Κατοικίδια & Ζώα

Σκύλος-οδηγός τυφλών: Τι προβλέπει ο νόμος

Συντάκτης  | 

Ο σκύλος-οδηγός είναι ένας βοηθός κινητικότητας που μπορεί να επιτρέψει στους τυφλούς ή σε άτομα με χαμηλή όραση να κινούνται με ασφάλεια.

 

Ο σκύλος-οδηγός καθοδηγεί έναν άνθρωπο γύρω από εμπόδια και τα πλήθη. Σταματά σε κράσπεδα και σκάλες και πολλές φορές εκπαιδεύεται ώστε να μπορεί να βρει και έναν αριθμό αντικειμένων που βρίσκονται στο οπτικό του πεδίο. Καθοδηγεί δηλαδή όταν δίδονται εντολές όπως: «Βρες την καρέκλα», «Βρες την πόρτα» ή «Βρες το ασανσέρ» κλπ.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα του 2020 η εικόνα σκύλων-οδηγών δεν είναι συνηθισμένη και μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που παρανοούν την ανάγκη ενός ανθρώπου να έχει αυτόν τον σκύλο δίπλα του συνεχώς και σε όλα τα μέρη.

Το άτομο που είναι τυφλό ή έχει πολύ χαμηλή όραση κατευθύνει το σκυλί που θα πάει και όχι το ανάποδο. Ο σκύλος-οδηγός έχει ως στόχο να καθοδηγεί απλώς το άτομο γύρω από τα εμπόδια και να υποδεικνύει τη θέση των βημάτων και των εμποδίων.

Πώς μπορώ να αποκτήσω έναν σκύλο-οδηγό;

Για να αποκτήσει κάποιος έναν σκύλο-οδηγό, πρέπει να παρακολουθήσει ένα ειδικό σχολείο σκύλων-οδηγών το οποίο θα του αναθέσει ένα σκυλί και θα τον εκπαιδεύσει να φροντίζει το σκυλί αυτό ώστε να ακούει στις εντολές του.

Οι αιτούντες απαιτείται να αποδείξουν ότι μπορούν να ταξιδεύουν ανεξάρτητα με ένα μπαστούνι τυφλών, να κινούνται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε οικείες περιοχές, να περνάνε έναν δρόμο και να μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του αποπροσανατολισμού.

Το προβλέπει ο νόμος;

Τον Αύγουστο του 2010 ψηφίστηκε ο νόμος 3868 / ΦΕΚ Α129 / 3-8-2010 όπου στο Κεφάλαιο ΣΤ, Άρθρο 16 αναφέρονται διατάξεις οι οποίες καθορίζουν την ελεύθερη πρόσβαση και την παραμονή του σκύλου-οδηγού σε δημόσιους χώρους και χώρους συνάθροισης κοινού.

Τον Φεβρουάριο του 2014 ψηφίζεται ο νόμος 4238 / ΦΕΚ Α 38 / 11-2-2014 όπου στο Άρθρο 32 αναφέρονται διατάξεις για τη δυνατότητα πρόσβασης στις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες που αναφέρονται στον νόμο 3868/2010 και για τους σκύλους που βρίσκονται στη διαδικασία εκπαίδευσης ως σκύλοι βοηθείας – σκύλοι-οδηγοί τυφλών ή σκύλοι βοήθειας ατόμων με αναπηρίες καθώς και στο Άρθρο 33 όπου αναφέρονται διατάξεις για την αξιοποίηση ζώων σε προγράμματα πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης.

Τον ίδιο μήνα επίσης με τον νόμο 4235 / ΦΕΚ Α 32 / 11-2-2014 όπου στο άρθρο 46 αναφέρεται στην τροποποίηση του Ν. 4039/2012 (Α’15) για τη δυνατότητα «Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

Πηγή πληροφοριών

Ακολούθησε μας στο Facebook και στο Instagram.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Design Magazine
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.