Ιατρική
Stop στην Παιδική Παχυσαρκία – Η γενιά του X-Large
Στην Ελλάδα, το 20% των παιδιών προεφηβικής ηλικίας είναι παχύσαρκα. Ένα παχύσαρκο παιδί είναι πολύ πιθανό να παραμείνει παχύσαρκο και στην ενήλικη ζωή του, γεγονός που το καθιστά «υποψήφιο» για την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων. H χώρα μας δυστυχώς κατέχει θλιβερή πρωτιά όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία: κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις τόσο πανευρωπαϊκά όσο και διεθνώς.
Πιο συγκεκριμένα, από τη μελέτη ENERGY, που πραγματοποιήθηκε σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των κρατών με τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, με περίπου 20% των παιδιών 10-12 χρονών να είναι παχύσαρκα και το 30% υπέρβαρα. Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα της ελληνικής μελέτης GRECO, όπου 3 στα 10 παιδιά ηλικίας 10-12 ετών ήταν υπέρβαρα και 1 στα 10 παχύσαρκο.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η παιδική παχυσαρκία, αναδεικνύεται σε έναν σοβαρό εχθρό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Η σημαντικότερη άμυνά μας απέναντι στη σοβαρή αυτή «απειλή», είναι η πρόληψη.
Στο βιβλίο «Stop στην Παιδική Παχυσαρκία – Η γενιά του X-Large», που υπογράφουν οι κλινικές διαιτολόγοι Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι και Χριστίνα Φοντόρ, απαντούν με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, καθημερινά ερωτήματα γονέων που έχουν (ή δεν έχουν) παχύσαρκο παιδί. Το βιβλίο δεν περιορίζεται στο να παρουσιάσει τις αιτίες και τις συνέπειες της παιδικής παχυσαρκίας, αλλά παρέχει και χρήσιμες συστάσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος. Και όλα αυτά, μέσα από ερωτήσεις:
Είναι το παιδί μου παχύσαρκο; Μήπως φταίνε τα γονίδιά του; Παίζει ρόλο το σχολείο και οι φίλοι στο βάρος του παιδιού; Ή μήπως φταίνε οι δικές μου συνήθειες; Τι συνέπειες μπορεί να έχει το υπερβάλλον βάρος του παιδιού στην υγεία του και τι κινδύνους διατρέχει στο μέλλον λόγω της παχυσαρκίας; Πότε πρέπει να πάει το παιδί στον διαιτολόγο; Πρέπει να ακολουθήσει δίαιτα ή διατροφή; Πρέπει να κόψει τελείως τα γλυκά; Οι παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις πολλές ερωτήσεις που απαντώνται στις σελίδες του βιβλίου.
Πείτε λοιπόν STOP στην παιδική παχυσαρκία. Η λύση είναι στο χέρι σας.
Ας μην ξεχνάμε, ότι η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, συνιστά επένδυση για το μέλλον.
Πηγή: medNutrition.gr