Κατοικίδια & Ζώα
Σκύλος ή Γάτα για το μικρό μας αγγελούδι;
Επιλογή κατοικίδιου για μωρό: σκύλο για αφοσίωση ή γάτα για ανεξαρτησία;
Λένε ότι όταν ένα παιδί μεγαλώνει παρέα με έναν σκύλο, μαθαίνει καλύτερα την έννοια της φιλίας: μοιράζεται ευκολότερα με τους γύρω του, διδάσκεται την… ανιδιοτελή αγάπη και αντιλαμβάνεται την πίστη και την αφοσίωση από πολύ νωρίς.
Αντίστοιχα, ένα παιδάκι που μεγαλώνει με μια γάτα, μαθαίνει να αφήνει στους άλλους προσωπικό χώρο, να σέβεται την ανεξαρτησία τους και να μην επιβάλλεται με το ζόρι.
Σε κάθε περίπτωση, ένα κατοικίδιο έχει πολλά να δώσει στο παιδάκι σας, που σίγουρα θα επωφεληθεί από αυτή τη ζεστή σχέση και θα ανταποκριθεί με ενθουσιασμό. Βασική προϋπόθεση, η σωστή ηλικία. Τα μικρότερα παιδάκια, με τον αυθορμητισμό που τα διακρίνει, φέρονται πιο «άτσαλα» στα ζωάκια που μπορεί, πάνω στο παιχνίδι, να καταλήξουν να τα γρατζουνίσουν ή να τα τραυματίσουν.
Αντίθετα, τα μεγαλύτερα παιδάκια, ηλικίας 5 ετών και άνω, έχουν κάθε δυνατότητα να μάθουν και να αναλάβουν τις ευθύνες που αναλογούν στην υιοθεσία ενός ζώου και να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στη φροντίδα του καινούριου μέλους της οικογένειας.
Σκύλος και Παιδί
Όταν επιλέγουμε το καινούριο σκυλάκι που θα κάνει παρέα με το παιδί μας, είναι προτιμότερο να κατευθυνθούμε προς τις ράτσες μετρίου – ή και λίγο μεγαλύτερου – μεγέθους.
Τα μικρά σκυλιά είναι πιο επιρρεπή σε ατυχήματα και μικροτραυματισμούς που μπορεί να προκύψουν από απροσεξία των παιδιών. Είναι επίσης πιο πιθανό να γίνουν επιθετικά, σε περιπτώσεις κακής μεταχείρισης. Στην αντίπερα όχθη, οι πιο μεγαλόσωμες ράτσες, παρότι συνήθως είναι «ακίνδυνοι γίγαντες», μπορούν να αποτελέσουν ουσιαστικό κίνδυνο για ένα παιδάκι απλά και μόνο λόγω του μεγέθους τους.
Τα στοιχεία που πρέπει να αναζητήσουμε στον σκύλο που θα συνυπάρξει με το παιδί μας για τα επόμενα χρόνια, είναι, μεταξύ άλλων, η υψηλή ανοχή και η χαμηλή επιθετικότητα. Τα golden retriever φημίζονται για την καλοσύνη τους απέναντι στα παιδιά, όπως και τα λαμπραντόρ ή τα κόλεϊ.
Τέλος, επειδή, η κοινωνικοποίηση των σκύλων λαμβάνει χώρα ανάμεσα στις 8 και τις 12 εβδομάδες μετά τη γέννησή τους, θα ήταν σοφό να περιορίσουμε τις επιλογές μας σε κουτάβια της συγκεκριμένης ηλικίας, προκειμένου να επιτύχουμε τη δημιουργία του δυνατότερου δυνατού δεσμού ανάμεσα στον σκύλο μας και το παιδί μας.
Γάτα και Παιδί
Η επιλογή της κατάλληλης γατούλας για την οικογένειά μας, ειδικά όταν αυτή περιλαμβάνει ένα μικρό παιδί, οφείλει να γίνεται βάση κάποιων κριτηρίων. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι η ανοχή της γάτας στους δυνατούς θορύβους και τις απότομες κινήσεις του παιδιού, ο κοινωνικός της χαρακτήρας (μια δειλή γάτα εύκολα θα τρομάξει και θα αμυνθεί στην άτσαλη μεταχείριση) και η έλλειψη κτητικότητας από πλευράς της.
Ακόμα και με τις κοινωνικότερες ράτσες, τα παιδιά πρέπει να μάθουν πώς να συμπεριφέρονται με ευγένεια και σεβασμό στην καινούρια τους γατούλα. Ακόμα και ένα άκακο τράβηγμα της ουράς ή του αυτιού της, μπορεί να καταλήξει σε ένα γρατζουνισμένο παιδί που κλαίει από πόνο. Το ενθαρρυντικό με τις «κοινωνικές» γάτες είναι ότι εξοικειώνονται με τους θορύβους και την έντονη δραστηριότητα των παιδιών πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο εύκολα σε σχέση με μια δειλή ή μια εσωστρεφή γάτα.
Στις καταλληλότερες ράτσες για μια οικογένεια με παιδιά συμπεριλαμβάνονται οι γάτες Βιρμανίας, οι Περσικές και οι Αμερικανικές κοντότριχες.
Τελικά, τί να πάρω σκύλο ή γάτα;
Είτε μιλάμε για γάτα, είτε για σκύλο, αυτό που πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας είναι ότι τα παιδιά θα θελήσουν να αφιερώσουν πολύ χρόνο για παιχνίδι με το καινούριο τους κατοικίδιο. Πρέπει λοιπόν πρωτίστως, να αφιερώσουμε κι εμείς λίγο από τον δικό μας χρόνο προκειμένου να επιβλέψουμε τις πρώτες επαφές των δύο μερών. Κρατώντας το χέρι του παιδιού μας τις πρώτες φορές που αυτό εκτείνεται προς το ζωάκι μας, μαθαίνοντας του τον σωστό τρόπο να το χαϊδεύει με προσοχή και εξηγώντας του ότι δεν πρόκειται για παιχνίδι αλλά για ένα πλάσμα με αισθήματα, είναι μόνο μερικά από τα καθήκοντά μας όταν συστήνουμε στο παιδί μας την επόμενη μεγάλη σχέση της ζωής του: το κατοικίδιό του.
Πηγή: katoikidio.gr