβρωθεί με την πάροδο του χρόνου».

Η καθημερινή χρήση αντηλιακής προστασίας θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της ζημιάς και τα ορυκτά αντηλιακά που περιέχουν ψευδάργυρο ή διοξείδιο του τιτανίου προσθέτουν επιπλέον θωράκιση. Μπλοκάρουν φυσικά τις ακτίνες δημιουργώντας ένα φράγμα στην κορυφή του δέρματος.

Η προστασία από τον ήλιο είναι ιδιαίτερα σημαντική για όποιον έχει πολλά ή μεγάλα τατουάζ, επειδή ο καρκίνος του δέρματος είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος. «Ένα τατουάζ δεν πρόκειται να σε θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, αλλά μπορεί να κρύβει τον καρκίνο από κάτω», λέει η δερματολόγος Forum Patel, M.D.

«Είναι δύσκολο να πούμε ότι αναπτύσσεται κάτι κακόηθες εκεί όπου υπάρχει μαύρη χρωστική ουσία». Μην αμελείς, λοιπόν, τον ετήσιο δερματολογικό έλεγχο, ζητώντας από τον γιατρό να αφιερώσει επιπλέον χρόνο για να εξετάσει τις περιοχές του σώματός σου με τατουάζ.

«Πάνω από το μελάνι του τατουάζ έχεις στρώματα δέρματος» σημειώνει η tattoo artist. «Αν το δέρμα είναι σκληρό, παχύ, τραχύ και ξηρό, τότε θα επηρεάσει την εμφάνιση του τατουάζ».

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα του δέρματος και των τατουάζ σου είναι η ενυδάτωση με ειδικές κρέμες και balms. «Με τον καιρό, θα βελτιώσει την ποιότητα του δέρματος. Αν διατηρείς το δέρμα σου υγιές, το τατουάζ σου θα φαίνεται καλύτερο» καταλήγει η Dendy Engelman, M.D.

Τα συμπληρώματα συμβάλλουν στη διατήρηση του χρώματος

Παρόλο που δεν μπορείς να σταματήσεις τη φυσική απώλεια κολλαγόνου, έχεις τη δυνατότητα να την επιβραδύνεις, ακριβώς όπως κάνεις στο πρόσωπό σου. Ένα συμπλήρωμα κολλαγόνου, εγκεκριμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φαρμάκων, συμβάλλει στη διατήρηση του χρώματος του τατουάζ σου.

Προσοχή για συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης

Πρέπει επίσης να παρακολουθείς τα τατουάζ σου για αλλαγές, ακόμα κι αν τα έχεις αρκετά χρόνια. «Όταν τα τατουάζ γίνονται κόκκινα ή προκαλούν φαγούρα, θα μπορούσε να είναι αλλεργική αντίδραση» εξηγεί η Forum Patel, M.D.

«Έχω δει ανθρώπους να κάνουν τατουάζ για 10, 20, 30 χρόνια και αυτά να αντιδρούν στο ανοσοποιητικό τους. Λέγεται καθυστερημένη απάντηση». Το σώμα σου μπορεί να αντιδρά στο ίδιο το μελάνι ή μπορεί να έχεις φωτοευαισθησία που προκαλείται από το φως. (Αυτή είναι η δεύτερη υπενθύμιση για να βάζεις αντηλιακό.)

Εάν παρατηρήσεις κάτι που πιστεύεις ότι μπορεί να είναι αλλεργική αντίδραση, ιδιαίτερα αν είναι μόνο γύρω από ένα τατουάζ, πρέπει να επισκεφτείς αμέσως τον δερματολόγο σου. Ίσως να σκεφτείς να το αφαιρέσεις αν και τα νέα μελάνια κάνουν τα τατουάζ να φαίνονται καλύτερα στο πέρασμα των χρόνων.

«Το επίπεδο ποιότητας και τεχνολογίας στα προϊόντα τατουάζ έχει αυξηθεί δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια», λέει η Massacre. «Θεωρητικά, δεν πρέπει να βλέπεις την ίδια διαδικασία γήρανσης που παρατηρούσες πριν».

Πηγή πληροφοριών Oneman.gr | Επιμέλεια: Στέλιος Μαγκούτης 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!