Ταξίδια & Τουρισμός
Τα 17 μέρη που κινδυνεύουν να χαθούν από το χάρτη
Περισσότερες από 193 χώρες αποφάσισαν να αποδείξουν έμπρακτα την αποφασιστικότητά τους να μειώσουν τις εκπομπές αερίων σε όλο τον κόσμο.
Η κλιματική αλλαγή, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η ερημοποίηση και οι πάγοι που λιώνουν μεταβάλλουν την εικόνα του παγκόσμιου χάρτη.
Σας παρουσιάζουμε κάποια από τα πιο ειδυλλιακά μέρη του κόσμου που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες.
1. Ο κοραλλιογενής ύφαλος της Μπελίζ, Καραϊβική
Ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στο Βόρειο Ημισφαίριο, εκείνος της Μπελίζ, αποτελεί παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Οι πανέμορφες λίμνες των ακτών, τα καθαρά νερά και η σπάνιας ομορφιάς «Μεγάλη Μπλε Τρύπα» καθιστούν το μέρος αυτό τον απόλυτο τουριστικό προορισμό. Το 2009, η UNESCO συμπεριέλαβε τον ύφαλο στη λίστα της με τις περιοχές που κινδυνεύουν, με το σκεπτικό ότι χρειάζεται αυστηρότερος έλεγχος στην περιοχή προκειμένου να διατηρηθεί ο σπάνιας ομορφιάς αυτός κοραλλιογενής ύφαλος.
2. Cerro Rico, Potosi, Βολιβία
Το Cerro Rico είναι ένα ακόμη Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και βρίσκεται στην πόλη Potosi της Βολιβίας. Το βουνό αυτό αποτελούσε στο παρελθόν πολύτιμη πηγή εξόρυξης ασημιού για την Ισπανική Αυτοκρατορία. Ωστόσο, μετά από 500 χρόνια ανεξέλεγκτης εξόρυξης το βουνό είναι έντονα πορώδες και ασταθές. Το 2011, η περίφημη κορυφή του βουνού έπεσε και στη θέση της έμεινε ένα κενό 15 μέτρων με αχαρτογράφητο βάθος. Το βουνό που κάποτε ονομαζόταν «το βουνό που τρώει ανθρώπους» πλέον αργοπεθαίνει.
3. Τα χριστιανικά ερείπια του Abu Mena, Αίγυπτος
Άλλο ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η πόλη Abu Mena με μία ιστορία 1.500 χρόνων κινδυνεύει να σβηστεί από το χάρτη. Στο παρελθόν, η πόλη ήταν γνωστή για τα μοναστήρια της και το περίφημο λατρευτικό της κέντρο. Σήμερα όμως, τα ερείπια της πόλης κινδυνεύουν να βουλιάξουν στο έδαφος που έχει διαβρωθεί από το νερό.
4. Παγετώνας Athabasca, Alberta, Καναδάς
Ένας από τους πιο γνωστούς παγετώνες της Βόρειας Αμερικής, ο Athabasca αποτελεί μέρος του Παγετώνα Columbia ο οποίος εκτείνεται σε 6 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο συγκεκριμένος παγετώνας όμως λιώνει συνεχώς τα τελευταία 125 χρόνια ενώ το νότιο άκρο του έχει υποχωρήσει περίπου 1,5 χιλιόμετρο κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι ειδικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι πλέον η ταχύτητα με την οποία λιώνει σήμερα είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα και ο παγετώνας μειώνεται κατά 2 με 3 μέτρα το χρόνο.
5. Άλπεις
Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπητά θέρετρα για σκι στον κόσμο αλλά καθώς βρίσκεται σε υψόμετρο χαμηλότερο από τα Βραχώδη Όρη, επηρεάζεται εντονότερα από την κλιματική αλλαγή. Κάθε χρόνο χάνεται περίπου το 3% του πάγου και οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι παγετώνες θα εξαφανιστούν εντελώς μέχρι το 2050.
6. Σεϋχέλλες
Ο απόλυτος τροπικός παράδεισος, οι Σεϋχέλλες, αποτελούνται από 115 νησιά στον Ινδικό Ωκεανό και διαθέτουν πολλά πολυτελή θέρετρα. Ωστόσο, τα νησιά αυτά κινδυνεύουν κυρίως λόγω της διάβρωσης των ακτών. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σε 50 χρόνια θα έχουν βυθιστεί εντελώς.
7. Μαλδίβες
Πρόκειται για τη χαμηλότερη χώρα του κόσμου και το 80% των νησιών της βρίσκεται μόλις 1 μέτρο από το επίπεδο της θάλασσας. Οι Μαλδίβες είναι πιθανόν να βυθιστούν μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.
8. Εθνικό Πάρκο Παγετώνα, Montana, Η.Π.Α.
Στο παρελθόν διέθετε περισσότερους από 150 παγετώνες ενώ σήμερα το πάρκο φιλοξενεί λιγότερους από 25. Η ταχύτατη κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να εξαφανίσει ακόμη και αυτούς μέχρι το 2030 και να διαταράξει σοβαρά το οικοσύστημα.
9. Νεκρά Θάλασσα
Τα τελευταία 40 χρόνια η Νεκρά Θάλασσα έχει μειωθεί κατά το 1/3 σε πλάτος και κατά 25 μέτρα σε βάθος. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να εξαφανιστεί εντελώς σε 50 χρόνια από σήμερα λόγω του ότι οι γειτονικές χώρες αντλούν νερό από τον Ιορδάνη ποταμό.
10. Βενετία, Ιταλία
Το ιταλικό αυτό θαύμα είναι μία από τις πιο ρομαντικές πόλεις του κόσμου και κινδυνεύει να καταστραφεί. Η πόλη των καναλιών βουλιάζει εδώ και χρόνια αλλά η αύξηση των πλημμυρών κάθε χρόνο θα μπορούσε να καταστήσει τη Βενετία μη κατοικήσιμη μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα.
11. Μέγας Κοραλλιογενής Ύφαλος, Αυστραλία
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο κοραλλιογενή ύφαλο στον κόσμο ο οποίος καλύπτει περισσότερα από 344.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα και προσελκύει πλήθος κόσμου κάθε χρόνο. Παρ’ όλα αυτά είναι γνωστό ότι η διάβρωση απειλεί εδώ και χρόνια το μοναδικό αυτό φαινόμενο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το 2030 το 60% περίπου του ύφαλου μπορεί να έχει χαθεί.
12. Νήσοι Σολομώντα
Οι Νήσοι του Σολομώντα αποτελούν ένα κράτος το οποίο αποτελείται από ένα μεγάλο σύμπλεγμα νήσων. Μέχρι σήμερα 5 νησιά έχουν εξαφανιστεί λόγω της διάβρωσης των ακτών και της ανόδου της στάθμης του ωκεανού.
13. Ατλαντικό Δάσος, Νότια Αμερική
Το Ατλαντικό Δάσος καταλάμβανε στο παρελθόν μία έκταση 1,35 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Βραζιλία, την Παραγουάη, την Αργεντινή και την Ουρουγουάη. Εξαιτίας όμως της εξάπλωσης της υλοτομίας και της γεωργίας, το δάσος είναι σήμερα μικρότερο από το 7% του αρχικού του μεγέθους και καλύπτει λιγότερο από 240 στρέμματα.
14. Όρος Κιλιμάντζαρο, Τανζανία, Αφρική
Το όρος έχει μία ιστορία τουλάχιστον 10.000 ετών αλλά οι πάγοι του έχουν λιώσει κατά 80% τον τελευταίο αιώνα σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Ο συνδυασμός της ανόδου της θερμοκρασίας καθώς και οι αλλαγές στη χρήση γης είναι οι βασικότερες αιτίες του φαινομένου. Το 2009 οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι οι παγετώνες θα έχουν εξαφανιστεί τελείως μέχρι το 2022.
15. Υγροβιότοπος Everglades, Φλόριντα, Η.Π.Α.
Ο υγροβιότοπος Everglades έχει περάσει πολλά, από πύθωνες και μολυσμένα ύδατα μέχρι καταστροφικές πρακτικές εκμετάλλευσης. Το οικοσύστημα όμως θα μπορούσε να χαθεί για πάντα εάν προσχωρήσει σε αυτό θαλασσινό νερό λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας τα επόμενα χρόνια, αναφέρουν οι επιστήμονες.
16. Μαδαγασκάρη
Πρόκειται για το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου και φιλοξενεί μερικά από τα πλουσιότερα τροπικά δάση του πλανήτη καθώς και μοναδικούς εκπροσώπους της άγριας ζωής όπως είναι οι λεμούριοι. Ωστόσο, λόγω των πυρκαγιών και της υλοτομίας το οικοσύστημα καταστρέφεται συνεχώς. Εάν δε ληφθούν επαρκή μέτρα, τα τροπικά δάση του νησιού και οι μοναδικοί του κάτοικοι θα εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα 35 χρόνια.
17. Οι «αιώνιοι» παγετώνες της Παταγονίας, Χιλή
Ακόμη και οι «αιώνιοι» παγετώνες υφίστανται τις αλλαγές του κλίματος και μειώνονται δραματικά. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το 90% αυτών λιώνει με ρυθμό ταχύτερο κατά 100 φορές από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ιστορίας των τελευταίων τριών αιώνων. Τα τελευταία χρόνια δεκάδες από αυτούς έχουν ήδη εξαφανιστεί.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!