Σαλάτες & Ορεκτικά
Ταραμοκεφτέδες φούρνου
Σε αυτή τη συνταγή θα αξιοποιήσουμε την ταραμοσαλάτα φτιάχνοντας αφράτους και πεντανόστιμους ταραμοκεφτέδες φούρνου.
Οι ταραμοκεφτέδες φούρνου είναι ένα ιδιαίτερο και πολύ νόστιμο έδεσμα που φτιάχνετε βέβαια από ταραμά. Είναι ιδανικό κατά τη διάρκεια της νηστείας.
Από την Ειρηλένα και τον Φώτη / foodouple.gr
Όπως σε κάθε ξεχωριστή γιορτή της ορθοδοξίας, τείνουμε να μαγειρεύουμε ποσότητες που δεν θα καταναλώσουμε τελικά. Έτσι και η Καθαρά Δευτέρα συνήθως μας αφήνει μια περιουσία από νηστίσιμες λιχουδιές. Εδώ, θα αξιοποιήσουμε την ταραμοσαλάτα που περίσσεψε, φτιάχνοντας αφράτους και πεντανόστιμους ταραμοκεφτέδες στον φούρνο.
Υλικά
500 γρ ταραμόσαλατα
200 γρ φρυγανιά τριμμένη
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 κ.τ.σ μαϊντανό, ψιλοκομμένο
3 κ.τ.σ άνηθο, ψιλοκομμένο
3 κ.τ.σ. δυόσμο, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
χυμό λεμονιού
Πιπέρι
Αλάτι προαιρετικά
Εκτέλεση
Σε ένα μπώλ, ρίχνουμε την ταραμοσαλάτα μας.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά καρέ και το προσθέτουμε στο μπώλ.
Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά μας και τα προσθέτουμε και αυτά.
Καρυκεύουμε με το πιπέρι.
Καθώς ο ταραμάς είναι αρκετά αλμυρό υλικό, το αλάτι μπορεί να προστεθεί ή και να παραληφθεί, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
Προσπαθούμε όσο το δυνατόν να είναι κοντινές οι κοπές στα λαχανικά και τα μυρωδικά μας. Σε μέγεθος ώστε να μπορούν να γίνουν ομοιόμορφα τα κεφτεδάκια μας στο πλάσιμο.
Ρίχνουμε την φρυγανιά και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια αφράτη μπάλα στο κέντρο του μπωλ.
Χωρίζουμε την ζύμη μας σε μικρά μπαλάκια.
Σε μια επιφάνεια απλώνουμε λίγη έξτρα φρυγανιά. Κυλάμε επάνω ελαφρώς τα ταραμοκεφτεδάκια μας για να αποκτήσουν κρούστα.
Βάζουμε τα κεφτεδάκια στο ψυγείο για μία ώρα, ώστε να σφίξουν. Η ώρα στο ψυγείο μας βοηθάει τόσο να ενωθούν τα υλικά όσο και να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, σε λαδόκολλα, για περίπου 15 λεπτά, στους 200 βαθμούς. Ψήνουμε μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρώμα και να χρυσίσουν.
Οι ταραμοκεφτέδες μας, μπορούν να γίνουν τόσο με κόκκινη όσο και με λευκή ταραμοσαλάτα.
Επίσης, μπορούμε να επιλέξουμε εάν θα τους τηγανίσουμε ή τελικά θα τους ψήσουμε στον φούρνο.
Καλή απόλαυση!