Πρόσωπα

Σαμ Μπάνκμαν Φρίντ: Ο 30αχρονος που χαρίζει 20 δις δολάρια

Συντάκτης  | 

Ο Σαμ Μπάνκμαν Φρίντ, όταν άρχισε να δραστηριοποιείται σε κρυπτονομίσματα αποφάσισε να βγάλει πολλά χρήματα για να τα χαρίσει σε άτομα με ανάγκη.

Ο Σαμ Μπάνκμαν Φρίντ είναι ένας πολύ ξεχωριστός τύπος επιχειρηματία και επενδυτή. Έχει γίνει δισεκατομμυριούχος από επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα. Όπως δηλώνει όμως, σκοπεύει να διαθέσει όλη του σχεδόν την περιουσία σε φιλανθρωπίες. Θέλει να κρατάει μόνο ένα καλό ποσό για τον εαυτό του κάθε χρόνο, ώστε να μπορεί να ζει άνετα.

Ο Σαμ Μπάνκμαν Φρίντ υπολογίζεται ότι έχει περιουσία άνω των 20 δισ. δολαρίων. Όμως, προτιμάει να οδηγεί ένα κανονικό αυτοκίνητο, ένα Toyota Corolla. Ζει μινιμαλιστική ζωή όπως όταν πήγαινε στο πανεπιστήμιο και έχει μια ισχυρή αλτρουιστική τάση. Αυτά αναφέρει το περιοδικό «The Federal».

Ο ίδιος κάνει λόγο για τον λεγόμενο «αποτελεσματικό αλτρουισμό». Μια θεωρία την οποία συνάντησε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του στο MIT, περίπου 10 χρόνια πριν.

Όπως είπε «Η φιλοσοφία αυτή χρησιμοποιεί μαθηματικούς υπολογισμούς για να καθορίσει πώς οι άνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν το καλύτερο με τα χρήματά τους και τον χρόνο τους».

Έτσι, όταν ξεκίνησε να δραστηριοποιείται σε κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, αποφάσισε, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι θα βγάλει πολλά χρήματα για να τα δώσει σε άτομα με ανάγκη.

Ο 30χρονος επενδυτής υπολογίζετε πως έχει περιουσία στα 26,5 δισ. δολάρια, όπως αποτίμησε το  περιοδικό «Forbes». Την έκανε χάρη στο FTX Trading Limited, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Σε αυτό οι χρήστες μπορούν εύκολα να κάνουν συναλλαγές σε διάφορα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin και το Ethereum.

Ποιος είναι

Ο Σαμ Μπάνκμαν Φρίντ γεννήθηκε στο Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, τον Μάρτιο του 1992. Οι γονείς του ήταν καθηγητές Νομικής στο πανεπιστήμιο. Από νεαρή ηλικία ενδιαφερόταν για τον αλτρουισμό. Μια φιλοσοφία που υποστηρίζει ότι η καλύτερη δράση είναι αυτή που παράγει τη μεγαλύτερη ευτυχία στον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων.

Σπούδασε φυσική και μαθηματικά στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, το ΜΙΤ, από όπου αποφοίτησε το 2014.  Άρχισε σε ηλικία 22 ετών να ασχολείται με επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα.

Με στόχο την επιτυχία

Το 2017 ίδρυσε την Alameda Research, την πρώτη του εταιρεία. Μέσα σε λίγους μήνες από την ίδρυση της Alameda Research, αγόραζε και πουλούσε κάθε μέρα bitcoins πολύ μεγάλης αξίας. Η δουλειά αυτή είναι πολύ δύσκολη και δεν μπορούν να την κάνουν πολλοί. Πρέπει να είσαι εκεί 24 ώρες το 24άρωρο, κάθε μέρα.

Τον Απρίλιο του 2019 ίδρυσε την FTX, μια εταιρεία που σήμερα εκτελεί περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο συναλλαγές κάθε μέρα. Αυτή τον έχει βοηθήσει να κάνει τεράστια περιουσία, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Η εταιρεία αναπτύχθηκε ραγδαία. Χάρη στην επένδυση κεφαλαίων από διάφορες εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων. Όπως η SoftBank και η Pantera Capital, σύμφωνα με το περιοδικό «Enterpreneur».

Στο κυνήγι της ευτυχίας

Όταν ρωτήθηκε πόση περιουσία θα ήθελε να έχει, ο Σαμ Μπάνκμαν Φρίντ είπε ότι δεν θέλει αυτή να υπερβαίνει το 1% των κερδών του κάθε χρόνο. Να διαμορφώνεται δηλαδή για παράδειγμα σε περίπου 100.000 δολάρια.

«Σχεδόν γρήγορα ξεμένει κανείς από πραγματικά αποτελεσματικούς τρόπους για να κάνει τον εαυτό του πιο ευτυχισμένο ξοδεύοντας χρήματα» είπε ο ίδιος στο Bloomberg. «Δεν θέλω γιοτ» κατέληξε.

Οι φίλοι του τον περιγράφουν ως ένα είδος καπιταλιστή μοναχού. Αυτό το διάστημα ζει στο Νασάου, στις Μπαχάμες. Η FTX σχεδιάζει να χτίσει κτίριο εκεί που θα φιλοξενεί 1.000 εργαζομένους, με θέα στον ωκεανό.

Η εταιρία σήμερα

Προς το παρόν η εταιρεία έχει την έδρα της σε ένα μονώροφο κτίριο με κόκκινη στέγη κοντά στο αεροδρόμιο. Τα γραφεία εξακολουθούν να φέρουν ετικέτες με ονόματα γραμμένα σε χαρτάκια. Σαν τα περίπου 60 άτομα που εργάζονται εκεί να μην είχαν χρόνο να τακτοποιηθούν ακόμη, αναφέρει το Bloomberg.

Χαμογελά καθώς παρουσιάζει γράφημα που δείχνει ότι η FTX αυξάνεται ταχύτερα από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της, όπως η Binance. Η αγορά είναι τεράστια.

Το FTX είναι το Νο. 3 χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων σε όγκο, αλλά διαχειρίζεται συναλλαγές έως 15 δισ. δολαρίων τη μέρα. Αντί για μετοχές της Microsoft Corp., οι χρήστες αγοράζουν και πουλάνε Bitcoin, Ether, Dogecoin και εκατοντάδες άλλα κρυπτονομίσματα.

Με πληροφορίες από in.gr, Enterpreneur, Bloomberg

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!