Παιδί & Έφηβοι
Συμβουλές διατροφής για… παιδιά!
Μία από τις πιο παρεξηγημένες λέξεις στον τομέα της διατροφής είναι ο όρος «δίαιτα». Κάποιοι την ακούμε και λέμε «εγώ δεν πρόκειται να κάνω ποτέ» και οι περισσότεροι την έχουμε συνδυάσει αποκλειστικά με την απώλεια βάρους. Σκεφτείτε μόνο τι θα γινόταν εάν ο τίτλος του άρθρου μας ήταν «Δίαιτα για παιδιά» κι όχι «Συμβουλές διατροφής». Φανταζόμαστε από τώρα τις αντιδράσεις και τα αρνητικά σχόλιά σας, πριν καν διαβάσετε το άρθρο…
Και είναι λογικό, αφού ελάχιστοι γνωρίζουμε τι πραγματικά σημαίνει δίαιτα, γράφει ο Σύμβουλος Διατροφής Θαλής Παναγιώτου σε άρθρο του στο thalispanagiotou.gr.
Ο όρος «δίαιτα» ουσιαστικά σημαίνει διατροφή, άρα ένα συγκεκριμένο πλάνο μ’ ένα στόχο. Ο στόχος αυτός όμως δεν είναι αποκλειστικά η απώλεια κιλών. Ο στόχος θέλουμε -και πρέπει- να είναι η ολοκληρωμένη πρόσληψη τροφών, η επιλεκτική διαλογή και κατανάλωση των γευμάτων και η δημιουργία ενός νέου, υγιεινού lifestyle το οποίο θα βασίζεται στην ισορροπημένη διατροφή (πάντα σε συνδυασμό με τη συστηματική άσκηση). Έτσι η δίαιτα μας αφορά όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή φυσικής κατάστασης! Δίαιτα, δηλαδή ισορροπημένη διατροφή, ακολουθούν οι μητέρες, οι μέλλουσες μητέρες, οι έγκυες, ο μπαμπάς, η γιαγιά και ο παππούς, η δασκάλα στο σχολείο, το παιδί… Ναι, και το παιδί!
Η διατροφική εκπαίδευση από νωρίς έχει μεγάλη αξία. Το σώμα ενισχύεται διατροφικά με θρεπτικά συστατικά από τα πρώτα χρόνια και το μυαλό εκπαιδεύεται να απολαμβάνει τα μικρά και συχνά γεύματα και να έχει όριο στον κορεσμό. Εξάλλου η πρόληψη κυριαρχεί πάντα έναντι της αντιμετώπισης. Επομένως δε θέλουμε να χρειαστεί να κάνουμε αυστηρή δίαιτα μελλοντικά στο παχύσαρκο παιδί μας -τα ποσοστά αυξάνονται ραγδαία κι ανησυχητικά- αλλά επιθυμούμε να γνωρίζει από μόνο του ποιες τροφές του κάνουν καλό στην υγεία και τη γενικότερη απόδοσή του.
14+1 tips για ισορροπημένη παιδική διατροφή
1. Φροντίστε ώστε το παιδί σας να απολαμβάνει και κυρίως να μην «ξεχνάει» το πρωινό γεύμα. Σύμφωνα μ’ έρευνες πολλά παιδιά στη χώρα μας ακολουθούν το παράδειγμα των γονέων τους και δεν παίρνουν το πρωινό τους στο σπίτι, παρά προτιμούν να καταναλώσουν κάτι απ’ έξω. Κάτι με λιγότερα θρεπτικά συστατικά και περισσότερες θερμίδες. Δείξτε του πως ένα υγιεινό πρωινό μπορεί να είναι ΚΑΙ απολαυστικό!
2. Το παιδικό backpack θέλουμε να περιλαμβάνει εκτός από τα άλλα απαραίτητα, μικρά σνακ των 100 περίπου θερμίδων. Τα παιδιά κινούνται περισσότερο, άρα πεινάνε και περισσότερο! Καλύτερα να έχουν μαζί τους μικρά γεύματα, όπως φρούτα, sticks λαχανικών, μία μπάρα δημητριακών ή ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα.
3. Οργανώστε έτσι το χρόνο σας ώστε τα γεύματα του παιδιού να γίνονται σε σταθερό μέρος και χρόνο και η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια των γευμάτων να είναι ευχάριστη.
4. Εμπνευστείτε και φτιάξτε παιδικά ντιπ. Ναι, καλά διαβάσατε! Αξιοποιήστε το γιαούρτι του ψυγείου με λίγο βασιλικό, δυόσμο ή μαϊντανό, κόψτε μερικά sticks από καρότο και αγγούρι, βάλτε και μερικά κριτσίνια ολικής αλέσεως και θα δείτε πόσο θα του αρέσουν!
5. Μη χρησιμοποιείτε μεγάλα πιάτα για τα γεύματα.
6. Γεμίστε την κουζίνα και το ψυγείο με υγιεινές διατροφικές επιλογές. Μην αγοράζετε τροφές με πολλά λιπαρά ή γλυκά snacks από το σούπερ μάρκετ.
7. Ενθαρρύνετε το παιδί να επιλέγει στο σούπερ μάρκετ υγιεινές τροφές που θέλει να απολαύσει!
8. Ετοιμάζετε σπιτικά γλυκά κι αποφύγετε την κατανάλωση των αγορασμένων.
9. Αντικαταστήστε την ώρα του αναψυκτικού του με νόστιμα smoothies.
10. Εμπλουτίστε τη διατροφή του παιδιού σας με σύνθετους υδατάνθρακες, γάλα, φρούτα και λαχανικά.
11. Μη χρησιμοποιείτε το φαγητό για επιβράβευση ή τιμωρία.
12. Εφαρμόστε δημιουργικές τεχνικές για την απαραίτητη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και μετάλλων όπως είναι το ασβέστιο. Για παράδειγμα προσθέστε στην ομελέτα του λίγο τυρί. Αποφύγετε τις υπερβολές!
13. Εμπλουτίστε τα γεύματά του με φρούτα και λαχανικά, που προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού. Μία τέτοια επιλογή είναι το μήλο.
14. Γεμίζετε συνεχώς το παγούρι με νερό! Το νερό αποτελεί μία πολύ καλή πηγή και φυτικών ινών.
15. Ζητήστε από το παιδί να συμμετέχει στην εκτέλεση μίας απλής συνταγής ώστε να μάθει να υπολογίζει και να ξεχωρίζει από νωρίς τις μικρές και μεγάλες ποσότητες φαγητού.
Και μην ξεχνάτε…
Ό,τι εσείς δίνετε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας! Άρα φροντίστε να προσέχετε και να επιλέγετε τη διατροφή σας, ν’ ακολουθείτε το χρυσό κανόνα των μικρών και συχνών γευμάτων και να εντάσσετε τη συστηματική άσκηση στην καθημερινότητά σας. Μπορείτε για παράδειγμα να βρείτε ένα αγαπημένο σπορ, το οποίο θα κάνετε μαζί με τα παιδιά!
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!