Κήπος & Καλλιέργειες

Τα συνηθισμένα λάθη στη διαμόρφωση κήπου

Συντάκτης  | 

lathi-kipouΠόσο δύσκολο θα μπορούσε να είναι;

Φυτεύετε μερικά δέντρα, θάμνους και λουλούδια, μετά προσθέτετε λίγο λίπασμα και ο κήπος είναι διαμορφωμένος, σωστά;

Μπορεί να νομίζετε πως ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά συνηθισμένα λάθη είναι πολύ εύκολο να γίνουν. Προσέξτε τα ακόλουθα και μπείτε στο δρόμο για έναν υπέροχο κήπο!

 

Οριοθέτηση του γκαζόν
Η οριοθέτηση στον κήπο είναι λειτουργική γιατί κάνει το χαλίκι και το χώμα να παραμένουν μέσα στα παρτέρια και αποτρέπει το γρασίδι και τα αγριόχορτα από το να ξεχειλίζουν και να αναπτύσσονται μέσα στα μονοπάτια του κήπου. Παραδοσιακές τεχνικές για κάτι τέτοιο είναι το μέταλλο,το τσιμέντο, η πέτρα, το ξύλο, το αλουμίνιο ή το πλαστικό. Αν και τα περισσότερα από αυτά τα υλικά τοποθετούνται από επαγγελματίες, θα μπορούσατε να το κάνετε και μόνοι σας γλιτώνοντας χρήμα και χρόνο.

Χρώματα και αποχρώσεις
Οι διαφορετικές αποχρώσεις του ίδιου χρώματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τονίσουν οπτικά τις διαφορετικές υφές και σε συνδυασμό με το ύψος του φυτού να δώσουν μια πιο έντονη εικόνα. Για παράδειγμα τα φυτά φράχτες. Μπορούν να φυτευτούν ώστε να ταιριάζουν σε οποιοδήποτε σχέδιο και να κουρευτούν σε οποιοδήποτε σχήμα, μέγεθος ή ύψος χρειάζεται.

Βράχοι και πέτρες
Οι βράχοι είναι ένα άλλο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την οριοθέτηση. Σε διαφορετικά χρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν ένα φυσικό τελείωμα στα παρτέρια. Στρογγυλά βότσαλα από γρανίτη μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο λόγο. Επίπεδες πέτρες όπως οι ασβεστόλιθοι μπορούν να τοποθετηθούν ο ένας πάνω στον άλλον και να δημιουργήσουν ένα υπέροχο οπτικό αποτέλεσμα.

lathi-kipou

Λάθος Νο 1: Πρώτες εντυπώσεις
Αν και συνήθως οι πίσω κήποι είναι τα μέρη που χαλαρώνουμε με την οικογένεια και τους φίλους μας, έχετε υπόψη σας ότι οι μπροστινοί κήποι είναι αυτοί που δημιουργούν την πρώτη εντύπωση για το σπίτι μας. Ξοδεύοντας χρόνο και χρήμα σε αυτούς, μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σας πιο ελκυστικό.

Λάθος Νο2: Μην εμποδίζετε την κυκλοφορία
Πριν δώσετε σάρκα και οστά στο σχέδιο που έχετε στο μυαλό σας για την διαμόρφωση του κήπου σας, προσέξτε τις συνήθειες μετακίνησης που έχουν οι φίλοι και η οικογένειά σας. Η διαμόρφωση του χώρου σας θα πρέπει να βελτιώσει τον τρόπο ζωής σας και όχι να δημιουργήσει εμπόδια. Σχεδιάστε προσεκτικά δρόμους και μονοπάτια για να περνούν τα οχήματα και χώρους για να παίζουν τα παιδιά. Αρχικά φτιάξτε σε χαρτί αυτό που σκέφτεστε να κάνετε. Δείξε το στην οικογένειά σας και βεβαιωθείτε ότι καλύπτει τις ανάγκες όλων.

Λάθος Νο3: Ψάχνοντας ίσιες γραμμές
Μην τρελαίνεστε προσπαθώντας να δημιουργήσετε ολόισιες γραμμές στον κήπο, με φυτά και πέτρες. Στην φύση δεν υπάρχουν απόλυτα ίσιες γραμμές. Οι απαλές καμπύλες δείχνουν πιο φυσικές και είναι ευκολότερο να διατηρηθούν. Η κεντρική ιδέα είναι να είναι λειτουργικές με το χώρο, όχι να δημιουργούν πρόβλημα. Δημιουργήστε ένα χώρο που να μπορείτε να τον απολαύσετε!

lathi-kipou

Λάθος Νο4: Ζώντας για το σήμερα
Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε είναι ότι δεν συνειδητοποιούμε πόσο μεγάλο μπορεί να γίνει ένα φυτό  ή πως θα το συντηρήσουμε στο μέλλον. Θα μπορούμε να κλαδεύουμε εκείνο το θάμνο; Θα ευδοκιμήσουν αυτά τα λουλούδια στο κλίμα μας; Είναι πολυετή ή μονοετή; Κάντε έρευνα σχετικά με τα φυτά που επιλέγετε, διαβάστε τις ετικέτες και μιλήστε με το προσωπικό του φυτωρίου. Αφήστε αρκετό χώρο στα φυτά σας να αναπτυχθούν. Η διαμόρφωση του κήπου είναι μιας μορφής επένδυση. Επιλέγοντας τα φυτά σας με φροντίδα, θα οδηγηθήτε σε μεγαλύτερη απόλαυση στο μέλλον και λιγότερη συντήρηση.

Φυτά και δέντρα
Τα φυτά και τα δέντρα προσφέρουν στον κήπο σας ομορφιά και προστασία από τα αδιάκριτα βλέμματα. Αν έχετε φυτά αρκετά ψηλά θα σας εξασφαλίσουν μεγάλη ιδιωτικότητα. Αλλά τα φυτά πρέπει να επιλεχθούν σοφά. Προσπαθήστε να βρείτε εκείνα που χρειάζονται λιγότερη συντήρηση. Για παράδειγμα μην επιλέξετε μεγάλα φυλλοβόλα  δέντρα για να τα τοποθετήσετε κοντά σε πισίνες, γιατί θα χρειάζεται διαρκώς να βγάζετε τα φύλλα από το νερό. Ακόμα και τα αειθαλή δέντρα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Επίσης αποφύγετε τα οπωροφόρα δέντρα γιατί όχι μόνο δημιουργούν ακαταστασία αλλά προσελκύουν και τις μέλισσες. Το ίδιο μπορεί να δημιουργηθεί και με τα λουλούδια γιατί μπορεί να είναι πανέμορφα αλλά είναι και μαγνήτης για τις μέλισσες. Ακόμα,  πρόσεξτε τα φυτά με πολύ διεισδυτικές ρίζες, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στις πισίνες και στο χώρο γύρω από αυτές.

lathi-kipou

Γκαζόν
Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον πως κάτι τόσο συνηθισμένο, όπως το γκαζόν, δίνει τόση ομορφιά στη διαμόρφωση του κήπου. Η απόχρωση του γκαζόν είναι όμορφη και η απαλή του αίσθηση μας φέρνει πάντα μνήμες της παιδικής μας ηλικίας. Επίσης είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για το περιβάλλον, καθώς απορροφά την βροχή και αποτρέπει την διάβρωση. Η τοποθεσία του σπιτιού σας θα καθορίσει το είδος του γκαζόν που θα επιλέξετε. Σίγουρα όμως θα επηρεαστείτε και από τις προσωπικές σας προτιμήσεις όπως το χρώμα, η σκληρότητα και η τραχύτητα του χόρτου. Επίσης πρέπει να σκεφτείτε τη σκιά και το νερό που κάποια είδη γκαζόν απαιτούν.

Δρομάκια
Ένας από τους βασικούς λόγους οι κηπουροί και οι ιδιοκτήτες των σπιτιών επιλέγουν να τοποθετήσουν μονοπάτια ή διαδρόμους στο γκαζόν ή στον κήπο τους, είναι για να παρέχουν καλύτερη πρόσβαση σε μέρη που είναι δύσκολο να φτάσει κανείς, όπως ο κήπος ή τα παρτέρια. Ο διάδρομος μπορεί να εμποδίσει τις ακούσιες βλάβες στα λουλούδια, τα λαχανικά ή άλλα φυτά, τα οποία βρίσκονται στον κήπο. Ένας απλός τρόπος για να κατασκευαστούν αυτά τα δρομάκια είναι οι πλάκες από τσιμέντο. Εναλλακτικά μπορείτε να τα φτιάξετε εξολοκλήρου από βότσαλα ή χαλίκια.

lathi-kipou

 

Ακολούθησε το Design Magazine στο Facebook

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *