Κατοικίδια & Ζώα

Τα 12 πιο συνηθισμένα προβλήματα συμπεριφοράς σκύλων

Συντάκτης  | 

Bad dogΚάθε σκύλος είναι διαφορετικός και η συμπεριφορά του μπορεί να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, συνήθειες, ερεθίσματα, εμπειρίες και πολλά άλλα.

Οι σκύλοι αγαπάνε τους κανόνες και θα κάνουν αυτό που σας ευχαριστεί. Πολλές φορές όμως είτε επειδή είναι μπερδεμένοι για το τι θέλετε να κάνουν, είτε γιατί τους επιβραβεύσατε για λάθος… συμπεριφορές παλιότερα (π.χ. χαϊδεύατε όταν πήδαγαν σαν κουτάβια ενώ τώρα που μεγάλωσαν θέλετε να σταματήσουν) είτε για άλλους λόγους εμφανίζουν κάποιες «ανεπιθύμητες» συμπεριφορές αντίθετες με τις επιθυμίες των ιδιοκτητών τους.

Παρακάτω θα δούμε τις πιο συνηθισμένες «ανεπιθύμητες» συμπεριφορές και μικρές συμβουλές για να τις αντιμετωπίσετε. Αν τα προβλήματα συνεχιστούν καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον εκπαιδευτή ή ειδικό ψυχολογίας σκύλων.

 

1. Σκάψιμο
Απόλυτα φυσικό για τους σκύλους και ιδιαίτερα για κάποιες φυλές αφού αποτελεί βασικό μέρος της εργασίας τους! Φυσικά δεν είναι πάντα επιθυμητό αφού μπορεί να καταστρέψει έναν κήπο σε ελάχιστο χρόνο!

Για να το αντιμετωπίσετε θα πρέπει να πιάσετε το σκύλο τη στιγμή που σκάβει και με ένα έντονο «μη» να το σταματήσετε και να του δώσετε κάτι άλλο να ασχοληθεί! Όπως πάντα και για όλα τα θέματα μην τον μαλώσετε όταν εσείς δείτε την τρύπα, αν έχει σταματήσει να σκάβει, αφού δεν μπορεί να κάνει συσχετισμούς για παρελθοντικές πράξεις!

Αν έχετε χώρο μπορείτε να οριοθετήσετε ένα χώρο (ή να φτιάξετε ένα σημείο με κάποιο μεγάλο τελάρο) στον οποίο θα θάψετε και κάποια παιχνίδια του και εκεί να του επιτρέπετε να σκάβει όσο θέλει ώστε να ικανοποιεί τα ένστικτά του! Θυμηθείτε ότι δεν είναι εύκολο ή λογικό να ξεριζώσετε ένα ένστικτο! Απλά θα πρέπει να φροντίζετε την εκτόνωσή του όπου και όταν πρέπει.

2. Μάσημα
Τα σκυλιά δεν έχουν χέρια και εξερευνούν τον κόσμο με το στόμα τους, ειδικά τα κουτάβια, ενώ το μάσημα τα ηρεμεί!

Τα προβλήματα όμως είναι πολλά και έχουν να κάνουν και με την υγεία του σκύλου σας (καλώδια κ.τ.λ.) αλλά και με καταστροφές στο σπίτι και στα παπούτσια σας!

Η λύση είναι να τα αποθαρρύνετε από την αρχή (ακόμα και αν βγάζουν δόντια) να δαγκώνουν οτιδήποτε άλλο από αυτά που τους επιτρέπετε εσείς. Αυτά φυσικά θα είναι ειδικά παιχνίδια για δάγκωμα – μάσημα τα οποία θα τους δίνετε αμέσως μόλις τα πιάνετε να δαγκώνουν κάτι που δεν επιτρέπεται.

3. Ζητιανιά
Η εικόνα ενός σκύλου να ζητιανεύει για φαγητό την ώρα που τρώει είναι μία από τις πιο συνηθισμένες! Αν και στην αρχή μπορεί να είναι χαριτωμένη αργότερα η συνήθεια αυτή μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητική!

Το πρώτο βήμα για να τη σταματήσετε είναι να μη δίνετε ΠΟΤΕ φαγητό από το τραπέζι, ειδικά όσο τρώτε! Αν είστε σταθεροί δε θα έχει λόγο να ζητιανεύει. Σε πιο δύσκολες περιπτώσεις μπορείτε να τον βάζετε στο κλουβί του ή σε διαφορετικό δωμάτιο του σπιτιού ή και να τον εκπαιδεύσετε να κάθεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο απ’ όπου θα σας βλέπει ενώ θα παίζει με το κόκαλό του.

4. Δεν έρχεται όταν τον φωνάζετε
Η συνήθεια αυτή μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη, ειδικά σε σημεία εκτός σπιτιού! Για να ενισχύσετε την επιθυμία του να έρχεται να τον επιβραβεύετε πάντα όταν έρχεται σε εσάς (με χάδια, μπράβο, λιχουδιές, παιχνίδι) ακόμα και όταν δεν τον φωνάζετε! Η επιβράβευση μπορεί να είναι μεγαλύτερη όταν το φωνάζετε αφού ουσιαστικά υπακούει και στην εντολή σας. Ουσιαστικά πρέπει να του μάθετε ότι το να έρχεται σε εσάς είναι κάτι καλό!

Αν δεν έρχεται μην τον κυνηγήσετε ποτέ! Του μαθαίνετε να απομακρύνεται και μπορεί να το θεωρήσει και παιχνίδι! Αν όλα αποτύχουν πείτε του να κάτσει και πηγαίνετε ήρεμα να τον πάρετε εσείς.

Για να κάνετε πιο ευχάριστη την εκπαίδευση για το «έλα» μπορείτε να τρέχετε εσείς μακριά του ώστε να λειτουργήσει το ένστικτό του και να σας κυνηγήσει ενώ παράλληλα θα του λέτε την εντολή «έλα» ή ότι επιλέξετε. Μη φωνάζετε μόνο το όνομά του γιατί μπορεί να τον μπερδέψετε!

5. Τραβάει στη βόλτα
Μία ενοχλητική συνήθεια που κάνει τη βόλτα δυσάρεστη και για εσάς και για το σκύλο σας! Όποτε νιώσετε το σκύλο σας να ξεκινάει να τραβάει ακινητοποιηθείτε εντελώς! Όταν γυρίσει να σας κοιτάξει επιβραβεύστε την προσοχή του, φωνάξτε τον δίπλα σας και όταν έρθει στο σημείο που πρέπει χαϊδέψτε τον, δώστε του κάποια λιχουδιά και ξεκινήστε πάλι τη βόλτα!

Μην προχωρήσετε ποτέ όταν τραβήξει προς τα μπροστά αλλά επίσης μην τραβάτε και μη φωνάζετε! Πρέπει να γυρίσει με τη θέλησή του και τότε να επιβραβευτεί!

Η επιβράβευση με λόγια αλλά και λιχουδιές πρέπει να συνεχίζεται όσο περπατάει δίπλα σας! Σύντομα θα καταλάβει ότι όταν τραβάει δεν μπορεί να πάει πουθενά ενώ όταν βρίσκετε δίπλα σας και βόλτα πάει και λιχουδιές παίρνει!

6. Γκρινιάζει για την προσοχή σας
Μερικά σκυλιά κλαψουρίζουν όταν επιδιώκουν να τους δώσετε σημασία. Εάν τα χαϊδέψετε, τα κοιτάξετε ή τους δώσετε με οποιονδήποτε τρόπο σημασία θα του διδάξετε ότι το κλάμα λειτουργεί! Κάθε φορά που κλαίει πρέπει να του γυρίζετε την πλάτη, να διπλώνετε τα χέρια στο στήθος σας και να κοιτάτε αλλού ή να φεύγετε από το δωμάτιο.

Όταν δεν κλαψουρίζει θα πρέπει να του δίνετε πολύ σημασία και αγάπη. Θα καταλάβει!

7. Γάβγισμα στην πόρτα
Αν ο σκύλος σας γαβγίζει όταν κάποιος είναι στην πόρτα σας μπορεί να το κάνει είτε σαν ειδοποίηση είτε σαν χαιρετισμό! Όποιος και αν είναι ο λόγος είναι ενοχλητικό! Για να το μειώσετε και σταδιακά να το σταματήσετε επιλέξτε ένα σημείο που να βλέπει την πόρτα αλλά να είναι λίγο πιο μακριά και πριν ανοίξετε να του λέτε να πηγαίνει να κάθετε εκεί. Εκπαιδεύστε τον να μένει εκεί ήρεμος μέχρι να ανοίξετε την πόρτα και να τον χαιρετήσει ο επισκέπτης σας. Μπορείτε να δώσετε σε ένα φίλο και μια λιχουδιά που θα τη δίνει μόνο όταν είναι ήρεμος, στο σημείο του και δε γαβγίζει! Έτσι, σιγά-σιγά θα παραμένει ήσυχος για να κερδίσει τη λιχουδιά!

8. Πηδάει για να χαιρετήσει
Ακόμα ένα φυσιολογικό για το σκύλο συνήθειο που γίνεται ενοχλητικό και ίσως επικίνδυνο σε μεγάλες φυλές ενώ μπορεί να τρομάξει και τους φίλους σας! Η λύση είναι απλή. Δε δίνετε, εσείς και οι επισκέπτες σας, καμία σημασία στο σκύλο αν δεν πατάει και τις 4 πατούσες του στο πάτωμα! Μόνο τότε μπορείτε να τον χαϊδέψετε ή ακόμα καλύτερα να του πείτε να κάτσει και να τον χαϊδέψετε μετά.

9. Άγχος αποχωρισμού
Ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας ιδιοκτήτης αφού είναι πολύ ψυχοφθόρο και για το σκύλο και για τους ιδιοκτήτες ενώ μπορεί να αποβεί και καταστροφικό για το σπίτι σας!

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι σκύλοι είναι κοινωνικά ζώα και δεν τους αρέσει να μένουν μόνα τους για μεγάλα διαστήματα χωρίς να έχουν κάτι να κάνουν! Βαριούνται όπως και εμείς!

Αυτό που πρέπει να κάνουμε, από πολύ μικρή ηλικία, είναι να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι η αναχώρησή μας σημαίνει πάντα και την επιστροφή μας αλλά και το ότι ακόμα και όταν είναι μόνοι τους μπορούν να περάσουν καλά!

Όλοι μας έχουμε κάποιες κινήσεις που κάνουμε όποτε ετοιμαζόμαστε να φύγουμε, αυτές μπορούν να γίνουν τα εργαλεία μας για την εκπαίδευση των σκύλων μας!

Έτσι λοιπόν από τις πρώτες μέρες που θα φέρουμε το σκύλο στο σπίτι μας καλό θα ήταν να συνδέσουμε αυτές τις κινήσεις μας με κάτι θετικό!

Μία καλή στρατηγική θα ήταν για παράδειγμα να πάρουμε τα κλειδιά μας και να επιβραβεύσουμε το σκύλο μας με χάδι και μια λιχουδιά, μετά παίρνουμε τα κλειδιά και πάμε στην πόρτα και επιβραβεύουμε. Στη συνέχεια παίρνουμε τα κλειδιά, πάμε στην πόρτα, βγαίνουμε και γυρνάμε αμέσως πίσω οπότε και πάλι επιβραβεύουμε. Κάνουμε το ίδιο συνέχεια αλλά κάθε φορά κλείνουμε την πόρτα και μένουμε έξω για κάποια δευτερόλεπτα στην αρχή και για κάποια λεπτά στη συνέχεια! Έτσι, σταδιακά και σε διάστημα κάποιων ημερών, ο σκύλος θα συνδυάσει την αναχώρησή μας με κάτι θετικό: με την επιστροφή μας και την επιβράβευση που θα του δώσουμε (χάδια, λιχουδιά, παιχνίδι κ.τ.λ.). Εννοείται ότι θα πρέπει κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης οι συνθήκες να είναι όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτές που θα ισχύουν στην πραγματικότητα.

Αν σε οποιοδήποτε στάδιο δείτε σημάδια άγχους ΜΗΝ επιβραβεύσετε και γυρίστε σε προηγούμενο στάδιο μέχρι να νιώσει άνετα (π.χ. μείνετε λιγότερη ώρα έξω).

10. Δαγκώνει
Όλα τα σκυλιά ενδέχεται να δαγκώσουν αν νιώσουν άγχος ή απειλή. Η έγκαιρη κοινωνικοποίηση είναι απαραίτητη για να νιώθει ο σκύλος άνετος με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Πάντα πρέπει να προσέχετε για σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος δε νιώθει άνετα και να είστε σε εγρήγορση.

Επειδή τέτοιου είδους προβλήματα είναι σοβαρά αν τα συναντήσετε καλό θα είναι να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό!

11. Επιθετικότητα
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που τα σκυλιά μπορούν να είναι επιθετικά, από κυριαρχική συμπεριφορά και κτητικότητα μέχρι φόβο. Συνήθως όμως η επιθετικότητα συνδέεται με κάποια μορφή άγχους. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι να δουλέψετε με κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή! Φυσικά ποτέ δεν πρέπει να αφήνετε ένα επιθετικό σκυλί μόνο του ή ελεύθερο σε σημείο με παιδιά ή άγνωστους ενήλικες!

12. Διαρκές γάβγισμα
Μερικά σκυλιά έχουν εμμονή με το γάβγισμα και γαβγίζουν διαρκώς ακόμα και εκεί που δε θα έπρεπε! Άλλα σκυλιά γαβγίζουν μόνο όταν είναι εκνευρισμένα ή μπερδεμένα. Μη φωνάζετε στο σκύλο σας όταν γαβγίζει αφού αυτό ενισχύει αυτή τη συμπεριφορά.

Η εκπαίδευση υπακοής μπορεί να μειώσει σημαντικά το γάβγισμα που προέρχεται από μπέρδεμα του σκύλου αφού για παράδειγμα όταν τον βάλετε να κάτσει πριν κάνετε κάτι θα μάθει να ελέγχει την τάση να γαβγίσει επειδή βιάζεται!

Φυσικά άλλη σημαντική αιτία γαβγίσματος είναι η παραμέληση των σκύλων που μένουν διαρκώς έξω από το σπίτι και ειδικά δεμένα! Τα σκυλιά είναι κοινωνικά ζώα και θέλουν να είναι με την οικογένεια τους! Βάλτε τα στο σπίτι σας!

Σε περίπτωση συνεχούς γαβγίσματος που δε βελτιώνεται μπορείτε να συνεργαστείτε με κάποιον εκπαιδευτή αλλά πρώτα σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιεί θετικές μεθόδους εκπαίδευσης και όχι κολάρα με ηλεκτροσόκ και άλλες ξεπερασμένες πρακτικές!

Οι παραπάνω ενοχλητικές συνήθειες είναι οι πιο συνηθισμένες αλλά όχι οι μοναδικές. Οι περισσότερες, γενικά, λύνονται με υπομονή, θετική αντιμετώπιση, κοινή λογική και κανόνες! Μην ξεχνάτε ότι τα σκυλιά αγαπάνε τους κανόνες, τα όρια και τη ρουτίνα! Αν πιστεύετε το αντίθετο για το σκύλο σας τότε εσείς δεν κάνετε κάτι καλά! Τα όρια αυτά είναι προσωπικά για τον καθένα! Κάποιος θέλει να κοιμάται με το σκύλο του στο κρεβάτι ενώ άλλος δε θέλει ούτε να ανεβαίνει στον καναπέ. Η ουσία δεν είναι το πιο είναι το όριο αλλά η σταθερότητα στην εφαρμογή του ώστε τα πάντα να είναι ξεκάθαρα για το σκύλο!

Αν όλα αυτά δεν πετύχουν και ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος η λύση ενός εκπαιδευτή ή ειδικού στην ψυχολογία ίσως είναι απαραίτητη!

Πηγή

 

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *