Γάμος & Βάπτιση

Τα μυστικά οργάνωσης για μια τέλεια βάπτιση

Συντάκτης  | 

Πλησιάζει ο καιρός που θα βαπτίσετε το μωρό σας και είστε αγχωμένες με την προετοιμασία. Σας έχουμε μυστικά οργάνωσης για την τέλεια βάπτιση.

Σε ανοιχτό ή κλειστό κύκλο; Πορτοκαλί ή ροζ προσκλητήριο; Χειροποίητη μπομπονιέρα φουστανάκι ή οικολογική μπομπονιέρα με δωράκι; Πάρτι στον κήπο της γιαγιάς ή πάρτι σε ένα όμορφο κτήμα; Στολισμός με μπαλόνια ή με λουλούδια; Και οι μικροί καλεσμένοι πώς θα απασχοληθούν; Με πρόγραμμα clown, ταχυδακτυλουργού ή τρελοεπιστήμονα;

Ένα είναι σίγουρο! Για να πάνε όλα τέλεια αυτή τη μεγάλη μέρα απαιτείται χρόνος, φαντασία, ευρηματικότητα, μα πάνω από όλα σωστή οργάνωση. Άλλωστε, είναι πολλά τα πράγματα που πρέπει να κανονίσετε ως γονείς, για να είναι όλα ξεχωριστά στην πρώτη επίσημη εμφάνιση του παιδιού σας. Πάρτε, λοιπόν, χαρτί και μολύβι και προγραμματίστε, οργανώστε όσο καλύτερα μπορείτε όλες τις λεπτομέρειες αυτής της όμορφης και γιορτινής μέρας.

Ας δούμε, όμως, ένα – ένα τα μυστικά της καλής οργάνωσης:

•Ο καθορισμός συγκεκριμένου οικονομικού προϋπολογισμού

•Η απόφαση για το πότε και το πού θα γίνει η βάπτιση

•Η ώρα της βάπτισης

•Ο αριθμός των καλεσμένων

•Αν υπάρχουν μικροί καλεσμένοι

•Ποιος θα είναι ο νονός

•Τα δικαιολογητικά και τα διαδικαστικά

•Οι υποχρεώσεις των νονών

•Οι υποχρεώσεις των γονιών

•Ο στολισμός της εκκλησίας και του χώρου που θα γίνει το πάρτι

•Τα προσκλητήρια και οι μπομπονιέρες

•Τα γλυκά της βάπτισης και η τούρτα

•Η φωτογράφηση και η βιντεοσκόπηση

•Τι θα ακολουθήσει μετά τη βάπτιση

•Ο επαγγελματίας dj, αν ακολουθήσει πάρτι

•Η απασχόληση των μικρών καλεσμένων στο πάρτι

•Η αγορά του δώρου στο νονό

Σημαντικό βήμα

Το πιο σημαντικό βήμα στην οργάνωση μιας βάπτισης είναι ο καθορισμός του ποσού που μπορείτε να ξοδέψετε, χωρίς να “στριμωχτείτε” άσχημα οικονομικά για τα επόμενα χρόνια. Ένα προκαθορισμένο ποσό θα αποτελέσει έναν πολύτιμο και χρήσιμο οδηγό για τα επόμενα βήματά σας, γιατί οι εναλλακτικές είναι πολλές και οι εντυπωσιακές προτάσεις των επαγγελματιών θα σας ξαφνιάσουν ευχάριστα.

Αν δυσκολεύεστε οικονομικά, συζητήστε με τους γονείς σας και τα πεθερικά σας για να δείτε αν μπορούν -και σε πιο βαθμό- να σας βοηθήσουν στα έξοδα.

Ημερομηνία και τόπος βάπτισης

Πολύ βασικό ρόλο έχουν η ημερομηνία και ο τόπος που θα γίνει η βάπτιση, γιατί απαιτούν ειδική οργάνωση. Θα γίνει στην ενορία σας, σε κάποιο γραφικό εκκλησάκι στην πόλη ή την εξοχή, στον τόπο καταγωγής του συζύγου σας ή το δικό σας, σε κάποιο αγαπημένο νησί; Όταν αποφασίσετε για την εκκλησία, τότε θα μπείτε στο πιο δύσκολο μέρος της διαδικασίας: την ημερομηνία και το κλείσιμο της εκκλησίας.

Να ξέρετε, ότι όσο πιο “δημοφιλής” είναι μια εκκλησία, τόσο νωρίτερα πρέπει να φροντίσετε να την κλείσετε (ακόμη και 5 – 6 μήνες νωρίτερα). Αν η βάπτιση πρόκειται να γίνει αμέσως μετά το Πάσχα και πριν τον Ιούλιο, θα δυσκολευτείτε να βρείτε ανοιχτές ημερομηνίες, γιατί οι περισσότερες βαπτίσεις γίνονται σ’ αυτή την περίοδο. Οι υπόλοιπες γίνονται στις αρχές του φθινοπώρου.

Απογευματινή βάπτιση

Επίσης, αν θέλετε να κάνετε τη βάπτιση το απόγευμα θα συναντήσετε μεγάλη δυσκολία στο κλείσιμο της ημερομηνίας, γιατί και οι τελέσεις των γάμων ξεκινούν συχνά μετά τις 6. Βέβαια, πολλοί προτιμούν να κάνουν τη βάπτιση πρωινές ώρες, για να μην αποδιοργανώνουν το πρόγραμμα του μωρού με ένα βραδινό ξεφάντωμα. Όμως, σχετικά με την ώρα, αν θα είναι πρωί ή απόγευμα, αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από το τι θα επακολουθήσει. Αν, για παράδειγμα, μετά την τελετή προσφέρετε ένα κοκτέιλ στο σπίτι σας, η βάπτιση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα. Αν, όμως, ακολουθήσει κάποιο πάρτι ή τραπέζι σε κάποιο εστιατόριο, τότε η βάπτιση είναι καλύτερα να οριστεί κατά τις 6 – 7 το απόγευμα ή 12 το μεσημέρι, ώστε να μη μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα από την τελετή ως τη δεξίωση. Στην περίπτωση που απλά προσφέρετε ένα γλυκό στους καλεσμένους σας στο προαύλιο της εκκλησίας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγχωθείτε για την ώρα της βάπτισης.

Ώρα βάπτισης

Για τον καθορισμό της ώρας πολλοί γονείς λαμβάνουν υπόψη τους το καθημερινό πρόγραμμα του μωρού, δηλαδή ποιες ώρες κοιμάται, πότε τρώει, πότε είναι πιο χαλαρό και ευδιάθετο. Έτσι, ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες το μωρό να είναι αναστατωμένο και εκνευρισμένο.

Ποιος θα βάλει το λάδι;

Θα είναι νονά ή νονός; Ένας ή περισσότεροι; Μικροί ή μεγάλοι; Το ζευγάρι που σας πάντρεψε ή κάποιοι συνεργάτες; Φίλος ή συγγενής; Ο κατάλογος δεν έχει τέλος και οι επιλογές είναι πολλές. Όμως, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να επιλέξετε έναν άνθρωπο -που ως πνευματικός πατέρας του παιδιού σας- θα δημιουργήσει μια στενή σχέση μαζί του. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια σχέση ζωής και στοργής, που απαιτεί δουλειά από όλες τις πλευρές, γι’ αυτό θα πρέπει να είναι αμοιβαία η εκτίμηση και ουσιαστική η επικοινωνία. Επομένως, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή του προσώπου αυτού.

Νονός ή νονά;

Ο άνθρωπος τον οποίο θα τιμήσετε με την πρότασή σας πρέπει να ανήκει στο στενό κύκλο σας, να τον συμπαθείτε, να ταιριάζει στην προσωπικότητα και στη νοοτροπία σας και το κυριότερο: να αγαπά τα παιδιά! Πολύ συχνά κάποιοι γονείς επιλέγουν ένα μέλος από την οικογένεια να αναλάβει αυτό το ρόλο, για να είναι σίγουροι πως θα είναι πάντα κοντά στο παιδί, καθώς εκείνο θα μεγαλώνει. Σε άλλες περιπτώσεις επιλέγεται για νονός ένα παιδί, που θα ασκεί τα καθήκοντα με τη βοήθεια των γονιών του, ενώ υπάρχουν και οι λεγόμενες “κοινωνικές κουμπαριές”, όπου νονός γίνεται κάποιος επαγγελματικός συνεργάτης ή ακόμη και ένα πολιτικό πρόσωπο.

Η επιλογή του νονού είναι φυσικά δική σας. Έχετε όμως υπόψη πως αν επιλέξετε πρόσωπο πέρα από το στενό σας κύκλο. Καλό είναι να υπάρχει και ένας δεύτερος νονός, ο οποίος θα βρίσκεται πάντα κοντά στο παιδί. Αφού καταλήξετε στον ιδανικό νονό, ας φροντίσετε αρκετό καιρό πριν από τη βάπτιση να τον φέρετε σε επαφή με το μικρό σας αγγελούδι. Έτσι, θα εξοικειωθεί μαζί του και την ώρα του μυστηρίου το μικρό σας θα έχει κάποιες πιθανότητες να είναι λίγο ήρεμο…

Τα δικαιολογητικά και τα διαδικαστικά

Αφού συνεννοηθείτε με την οικογένειά σας και το νονό ή τη νονά και ορίσετε την ώρα και την ημέρα που σας βολεύει. Θα πρέπει να συγκεντρώσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Άλλωστε και η βάπτιση έχει τη γραφειοκρατία της! Αν καταλήξετε στην εκκλησία της ενορίας σας, πριν την επισκεφθείτε. Πρέπει να έχετε προμηθευτεί μια ληξιαρχική πράξη γεννήσεως του παιδιού με την επισήμανση για τη βάπτιση.

Ληξιαρχείο

Αυτή θα την πάρετε από το ληξιαρχείο στο οποίο δηλώσατε τη γέννηση του παιδιού. Στην περίπτωση που επιλέξετε εκκλησία άλλης περιοχής, πρέπει να έχετε μαζί σας εκτός από το έγγραφο του ληξιαρχείου και ένα παραπεμπτικό από την εκκλησία της ενορία σας. Για τη μεταβίβαση θα σας ζητηθεί να πληρώσετε στην ενορία σας ένα χαρτόσημο.

Πιστοποιητικό γάμου και  αστυνομικές σας ταυτότητες

Όταν θα κλείσετε την εκκλησία καλό είναι να έχετε μαζί σας το πιστοποιητικό γάμου και τις αστυνομικές σας ταυτότητες. Να ξέρετε, ότι πριν το μυστήριο θα πρέπει να υπογράψετε για το όνομα και το θρήσκευμα του μωρού. Συγχρόνως, θα δηλώσουν τα στοιχεία τους και θα υπογράψουν και οι νονοί. Οι νονοί θα πληρώσουν και τα έξοδα της εκκλησίας, γι αυτό καλό είναι να φροντίσετε να μάθετε έγκαιρα το ποσό, το οποίο διαφέρει σημαντικά από εκκλησία σε εκκλησία.

Μετά την τελετή, θα σας δώσουν από την εκκλησία ένα πιστοποιητικό βάπτισης. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να δηλώσετε στο ληξιαρχείο όπου ανήκετε. Για να καταχωριστεί το παιδί με το όνομά του. Σε περίπτωση καθυστέρησης πληρώνετε πρόστιμο. Στο ληξιαρχείο πρέπει να προσέλθουν και οι δυο γονείς με τις αστυνομικές τους ταυτότητες. Αν δε μπορεί να παρευρεθεί ο ένας, απαιτείται εξουσιοδότηση.

Οι υποχρεώσεις των νονών

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιλογή των βαπτιστικών αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην τελετή. Η αγορά των ρούχων, της λαμπάδας και του σταυρού είναι υποχρέωση των νονών. Όπως και τα υπόλοιπα απαραίτητα της βάπτισης: τα λαδόπανα, οι πετσέτες, το σαπούνι και το μπουκάλι για το λάδι, τα κεριά, τα μαρτυρικά, οι κάλτσες, τα παπούτσια και βέβαια το βαπτιστικό κουτί.

Βαπτιστικό κουτί.

Το βαπτιστικό κουτί έχει το ρόλο του “μεταφορέα” όλων των αναγκαίων ρούχων και αξεσουάρ. Εκεί μέσα θα τακτοποιηθούν όλα όμορφα, ώστε να μεταφερθούν με άνεση στην εκκλησία. Τα κουτιά αυτά είναι πολύ περιποιημένα, κατασκευασμένα από διάφορα υλικά (σκληρό χαρτόνι, ξύλο, ψάθα, πλεξιγκλάς, κ.ά.), έχουν διάφορα σχήματα και ποικίλα σχέδια (π.χ. μπαουλάκι, αποθηκευτικό κουτί, παιχνίδι, αυτοκινητάκι ή και βαλίτσα) και είναι διακοσμημένα έτσι ώστε να ταιριάζουν με τα βαπτιστικά. Συνήθως στο κατάστημα που οι νονοί θα αγοράσουν τα ρούχα, θα βρουν και τα αξεσουάρ, αλλά και το κουτί.

Αν η νονά ή ο νονός είναι πραγματικά κολλητή /ός φίλη /ος ή στενός συγγενής σας και η σχέση σας είναι ήδη οικεία, μπορείτε να κάνετε τις αγορές μαζί και να μπορέσετε να επέμβετε διακριτικά στο θέμα του κόστους, βάζοντας κάποιο φρένο στην παρόρμηση που έχουν οι περισσότεροι νονοί να αγοράζουν ό,τι πιο ακριβό για την ημέρα της βάπτισης. Αν η σχέση σας δεν είναι τόσο στενή, αφήστε κάθε πρωτοβουλία για τις αγορές στους νονούς. Και στις δυο περιπτώσεις, επειδή εκείνοι θα πληρώσουν και τα έξοδα της εκκλησίας, θα πρέπει να τους ενημερώσετε έγκαιρα για το απαιτούμενο ποσό, το οποίο όπως είδαμε και προηγουμένως διαφέρει σημαντικά από εκκλησία σε εκκλησία.

Τιμές των βαπτιστικών σετ

Σε γενικές γραμμές, οι τιμές των βαπτιστικών σετ ποικίλλουν ανάλογα με την ποιότητα, το σχέδιο και τη φίρμα. Αλλά και από το εάν συνοδεύονται από έξτρα αξεσουάρ (πανωφόρι, τσαντάκι, ζακέτα, κ.ά.). Η βόλτα στα καταστήματα θα σας εκπλήξει με την ατέλειωτη ποικιλία, τις ευφάνταστες προτάσεις και τα χαριτωμένα ρουχαλάκια σε ρομαντικά. Αλλά και μοντέρνα σχέδια.

Η επιλογή των βαπτιστικών είναι η χαρά της νονάς! Αέρινα ή κλασικά, λιτά ή πιο στολισμένα, μικροσκοπικά, αλλά εντυπωσιακά, λευκά ή πολύχρωμα, γαλάζια ή ροζ, η τεράστια ποικιλία θα σας… μπερδέψει. Αν είστε νονά, αφιερώστε αρκετές μέρες για να κάνετε έρευνα αγοράς. Να δείτε προτάσεις από πολλές εταιρείες.

Ζητήστε από τους γονείς κάποιες πληροφορίες πριν καταλήξετε σε κάποιο σχέδιο βαπτιστικών. Μπορεί να θέλουν να δώσουν ένα ιδιαίτερο ύφος στην όλη τελετή. Π.χ. ρομαντικό με νεράιδες αν είναι κοριτσάκι, ναυτικό στυλ αν είναι αγοράκι, κ.ά. Ο στολισμός του ναού, καθώς και το σχέδιο και τα χρώματα στις μπομπονιέρες πρέπει να δένουν αρμονικά με τα ρούχα, τη λαμπάδα και τα μαρτυρικά.

babyradio

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!