Πίτες
Σπανακόπιτα αλμυρό κέικ
Εδώ θα δείτε κάτι διαφορετικό, ένα αλμυρό κέικ σπανακόπιτα, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε γεύση από την κλασσική μαμαδίστικη σπανακόπιτα.
Αυτό το αλμυρό κέικ με γεύση σπανακόπιτα είναι εύκολο και έχει πολύ μικρό χρόνο παρασκευής, έτσι μπορεί να γίνει από τον καθένα!
Από την Ειριλένα και τον Φώτη | foodouple
Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που το σπανάκι βρίσκεται στην πιο τρυφερή εκδοχή του. Έτσι, πίτες, ομελέτες, σουφλέ και σαλάτες με σπανάκι έχουν την τιμητική τους!
Τι γίνεται όμως όταν είσαι νέος νοικοκύρης και ακόμη δεν έχεις μάθει να ανοίγεις φύλλο ενώ λατρεύεις τις πίτες; Εάν αναπολείς λοιπόν την σπανακόπιτα της μαμάς ή της γιαγιάς και δεν μπορείς να την έχεις σου έχουμε τη λύση.
Εάν θέλεις να απολαύσεις εύκολα και γρήγορα μια σπανακόπιτα ή να τη φτιάξεις για το… ταπεράκι της δουλειάς δες απλά παρακάτω. Σου εγγυούμαστε πως θα την λατρέψεις και θα την φτιάχνεις συνέχεια!
Υλικά
200 γρ γιαούρτι
50 ml γάλα
2 αυγά
½ kg σπανάκι
½ ματσάκι άνιθο
½ ματσάκι μυρώνι (ανθρίσκος)
200 γρ φέτα
50 γρ ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
250 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ψιλοκόβουμε το σπανάκι, τον άνηθο και το μυρώνι και τα τοποθετούμε όλα μαζί μέσα σε ένα τηγάνι. Το βάζουμε σε μέτρια φορά και ανακατεύουμε συχνά μέχρι να μαραθούν, να μειωθεί ο όγκος τους και να αχνιστούν.
Το μυρώνι ή ανθρίσκος ή Γαλλικός μαϊντανός, είναι ένα ευαίσθητο ετήσιο βότανο που σχετίζεται με το μαϊντανό. Μπορούμε να το βρούμε φρέσκο στο εμπόριο, στα βότανα.
- Αφήνουμε τα λαχανικά στην άκρη για να κρυώσουν. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν καλύτερα να ενσωματωθούν με τη ζύμη μας.
- Παίρνουμε μια μπασίνα ή λεκάνη μεσαίου μεγέθους. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το γάλα και προσθέτουμε τα αυγά. Προσθέτουμε και το λάδι και αλατοπιπερώνουμε.
- Σε ένα μούλτι βάζουμε το μίγμα μυρωδικών, το σπανάκι και μια κουταλιά ελαιόλαδο. Τα πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε μια ωραία και ομοιόμορφη μάζα από σπανάκι.
- Προσθέτουμε το μίγμα του σπανακιού στη λεκάνη με το μίγμα της ζύμης και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά, ανακατεύοντας παράλληλα συνεχώς. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σφιχτό χυλό.
- Χοντροκόβουμε ή τρίβουμε τη φέτα και τη προσθέτουμε στο μίγμα του ζυμαριού. Κρατάμε τέσσερα-πέντε κομμάτια για να τα προσθέσουμε στο τέλος.
- Σε μία μακρόστενη φόρμα του κέικ, απλώνουμε λαδόκολλα. Διατηρώντας παράλληλα το σχήμα της φόρμας.
- Ρίχνουμε το μίγμα μέσα στη φόρμα και προσθέτουμε από πάνω τα κομμάτια φέτας που έχουμε κρατήσει.
- Ψήνουμε το κέικ μας σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για 40 περίπου λεπτά.