Αρχιτεκτονική & Design

Τα εκπληκτικά σιντριβάνια της Malgorzata Chodakowska (+ video)

Συντάκτης  | 

Όταν η τέχνη ξεπερνάει το καθιερωμένο, το αποτέλεσμα είναι τα εκπληκτικά σιντριβάνια της Malgorzata Chodakowska.

Υπάρχουν υπέροχα γλυπτά, ξεχωριστά σιντριβάνια και… τα σιντριβάνια της Malgorzata Chodakowska! Τα σιντριβάνια αυτά είναι μοναδικά έργα τέχνης που κοσμούν διάφορα σημεία, όπως όχθες, πάρκα και πλατείες.

Όταν ακούτε τον όρο «σιντριβάνι» τι φαντάζεστε; Σίγουρα όχι κάτι αντίστοιχο με τις μοναδικές δημιουργίες που θα δείτε παρακάτω.

Συνήθως, στο άκουσμα της λέξης σιντριβάνι, όλοι μας σκεφτόμαστε αυτόματα το καθιερωμένο. «Σωλήνες» που εκτοξεύουν νερό σε με διάφορα σχήματα, με διάφορους τρόπους και ένταση.

Επίσης, όταν ακούμε τον όρο «γλυπτό» σκεφτόμαστε συνήθως κάτι στατικό, ένα άγαλμα, ένα σχήμα ή μια συνδυαστική κατασκευή… Μέσα ή έξω από έναν χώρο…

Τότε έρχονται τα γλυπτά της Malgorzata Chodakowska, για να μας καταρρίψουν αυτά τα στάνταρτ. Η αντίληψή της μας παραπέμπει σε γλύπτες και καλλιτέχνες του μακρινού παρελθόντος, ενώ οι τεχνικές της στο σήμερα!

Τα έργα της θυμίζουν τον ρομαντισμό περασμένων αιώνων, με πινελιές όμως του σήμερα. Οι φιγούρες της είναι σαν να έχουν έμπνευση από τα παραμύθια και τη μυθολογία.

Όταν από κάποιους δημάρχους ζητήθηκαν να τοποθετηθούν τα έργα της στις πόλεις τους, όλοι τα θαύμασαν και τα λάτρεψαν!

Αυτά τα “γλυπτά του νερού” συγκλόνισαν και όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο, που έχει στραφεί κυρίως στον μοντερνισμό!

Η Chodakowska, συνδυάζοντας τα γλυπτά της με το τρεχούμενο νερό κατάφερε να μετατρέψει τις δημιουργίες της σε εκπληκτικά σιντριβάνια.

Παράλληλα προσπαθεί με πολλά από αυτά να περάσει και κοινωνικά μηνύματα που παραπέμπουν στα προβλήματα του σήμερα.

Ενώνοντας το μπρούντζο με το υγρό στοιχείο, δημιουργεί ολοκληρωμένους και αυτούσιους συνδυασμούς σιντριβανιών. Τα αληθοφανή γλυπτά ανθρώπων κάθε ηλικίας δημιουργούν πάντα μια μοναδική εικόνα.

Μέσα από κάθε γλυπτό αναβλύζει νερό, με τέτοιον τρόπο που δημιουργεί κίνηση στην ανθρώπινη παρουσία. Το αποτέλεσμα… Είναι σκηνές σαν βγαλμένες από την μυθολογία ή τα παραμύθια!

Μεγάλη έμφαση δίνεται και στις παιδικές μορφές, που πολλές φορές παρουσιάζονται με μια “χαμένη παιδικότητα”…

Όπως δήλωσε η καλλιτέχνιδα, χρειάζεται από δύο έως έξι μήνες για να ολοκληρώσει ένα γλυπτό. Ο χρόνος εξαρτάται από την πολυπλοκότητα και την λεπτομέρεια του κάθε έργου.

Η γλύπτρια Μαλγκορζάτα Χοντακόφσκα ασχολείται με τη γλυπτική τα τελευταία 30 χρόνια. Είναι Πολωνικής καταγωγής και ζει στην Δρέσδη από το 1991. Το 2018 απέκτησε και την Γερμανική ιθαγένεια.

Λόγω της καταγωγής της όμως, η αγάπη της για το κλασικό μπαλέτο, αλλά και για τον χορό γενικότερα είναι εμφανή!

Ότι και να πούμε για τα γλυπτά σιντριβάνια της θεωρούμε πως είναι λίγο.

Εκτός όμως από την παρουσίαση των έργων της με φωτογραφίες, όπως παραπάνω, η εικόνα δεν είναι αρκετή. Για να μπορέσει κάποιος να δει πραγματικά το εκπληκτικό αποτέλεσμα κάθε έργου της πρέπει να το δει εν κινήσει…

Απολαύστε “με ροή” τα εκπληκτικά σιντριβάνια που κοσμούν σήμερα πάρκα, κτίρια και κεντρικά σημεία διαφόρων πόλεων!

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!