Γλυκά & Παγωτά
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: Συνταγή και μυστικά για να τον φτιάξετε τέλειo
Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που συνδυάζει απλότητα και πλούσια γεύση.
Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ιδανικός για περιόδους νηστείας, αλλά και για κάθε στιγμή που θέλετε ένα εύκολο, γρήγορο και πολύ γευστικό γλυκό.
Εδώ θα βρείτε την κλασική συνταγή για σιμιγδαλένιο χαλβά, μαζί με τα καλύτερα μυστικά για να πετύχετε την τέλεια υφή και γεύση!
Υλικά
- 1 κούπα σιμιγδάλι χονδρό
- 1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
- ½ κούπα ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι
- 2 κούπες ζάχαρη
- 4 κούπες νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας ή ½ κουταλάκι κανέλα σε σκόνη
- Φλούδα από 1 λεμόνι ή 1 πορτοκάλι
- 1/2 κούπα σταφίδες (προαιρετικά)
- 1/2 κούπα καρύδια χοντροκομμένα ή αμύγδαλα φιλέ (προαιρετικά)
- Κανέλα σε σκόνη και σουσάμι για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Προετοιμασία σιροπιού: Σε μια κατσαρόλα, προσθέστε το νερό, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και τη φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού. Ανακατέψτε καλά και αφήστε να βράσει για 5 λεπτά. Αφαιρέστε την κανέλα και τη φλούδα και κρατήστε το σιρόπι στην άκρη.
- Προετοιμασία αμυγδάλων: Εάν για ξηρούς καρπούς χρησιμοποιήσετε αμύγδαλα φιλέ ή στικ σοτάρετε τα ή ψήστε τα πρώτα. Έπειτα κρατήστε τα και αυτά στην άκρη μαζί μνε το σιρόπι. Τα αμύγδαλα πρέπει να είναι ροδισμένα (προσέξτε να μην καούν), για να απελευθερώσουν τα έλαια και το άρωμά τους. Έτσι ο χαλβάς σας θα γίνει πιο αρωματικός και γευστικός.
- Καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι: Σε μια μεγάλη και βαθειά κατσαρόλα ρίξτε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέστε το σιμιγδάλι (χονδρό και ψιλό). Ανακατέψτε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι το σιμιγδάλι να αποκτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα και να αναδύσει το άρωμά του.
- Προσθήκη σιροπιού: Τραβήξτε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας. Πολύ προσεκτικά και σιγά-σιγά προσθέστε το ζεστό σιρόπι στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι.
* Προσέξτε πάρα πολύ σε αυτό το σημείο, η ένωση σιροπιού και σιμιγδαλιού μπορεί να εκτοξεύει υγρά!
Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει όλο το σιρόπι. Τοποθετήστε πάλι την κατσαρόλα στην εστία –σε μέτρια φωτιά- και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να πήξει και να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Προσθήκη ξηρών καρπών και φρούτων: Αν χρησιμοποιήσετε ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, προσθέστε τα στο μείγμα. Ανακατέψτε καλά για να πάνε παντού.
- Φορμάρισμα: Γυρίστε το μείγμα μέσα σε μια λεία μακρόστενη ή στρογγυλή φόρμα κέικ ή ένα βαθύ πυρίμαχο μπολ. Πιέστε καλά με ένα κουτάλι για να σφίξει και αφήστε το για 5-10 λεπτά.
- Ξεφορμάρισμα: Τοποθετήστε επάνω στην φόρμα μια πιατέλα στις ίδιες διαστάσεις ή λίγο μεγαλύτερη. Με μια γρήγορη και απότομη κίνηση γυρίστε την φόρμα επάνω στην πιατέλα. Χτυπήστε απαλά τον πάτο της φόρμας και σιγά-σιγά αφαιρέστε τη.
- Σερβίρισμα: Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι έτοιμος, πασπαλίστε τον με κανέλα και σουσάμι (προαιρετικά) και αφήστε να κρυώσει λίγο πριν τον σερβίρετε.
Μυστικά για τον τέλειο σιμιγδαλένιο χαλβά
- Καβούρδισμα: Το σωστό καβούρδισμα του σιμιγδαλιού δίνει τη χαρακτηριστική γεύση και το χαρακτηριστικό χρώμα στον χαλβά. Μην βιάζεστε ανεβάζοντας θερμοκρασία αλλά σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύετε συνεχώς.
- Ισορροπία υλικών: Η σωστή αναλογία σιμιγδαλιού, λαδιού, ζάχαρης και νερού είναι το κλειδί για την τέλεια υφή του.
- Αρωματικά: Αντικαταστήστε τη φλούδα λεμονιού με αυτή του πορτοκαλιού ή προσθέστε μια πρέζα μοσχοκάρυδο ή γαρύφαλλο (σε σκόνη) για πιο έντονη γεύση.
- Προσαρμογές: Προσαρμόστε τη γλυκύτητα μειώνοντας τη ζάχαρη ή αντικαθιστώντας την με μέλι, φρουκτόζη ή άλλη γλυκαντική ουσία.
- Σκεπάστε τον χαλβά με διάφανη μεμβράνη για να μην ξεραθεί.
- Διατηρείστε τον εκτός ψυγείου.
Διατροφική αξία
Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα απλό γλυκό αλλά περιέχει αρκετές θερμίδες λόγω της ζάχαρης, του λαδιού και του σιμιγδαλιού που περιέχει.
Μια μερίδα περίπου 100 γραμμαρίων σιμιγδαλένιου χαλβά έχει 300-350 θερμίδες. Οι θερμίδες εξαρτώνται από την ποσότητα λαδιού και ζάχαρης που χρησιμοποιείτε.
Αν θέλετε να μειώσετε τις θερμίδες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο λάδι ή να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με γλυκαντικά όπως στέβια ή μέλι.
Ακολουθώντας αυτά τα βήματα και τα μυστικά, θα απολαύσετε έναν λαχταριστό και αρωματικό σιμιγδαλένιο χαλβά που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους!
Καλή απόλαυση!
