Κατοικίδια & Ζώα

Κάθε πότε πρέπει να χτενίζετε το κουνέλι σας

Συντάκτης  | 

Εσείς χτενίζετε τακτικά το κουνέλι σας; Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις γάτες, έτσι και τα κουνελάκια αγαπάνε πολύ την καθαριότητα, αυτός είναι ο λόγος που πολλές φορές θα τα δείτε να ασχολούνται κι αυτά με τη γούνα τους.

Ένα κουνέλι θα παρατηρήσετε πως γλύφει τακτικά και σχολαστικά το τρίχωμα του με σκοπό να απομακρύνει τις βρομιές και να είναι περιποιημένο.Επομένως, εάν έχετε ως κατοικίδιο κουνέλι στο σπίτι,  εκτός από την καθαριότητα που κάνετε στον χώρο του, πρέπει να ασχοληθείτε το ίδιο ή και περισσότερο και με την καθαριότητα του τριχώματος του αντίστοιχα. Ιδικά μάλιστα εάν το κουνέλι σας είναι κάποιας μακρύτριχης ράτσας. Όπως είναι για παράδειγμα τα κουνέλια Ανγκόρα, που πρέπει να τα χτενίζουμε καθημερινά, ώστε να απομακρύνονται από τη γούνα τους οι νεκρές τρίχες.
Το ζώο από μόνο του δεν μπορεί να το κάνει τόσο συχνά και στο βαθμό που χρειάζεται, οπότε ας το βοηθήσουμε! Εάν δεν φροντίσουμε αρκετά το τρίχωμά του, το αποτέλεσμα θα είναι να καταπίνει τις τρίχες, κάτι που εν καιρώ θα επιφέρει δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία του.

Πώς λοιπόν φροντίζουμε τη γούνα του κουνελιού μας;

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις. Η κατάλληλη προσοχή χρειάζεται, καθώς πρόκειται για ένα ευαίσθητο ζώο, που η οποιαδήποτε απότομη κίνηση μπορεί να το τραυματίσει.

Πώς ξεκινάμε

Κάθε φορά που θέλετε να περιποιηθείτε τη γούνα του κουνελιού σας θα ξεκινάτε με τον ίδιο τρόπο. Παίρνετε στα χέρια σας τον μικρό σας φίλο, τον χαϊδεύετε και του μιλάτε τρυφερά ώστε να αισθανθεί οικεία. Αν η σχέση που έχετε αναπτύξει με το ζωάκι σας είναι ούτως ή άλλως ζεστή, δεν θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα σ’ αυτό το στάδιο, το οποίο όμως δεν πρέπει να παραβλέπεται έτσι κι αλλιώς. Ασχοληθείτε μαζί του κάποια λεπτά και μετά ακουμπήστε το με προσοχή στο σημείο που θα γίνει ο καλλωπισμός. Δώστε του και καμιά λιχουδιά, χωρίς όμως να το παρακάνετε, θα παίξει κι αυτή το ρόλο της.

Το χτένισμα

Η συχνότητα με την οποία χτενίζουμε το κουνέλι μας εξαρτάται κυρίως από τη ράτσα του. Οι μακρύτριχες ράτσες πρέπει να χτενίζονται απαραιτήτως καθημερινά, ενώ οι κοντότριχες μία με δύο φορές την εβδομάδα. Εξαιρούμε, τις περιόδους που αλλάζουν τρίχωμα, τότε πρέπει να τα χτενίζουμε συχνότερα. Αυτό όμως συμβαίνει τέσσερις φορές το χρόνο, με τις δύο από αυτές, το τρίχωμα που πέφτει να είναι περισσότερο. Αν λοιπόν μέχρι σήμερα ανήκατε σ’ εκείνους που δεν χτένιζαν το κοντότριχο κουνέλι τους, πρέπει να αλλάξετε τακτική. Τα κουνέλια, παρόλο που το έχουν ανάγκη, δεν έχουν τη δυνατότητα να απομακρύνουν το νεκρό τρίχωμα τόσο αποτελεσματικά και καλά όσο οι γάτες. Για την ακρίβεια δεν μπορούν να το καταφέρουν καθόλου.
Έτσι λοιπόν, κάθε τρίχα που καταπίνουν καθώς καλλωπίζονται, περνάει μέσα από το πεπτικό τους σύστημα και μπορεί να φράξει το έντερο τους.

Προσοχή!

Φροντίστε για συχνό βούρτσισμα και λήψη πολλών φυτικών ινών, ώστε να αποφευχθεί η δυσάρεστη κατάσταση της φραγής του εντέρου.

Όσο αφορά το είδος της βούρτσας, συνήθως είναι κατάλληλες οι εύκαμπτες με λαστιχένια δόντια. Όταν όμως το κουνέλι σας είναι μακρύτριχο απαιτείται συγκεκριμένο είδος βούρτσας, που θα προμηθευτείτε από τα καταστήματα με είδη ζώων.

Ποτέ μπάνιο!

Μπάνιο; Ούτε να το σκέφτεστε. Δεν συνίσταται!

Το μπάνιο προκαλεί έντονο στρες στα κουνέλια. Επίσης, επιφέρει σοβαρά προβλήματα υγείας στο μέλλον, μεταξύ άλλων και καρδιακά κατά βάση. Χωρίς να θέλουμε να σας πανικοβάλλουμε, δεν είναι λίγες  οι περιπτώσεις με κουνέλια όπου έχουν αναφερθεί θάνατοι κατά τη διάρκεια μπάνιου!

Επίσης το δέρμα τους είναι πολύ ευαίσθητο στα σαπούνια και η γούνα τους στεγνώνει δύσκολα όσο καλά κι αν τη σκουπίσουμε. Το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζονται δερματοπάθειες από την υγρασία ή το κουνέλι να κρυολογεί άσχημα.

Τι γίνετε με τις βρομιές

Οποιαδήποτε βρωμιά στη γούνα του κουνελιού δεν θα πρέπει να σας αγχώνει. Θα φύγει σταδιακά από μόνη της, αφού το κουνέλι πλένεται συχνά μόνο του και ασφαλώς με το συχνό βούρτσισμα τις περιόδους που αλλάζει τρίχωμα. Παρόλα αυτά αν για κάποιο λόγο πρέπει να αφαιρεθεί βρωμιά από τη γούνα του κουνελιού, την καθαρίζουμε τοπικά και μόνο με ένα βρεγμένο πανί και με χλιαρό νερό.  Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσετε να απομακρύνετε στη συνέχεια και την υγρασία από το συγκεκριμένο σημείο, με μεγάλη πάντα προσοχή.

(με πληροφορίες από το katoikidio.gr)

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *