Γλυκά & Παγωτά

Ρευστή καραμέλα – Βασική συνταγή 

Συντάκτης  | 

Η γλυκιά ρευστή καραμέλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού! Εάν είσαι λάτρης της καραμέλας, αυτή εδώ την συνταγή θα την λατρέψεις και θα την χρησιμοποιείς ξανά και ξανά.

Αυτή η ρευστή καραμέλα είναι γευστικότατη και ταιριάζει σε όποιο γλυκό θες να την ενσωματώσεις. Τρώγεται ακόμη και σκέτη, με… το κουτάλι!

Υλικά

150 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

50 γρ νερό

200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Εκτέλεση

1) Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και την βάζουμε στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά για να ζεσταθεί.

2) Σε μια άλλη ψηλή κατσαρόλα, ρίχνουμε την ζάχαρη και το νερό. Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε τα δυο υλικά μας να βράσουν και να γίνουν ένα σιρόπι.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν τοποθετούμε ούτε κουτάλες ούτε άλλα εργαλεία εσωτερικά στο σιρόπι γιατί αλλιώς θα κάνει κόκκους η ζάχαρη.

Μπορούμε να ανακατεύουμε ανά διαστήματα μόνο με τον εξής τρόπο. Πιάνοντας από  τα δυο χερούλια την κατσαρόλα και κάνοντας κυκλικές κινήσεις στο μίγμα για να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά.

3) Μόλις το σιρόπι αρχίσει να παίρνει ένα χρυσαφί χρώμα, ξεκινάμε να ρίχνουμε σιγά σιγά την ζεστή κρέμα γάλακτος.

Σε αυτό το σημείο αρχίζουμε να ανακατεύουμε ταυτόχρονα πολύ καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσέχουμε πολύ να μην καούμε, γιατί ξαφνικά θα αρχίσει να φουσκώνει πολύ η καραμέλα. Γι’ αυτό προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος σε 3 δόσεις.

4) Αφού προσθέσουμε όλη την κρέμα γάλακτος, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε  μέτρια φωτιά την καραμέλα για άλλα 2 λεπτά, ώσπου να δέσει.

* Όσο πιο πολύ ώρα βράσουμε την καραμέλα, τόσο πιο πολύ θα σφίξει όταν κρυώσει. Οπότε, προσαρμόζουμε εμείς τον χρόνο αναλόγως με την πυκνότητα που θέλουμε.

5) Βγάζουμε την καραμέλα από την φωτιά και την ρίχνουμε μέσα σε ένα πυρίμαχο μπολ. Θα δείτε ότι είναι ακριβώς η ρευστότητα μιας σος, αυτό θέλουμε στην ουσία, γιατί όταν κρυώσει θα σφίξει αρκετά.

Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφού κρυώσει λίγο φροντίζουμε η μεμβράνη να ακουμπάει επάνω.

Μόλις κρυώσει την χρησιμοποιούμε με όποιον τρόπο επιθυμούμε!

Όταν κρυώσει καλά, μπορούμε να την ρίξουμε σε ένα βαζάκι. Την σφραγίζουμε καλά και την αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Καλή επιτυχία!

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι μέσα σε μια κουζίνα και φτιάχνω γλυκά! Οι γλυκιές γεύσεις, τα υλικά, τα χρώματα και οι μυρωδιές των γλυκών με συναρπάζουν! Μέσα αυτή τη στήλη στο designmagazine.gr και το blog μου, θα μοιράζομαι μαζί σου συνταγές και θα σου μεταφέρω την τρέλα μου για τη ζαχαροπλαστική!