Διατροφή

Σύκα: Πως πρέπει να τρώμε αυτά τα superfoods

Συντάκτης  | 

σύκα

Τα σύκα είναι φρούτα που καταναλώνονται με διάφορους τρόπους, φρέσκα στην εποχή τους ή αποξηραμένα. Πως πρέπει όμως να τρώμε τα φρέσκα;

Εδώ και αιώνες τα σύκα είναι μια πολύ σημαντική και αγαπημένη τροφή σε πολλές χώρες, ειδικά της Μεσογείου. Από την αρχαιότητα λατρεύονται και σε πολλούς πολιτισμούς, καθώς θεωρούνται σύμβολο της γονιμότητας, της ευημερίας, της ζωής, αλλά και της αμαρτίας.

Είναι πολύ ευεργετικά για την υγεία μας, ενώ λέγεται πως έχουν και αφροδισιακές ιδιότητες. Όμως, υπάρχει ένα ερώτημα για αυτά τα υπερφρούτα, στο οποίο ωστόσο δεν υπάρχει ομόφωνη απάντηση.  Τελικά πώς πρέπει να τρώμε τα σύκα; Με ή χωρίς την φλούδα τους; Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε εις βάθος αυτή την ερώτηση.

Πώς τα τρώμε;

Κάνοντας μια βόλτα στη Μεσόγειο τους καλοκαιρινούς μήνες δεν υπάρχει περίπτωση να μην μυρίσετε το άρωμα των ώριμων σύκων. Το άρωμα τους σε πολλά σημεία είναι τόσο έντονο που μας κάνει να θέλουμε να καθίσουμε κάτω από τη δροσερή σκιά της συκιάς και να τα απολαύσουμε!

Αλλά πώς πρέπει να φάμε τα φρέσκα ζουμερά σύκα; Εάν έχετε απλώσει το χέρι σας να κόψετε και να φάτε σύκα σίγουρα θα σας έχει τύχει να «κολλήσετε» από το πλούσιο ζουμί τους. Εξάλλου αυτό δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο. Ειδικά στα πολύ ώριμα σύκα, ο χυμός τους βγαίνει από μέσα με το που αγγίζουμε τον καρπό. Εμείς εδώ θα σας πούμε πώς μπορείτε να το αποφύγετε αυτό!

Ποια σύκα είναι πιο νόστιμα;

Πριν σας αναφέρουμε το πώς πρέπει να τρώτε τα σύκα, θα σας πούμε το πως θα επιλέξετε τους κατάλληλους καρπούς.

Εάν τα αγοράσετε από κατάστημα

Το κακό με τα σύκα είναι πως από την στιγμή που θα γίνει η συγκομιδή τους σταματούν να  ωριμάζουν. Έτσι, σε αντίθεση π.χ. με τις ντομάτες, εάν αγοράσετε άγουρους καρπούς στο σπίτι σας απλά θα σκληρήνουν και θα παλιώσουν. Όταν ανοίξετε ένα άγουρο σύκο, βγαίνει ένας πικρός γαλακτώδης χυμός στη φλούδα τους ή το σώμα, τότε ο καρπός δεν τρώγεται ωμός. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι αγοράζετε ώριμα σύκα.

Φροντίστε λοιπόν να αγοράζετε μόνο ώριμα φρούτα. Τα ώριμα σύκα θα τα αναγνωρίσετε από το γλυκό άρωμά, την ζουμερή και παχιά εμφάνιση και το γεγονός ότι εάν τα πιέσετε ελαφρά βουλιάζουν απευθείας τα δάχτυλα μέσα στη φλούδα τους.

Μιλώντας για πίεση, βεβαιωθείτε ότι ο καρπός κατά τη μεταφορά του δεν έχει υποστεί χτυπήματα κλπ. Εάν τα σύκα είναι χτυπημένα θα σαπίσουν ή θα μουχλιάσουν γρήγορα.

Τα παραπάνω στοιχεία απαντούν στην ερώτηση ποια σύκα πρέπει να επιλέγετε για να τρώτε. Αλλά τελικά το πώς πρέπει να τα φάτε σίγουρα θα αναρωτιέστε ακόμη…

Παρακάτω ακολουθούν λοιπόν τρεις τρόποι με τους οποίους μπορείτε να απολαύσετε τα σύκα!

Πώς πρέπει να τρώμε τα σύκα; Ιδανικά με τη φλούδα!

Ο πιο εύκολο και ιδανικός τρόπος για να φάτε τα σύκα είναι… με τη φλούδα τους. Ναι, καλά διαβάσατε, δεν τα ξεφλουδίζετε αλλά τα πλένετε προσεκτικά και τα δαγκώνετε.

Αυτό που πάρα πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι πως η φλούδα των σύκων είναι βρώσιμη. Όχι μόνο αυτό, αλλά είναι και γεμάτη από ευεργετικά συστατικά που καθιστούν το συγκεκριμένο φρούτο μια πραγματική υπερτροφή.

Η φλούδα του σύκου περιέχει τις λεγόμενες πολυφαινόλες, φυτικές θρεπτικές ουσίες που είναι πάρα πολύ υγιεινές. Οι πολυφαινόλες είναι ένας τύπος φυσικής χημικής ένωσης και βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα. Τις συναντάμε σε φρούτα, λαχανικά, στο ελαιόλαδο, στο τσάι, στον καφέ και στο κρασί. Είναι γνωστές για την υψηλή αντιοξειδωτική τους δράση και έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Οι πολυφαινόλες προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Η φλούδα του σύκου έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν την πέψη.

Για να φάτε όμως τα σύκα με τη φλούδα τους πρέπει να βεβαιωθείτε πως θα αγοράσετε βιολογικά φρούτα. Εκτός βέβαια εάν τα έχετε μαζέψει μόνοι σας και γνωρίζετε 100% πως ο καρπός που θα  καταναλώσετε δεν έχει επικίνδυνα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στη φλούδα.

Ξεφλουδίστε τα σύκα

Κάποιες φορές ωστόσο, η κατανάλωση της φλούδας δεν είναι δυνατή. Είτε επειδή τα σύκα είναι του εμπορίου, είτε επειδή δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι για την αγνότητα τους. Επομένως μπορεί να είναι ραντισμένα ή μολυσμένα από το περιβάλλον όπου βρίσκετε η συκιά. Μπορεί επίσης να μην έχετε τη δυνατότητα να τα πλύνετε ή απλά να μην μπορείτε να φάτε την φλούδα.

Σε αυτή την περίπτωση η λύση είναι μία, ανοίξτε το σύκο στη μέση με τα χέρια ή με ένα μαχαίρι και αφαιρέστε τη φλούδα. Μπορείτε να το κάνετε και με ένα κουτάλι, όπως καθαρίζουμε τα ακτινίδια…

Υπάρχει και άλλη μια επιλογή, κόψτε το σύκο σε τέσσερα κομμάτια και ξεφλουδίστε το. Όμως όσο πιο ώριμο είναι το φρούτο, τόσο πιο δύσκολα θα κρατήσετε τη σάρκα του ενωμένη.

Εάν είναι παραγινωμένο και δεν αφαιρείται εύκολα η φλούδα του η λύση είναι μια, απλά ανοίξτε το και φάτε απευθείας τη σάρκα του.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!